Jak vybrat správnou rýži? Jasmínová je ideální pro Asii, dlouhozrnnou volte spíš k omáčkám
Zdroj: iStock
Jak vybrat správnou rýži? Jasmínová je ideální pro Asii, dlouhozrnnou volte spíš k omáčkám
Zdroj:
iStock
Stojíte někdy před regálem s rýží a nevíte, po které sáhnout? Nabídka je obrovská – jasmínová, basmati, kulatozrnná, dlouhozrnná. Každá se hodí na něco jiného. Ať už se pustíte do exotického kari nebo české klasiky, správně zvolená rýže dokáže váš pokrm pozvednout na úplně jinou úroveň. Abychom vám výběr usnadnili, dali jsme dohromady přehled těch nejpoužívanějších druhů rýže i tipy, jak ji využít.
Jasmínová rýže
Představte si thajské kari nebo voňavé zeleninové stir-fry. Právě k nim se skvěle hodí jasmínová rýže – jemně lepivá, s typickou květinovou vůní. Hodí se i do sladkých dezertů, kde dodá jemnou vůni a texturu.
Naprostá klasika asijských restaurací? Pusťte si videorecept na kung-pao!
Kompletní recept najdete ZDE: Kuřecí kung-pao
Basmati rýže
Indická kuchyně bez basmati? To by nešlo! Její dlouhá, sypká zrna s jemnou oříškovou chutí doplní pilafy, dhál i aromatické omáčky. S basmati snadno navodíte autentickou orientální atmosféru.
Dlouhozrnná rýže
Klasika, která se nelepí a zůstává krásně sypká. Dlouhozrnná rýže se hodí jako příloha k omáčkám, masům, do salátů i českého rizota. V kuchyni je prostě nenahraditelná.
Kulatozrnná rýže
Když chcete uvařit přátelům opravdové italské rizoto, kulatozrnná rýže je jasná volba. Baculatá zrnka snadno absorbují tekutinu a vytvoří krémovou konzistenci, kterou na rizotu milujeme. Hodí se i na sladké nákypy nebo mléčnou rýži, která potěší malé i velké strávníky.
Chcete si uvařit typický podzimní oběd? Máme pro vás videorecept
Kompletní recept najdete ZDE: Krémové dýňové rizoto
Parboiled rýže
Máte rádi rýži, která se nikdy nerozvaří? Pak sáhněte po parboiled variantě. „Díky speciální úpravě si uchovává více vitamínů a minerálních látek a zůstává pevná i po delším vaření. Skvělá jako příloha, do polévek i salátů,” říká Kristýna Solařová, marketingová ředitelka společnosti Gaston, dovozce konzervovaných a trvanlivých potravin značek Giana a Franz Josef Kaiser. Tyto výhody jsou v porovnání s klasickou bílou rýží, nikoliv např. s hnědou.
Speciální rýže
Někdy je chuť experimentovat – a právě tehdy přijde vhod červená, černá nebo divoká rýže. Tyto odrůdy dodají jídlům nejen originální chuť, ale i barvu, která ozvláštní každý talíř.
6 zajímavostí o rýži:
Existuje přes 8 000 druhů rýže.
Každý rok se na světě sní přibližně 500 milionů tun rýže.
V Koreji pozvání na jídlo doslova znamená „přijď na rýži“.
Rýže je symbolem plodnosti a bohatství.
Dá se pěstovat až v nadmořské výšce 2 700 metrů.
Podporuje trávení.
Zdroj: Giana; zdroj foto: iStock
K voňavé rýži se skvěle hodí rajská omáčka! A my k ní máme tento videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE: Rajská omáčka s masovými koulemi