Většina lidí spoléhá na zázračná bezpracná řešení, ale zdraví se ošidit nedá. Jak si osvojit jídelníček, který vašemu tělu prospěje, prozradí naturopatka a nutriční terapeutka Kateřina Boesenberg.
Pronikněte do tajů naturopatie a zdraví se vás nepustí
Naturopatie je obor v Česku poměrně neznámý, můžete ho prosím stručně představit?
Naturopatie je oborem celostní přírodní medicíny, který propojuje znalosti a tradice přírodního léčitelství s novými poznatky klinického výzkumu. Pomáhá při řešení i prevenci různých onemocnění nebo jako doplňková terapie. U závažných chorob se snažíme klientům minimálně ulevit od některých nepříjemných příznaků a zlepšit kvalitu jejich života. Zázračné pilulky samozřejmě neexistují, ale pokud se člověk aktivně zapojí do řešení svého problému, výsledky bývají velmi dobré.
S jakými obtížemi se na vás lidé nejčastěji obracejí?
Nejčastěji mě navštěvují lidé s různými imunitními, zažívacími, gynekologickými nebo hormonálními problémy, alergiemi a ekzémy.
Co bývá jejich příčinou?
Na tuto otázku bohužel neexistuje jednoduchá a jednoznačná odpověď. Některé z těchto obtíží se pojí s nezdravou životosprávou, hektickým životním stylem nebo jsou dány geneticky. Jiné například souvisejí s určitým toxickým zatížením organismu. Důvody jsou různé. Za posledních sto let bylo vyvinuto více než milion nových chemikálií, které v běžném životě používáme. Řada z nás trpí chronickým nedostatkem času, a tak hledáme rychlé řešení, jak se najíst. Místo zdravé snídaně si často dopřejeme pouze kávu a koblihy nebo bílé rohlíky se šunkou. K obědu si dáme hotovku, odpoledne něco sladkého, protože nás „honí mlsná“. Večer jsme už unavení, tak se večeře opět skládá z pečiva, šunky nebo sýra, v lepším případě alespoň přidáme zeleninu. Je to častější scénář, než jsme ochotni si připustit. A právě on je jednou z příčin mnoha zdravotních obtíží.
Většina lidí touto dobou přemýšlí, jak přizpůsobit jídelníček letnímu období, aby se cítili dobře a tělu zbytečně neškodili...
Nejdůležitější je dostatek zeleniny a ovoce. Denně bychom měli sníst dva kousky ovoce (pozor však na tropické plody, ty je třeba konzumovat střídmě) a 400–500 gramů zeleniny. Na první pohled se to může zdát mnoho, ale když si zeleninu rozdělíte na oběd a večeři, jde o menší zeleninový salát nebo přílohu. Zeleninu lze jíst i tepelně upravenou. V létě bychom neměli zbytečně přehánět konzumaci omáček a dáme-li si maso, volit spíše drůbeží, především krůtí, a ryby. Je dobré mít alespoň jeden vegetariánský den za týden a živočišnou bílkovinu nahradit tofu, tempehem nebo luštěninami. Neměli bychom zapomínat na dostatek tekutin, ideálně vody, částečně můžeme zařadit i bylinné čaje. Ideálním startem každého dne je dát si na lačný žaludek sklenici vlažné vody s citronem.
Poslední dobou se hodně mluví o superpotravinách. Které podle vás patří k nejúčinnějším a jak nám mohou pomoci?
Dle mého názoru existuje pouze jediná pravá superpotravina – spirulina. Díky ní bychom totiž dokázali dlouhodobě přežít, aniž bychom měli něco dalšího k jídlu. Obsahuje veškeré makronutrienty (sacharidy, bílkoviny, tuky) i mikronutrienty (vitaminy a minerální látky včetně těch, které jsou pouze živočišného původu – vitamin D, B12).
Všechny ostatní tzv. superpotraviny spadají do kategorie funkčních potravin – mají přidanou hodnotu nad rámec svého nutričního profilu a mohou nám pomoci při určitých nemocech či oslabeních organismu. Například když chceme čistit tělo, můžeme do jídelníčku přidat chlorellu. Pokud potřebujeme více energie, pomůže maca. Mezi funkční potraviny však patří i běžné potraviny, jako jsou borůvky, brokolice, česnek či kapusta. Borůvky jsou silně antioxidační, obsahují cenné fialové pigmenty, které mají protizánětlivé působení a chrání tělo před vznikem civilizačních chorob. Brokolice obsahuje sulforafan a indol-3-karbinol a má prokázané protirakovinové působení. Silně regenerační a detoxikační kapusta je zase zdrojem minerálních látek a chlorofylu. A česnek obsahuje například sírové thioly, které pomáhají ve druhé jaterní detoxikační fázi neutralizovat a vylučovat škodlivé látky z těla.
PRIMA TIP na zdravou snídani
• 4 lžíce ovesných vloček (příp. rýžových nebo z quinoy)
• 1 lžíce chia semínek
• 1 lžíce lněných mletých semínek
• 1 lžíce lněného oleje
• 2 lžíce přírodního jogurtu bez příchutě
• mandlové mléko (příp. rýžové či jiné rostlinné)
• hrst borůvek nebo malin
Do snídaně lze přidat i různé funkční potraviny – např. macu pro energii nebo při neplodnosti, lucumu na imunitu nebo baobab na regeneraci (obzvlášť vhodný je po porodu). Většinou postačí 1 lžička.
Seznamte se:
Kateřina Boesenberg BHSc, ND
Kvalifikovaná klinická naturopatka a nutriční terapeutka. Vzdělání získala v australském Sydney. Od začátku studií v roce 2003 spolupracovala s naturopatickými klinikami a zdravotnickými zařízeními s rozlišným odborným zaměřením, aby získala co nejširší zkušenosti v oboru. Roku 2005 založila vlastní naturopatickou poradnu. Na počátku roku 2010 se přestěhovala ze Sydney do Prahy a vede privátní praxi v Čechách. V roce 2013 založila Českou naturopatickou společnost, jejímž cílem je mj. přiblížit naturopatii české veřejnosti.
Více na: www.klinickanaturopatie.cz
Autor: Eva Karlasová