Mezinárodní den pizzy je svátek, který propojuje lidi z celého světa v jednom jednoduchém cíli: oslavit lásku k této ikonické gastronomické dobrotě. Každoročně 9. února si milovníci pizzy připomínají neodolatelnou chuť, rozmanitost a historii jídla, které se stalo globálním fenoménem. Nezapomeňte oslavit tento den tím nejlepším způsobem – s plnými ústy a šťastným srdcem!
Mezinárodní den pizzy oslavuje celosvětově nejoblíbenější pokrm
Historie pizzy: Cesta od skromných kořenů k světově populárnímu jídlu
Příběh pizzy sahá až do dávné historie. Různé chlebové placky se pečou po celém světě snad už od úsvitu civilizace, ovšem zásadní byla příprava kynutého těsta ve starém Egyptě. Proměna jednoduchého těsta v pizzu proběhla až v 18. století, kdy už v Evropě zdomácněla z Ameriky přivezená rajčata. Bylo to ovšem jídlo chudých, aristokracie měla strach, že jsou rajská jablíčka jedovatá. V nuzných časech ale chudí italští rolníci v Neapoli začali na chlebovou kynutou placku dávat rajčata nebo omáčku z nich a případně i další dostupné suroviny. Postupem času se pizza stala populární nejen v Itálii, ale po celém světě, přičemž se objevily různé regionální a globální varianty.
Příběh neapolské pizzy
Neapolská pizza není jen jídlo, je to kulturní ikona. Poznávacím znamením je velmi tenké těsto obložené vybranými ingrediencemi a křupavý nadýchaný okraj ožehnutý ohněm. Těsto na neapolskou pizzu kyne v chladu až 48 hodin a pro přípravu je nezbytná speciální pec, ve které je teplota až 500 °C a vytápí se dřevem. Samotné upečení pizzy je pak otázkou doslova pár vteřin.
V roce 2017 byla neapolská pizza zařazena na seznam světového dědictví UNESCO, což znamená, že její příprava musí respektovat určitá pravidla a tradice, aby mohla nést označení „verace pizza napoletana“.
Připravte kynuté těsto na pizzu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Pizza Margherita: Symbol národní identity
Pravděpodobně nejznámější variací neapolské pizzy je Pizza Margherita. Tato klasika, která se skládá z rajčatové omáčky, buvolí mozzarelly a čerstvých bazalkových lístků, byla vytvořena v roce 1889 v Neapoli pro královnu Margheritu Savojskou. Barvy ingrediencí - červená (rajče), bílá (mozzarella) a zelená (bazalka) – odkazují na italskou vlajku, což tuto pizzu učinilo symbolem národní identity a pýchou Itálie.
Zajímavosti o pizzě: Fascinující fakta, která možná neznáte
- Nejdražší pizza na světě: Byla vytvořena newyorskou restaurací Industry Kitchen. "Industry Kitchen's 24K Gold Pizza" obsahuje vločky 24karátového zlata, sýr Stilton, kachní foie gras, černý lanýž a kaviár Ossetra. Tato lahůdková pizza se pyšní cenovkou 2000 dolarů.
- Pizza Hut ve vesmíru: V roce 2001 přijala společnost Pizza Hut první objednávku pizzy do vesmíru. Astronaut Jurij Usachov si ji objednal na Mezinárodní vesmírné stanici.
- První pizzerie v Americe: První pizzerie v Americe, nazvaná Lombardi's, byla otevřena v roce 1905 v New Yorku. Předtím byla pizza považována za jídlo pro chudé a byla převážně dostupná pouze v italských komunitách.
- Rekordy ve velikosti a hmotnosti: Největší pizza, která kdy byla upečena, vážila přes 11 790 kilogramů a měla průměr přes 38 metrů. Největší pizza na světě vytvořená k jídlu byla velká více než 30 metrů v průměru.
Zdroj: www.gamberorosso.menu, nationaltoday.com
Podívejte se, jak Ital Francesco „Frankie“ Gallucci zhodnotil českou pizzu
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH