Suroviny
- květák 600 g
- olivový olej 200 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- mletý koriandr 1/4 lžičky
- římský kmín (mletý) 1/4 lžičky
- piniové oříšky 50 g
- koriandr (čerstvý) 20 g
- hladkolistá petržel 20 g
- bílý jogurt 300 g
- citrony 1 ks
- česnek 1-2 stroužky
- voda (studená) cca 100 ml
Domácí tahini
- bílá sezamová semínka (nepražená) 200 g
- slunečnicový olej 2 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
Rýže
- rýže basmati 300 g
- nudličky (tenké vaječné) 100 g
- voda 500 ml
- máslo 1 lžíce
- sůl 1/2 lžíce
Postup přípravy
- Nejprve očistěte květák a nakrájejte ho na růžičky. Rýži řádně opláchněte studenou vodou a nechte okapat v cedníku. Na pánvi nasucho opražte sezam, dokud se nerozvoní (1-2 minuty) a odložte stranou.
- V hrnci na másle osmažte vaječné nudličky dozlatova, přidejte připravenou rýži a smíchejte dohromady, restujte asi minutu na střední výkon. Zalijte vodou, osolte a přiveďte k varu. Zakryjte pokličkou a na mírný výkon duste cca 12 minut. Poté vypněte sporák a rýži nechte dalších 5 minut dojít.
- Do pánve nalijte olivový olej a na mírném výkonu smažte květák dozlatova, pod pokličkou ze všech stran.
- Mezitím rozmixujte sezam na hrubý prášek, přidejte sůl a olej a rozmixujte dohladka. Tím vznikne tahini.
- V misce smíchejte jogurt, tahini, citronovou šťávu, sůl, utřený česnek a studenou vodu, umíchejte dohladka. Bylinky nasekejte najemno. Smažený květák dejte do misky, osolte, opepřete, přidejte koření a důkladně promíchejte.
- Ve stejné pánvi a na stejném oleji osmažte piniové oříšky dozlatova. Hotové odeberte a přeneste na připravenou papírovou utěrku.
- Na talíř nandejte rýži a květák, zalijte tahini omáčkou a na závěr posypte bylinkami a piniovými oříšky.
- PRIMA TIP: Podrobné recepty z pořadu VE VARU najdete pohromadě ZDE
- Celé epizody pořadu VE VARU můžete shlédnout na prima+ ZDE