Skladování potravin správným způsobem je klíčové pro uchování jejich kvality a čerstvosti. Ačkoli lednička je nezbytná součást našich domácností, existují potraviny, které byste v ní skladovat neměli. Důležité je věnovat pozornost specifickým potřebám každé potraviny a dodržovat doporučení pro optimální skladování, aby se zachovala nejen jejich chuť, ale i bezpečnost a kvalita.
Jídlo v ohrožení: Co skutečně nepatří do lednice a proč?
Chlazení se stalo klíčovým průlomem v historii, umožňujícím uchovávání potravin a rozvoj domácí kuchyně. První chladnička byla vyvinuta pro komerční využití již v polovině 19. století, avšak průlomový moment přišel až s lednicí s mrazákem od společnosti General Electric (GE) v roce 1927.
Díky této inovaci se lednice staly běžnou součástí domácností. Chlazení tak zásadně ovlivnilo způsob, jakým uchováváme a zpracováváme potraviny a zvýšilo pohodlí a hygienu v našich domácnostech.
Nicméně, existuje celá řada potravin, které bychom v lednici neměli uchovávat za žádnou cenu. Tyto potraviny mohou v lednici skutečně změnit chuť, texturu, a dokonce i bezpečnost konzumace. Podívejte se na ty potraviny, které by do lednice přijít neměly.
Rajčata ani okurky do lednice nepatří! V pokojové teplotě si uchovají lepší chuť i strukturu. Připravte z nich skvělý řecký salát podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Olej
Olivové, slunečnicové a řepkové oleje jsou základními přísadami pro restování, pečení a smažení. Každý olej má jiné požadavky na skladování. Ale celkově platí, že do lednice by se měly dávat pouze ty oleje s vysokým obsahem polynenasycených nebo mononenasycených tuků.
Celý meloun
Celý meloun v lednici nejen zabírá hodně místa, ale také mu chlad nedělá dobře. Negativně ovlivňuje chuť, texturu a barvu ovoce. Studie odhalily, že chlazení celých vodních melounů způsobuje ztrátu antioxidantů. Meloun tedy uchovávejte v lednici pouze nakrájený.
Syrové brambory
Syrové brambory je nejlepší uchovávat mimo lednici. Stejně jako ostatní kořenová zelenina, vydrží mimo lednici mnohem déle.
Když jsou brambory příliš studené, začnou přeměňovat škroby na cukry – to vede k výrazně nežádoucí struktuře. Některé výzkumy naznačují, že skladování brambor v chladničce také vede k uvolňování akrylamidu během procesu vaření. O této chemické látce je známo, že způsobuje rakovinu u laboratorních zvířat.
Nezralé avokádo
Najít dokonale zralé avokádo v obchodě je jako výhra v loterii. Nechat ho na kuchyňském pultu dozrát, je to nejlepší, co pro avokádo můžete udělat. Lednice proces dozrávaní akorát zastaví a avokádo tak nikdy správně nezměkne. Ovšem jakmile je avokádo zralé, lednice je nejlepší místo pro uchovávání tohoto oblíbeného ovoce.
Z avokáda připravte výborné guacamole podle návodného videoreceptu
Kompletní recept se spoustou tipů najdete ZDE
Omáčka sriracha
Ostrá omáčka obsahuje vysoké množství soli a kyseliny – obojí působí proti bakteriím přenášeným potravinami, které nám způsobují nevolnost. Údajně je chuť omáčky výraznější, když má pokojovou teplotu.
Okurka
Možná vás může překvapit, že okurce prostředí lednice také neprospívá. Vlhké podmínky v ledničce mohou způsobit, že i ty nejčerstvější okurky přerostou v plesnivou, mokrou obludu. Velmi dobře se okurky skladují osušené a vložené do vzduchotěsného sáčku nebo nádoby.
Cibule
Cibule by měly být skladovány mimo lednici, ideálně na suchém a chladném místě. Nízké teploty mohou způsobit změkčení a zhoršení chuti. Pro zachování jejich kvality je nejlepší cibuli skladovat v dobře větraných prostorech.
Banány
Nezralé nebo teprve dozrávající banány by neměly být uskladněny v lednici, protože nízké teploty zpomalují jejich zrání. Nicméně i když banánová slupka v lednici ztmavne, ovoce uvnitř zůstane nezměněné.
Z přezrálých banánů připravte oblíbený banana bread s ořechy a čokoládou podle vidoereceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Česnek
Česnek je lepší uchovávat mimo chladničku, protože vlhké prostředí v lednici může vést ke klíčení a snížení chuťové kvality. Ideálním místem pro skladování česneku je suché a dobře větrané místo.
Zdroj: tastingtable
redaktorka FTV Prima