Je jen málo věcí, které jsou větším zklamáním, než když máte chuť na obyčejný plátek toastu, ale objevíte na něm první stopy zelené plísně. Někdy je plíseň rozrostlá už na celém chlebu, jindy si malých zelených flíčků nemusíte všimnout a plesnivý kousek můžete sníst. Jak velký problém to může být pro vaše zdraví?
Když sníte plíseň na potravinách: Jde o zdravotní riziko, nebo zbytečnou paniku?
Plíseň na potravinách je běžným jevem, se kterým se každý z nás pravděpodobně někdy setkal. Ačkoli může být snadné plíseň jednoduše odstranit, měli bychom na ni nahlížet s větší perspektivou.
Jednou se nic neděje
Pokud jste někdy omylem snědli jakékoli plesnivé jídlo, nezoufejte. Ve většině případů to není velký problém. O vaši ochranu před plísní by se měl postarat váš trávicí a imunitní systém. Pokud jste relativně zdraví a nemáte alergii na plísně, žaludeční kyselina ve vašem žaludku spolu s vaší imunitní reakcí zabrání, abyste po konzumaci plísně onemocněli.
Pravidelná konzumace plísní však není bezpečná a může pěkně potrápit. Plísně produkují toxiny, které mohou dráždit trávicí systém a způsobovat nadýmání, průjem nebo zvracení. Při opakované konzumaci mykotoxinů může dojít k postupnému hromadění toxinů v organismu, což může negativně ovlivnit zdraví.
Odkrojení plesnivé části
Očištění plesnivé potraviny od viditelného zeleného povlaku nestačí, protože mykotoxiny pronikají do potravin do hloubky. Pokud je tedy jeden plátek chleba už zelený, zbytek raději nekonzumujte.
I když některé druhy plísní jsou užitečné a slouží například k výrobě sýrů, konzumace plísní na potravinách, které nejsou určeny k tomuto účelu, se rozhodně nedoporučuje.
Sečteno a podtrženo, nejlepší je prostě nekonzumovat plesnivé potraviny jakéhokoli druhu. Pokud se to však náhodou stane, vězte, že to není to nejhorší na světě. Jen si pamatujte, abyste se na jídlo pečlivěji podívali, než se do něj příště pustíte.
Zdroj: tastingtable
Upečte si rychlou domácí foccaciu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
redaktorka FTV Prima