Suroviny
- olivový olej
- česnek 3 stroužky
- jarní cibulka 2 ks
- červené chilli papričky 1 ks
- dýně (očištěná) 1/8 ks
- rýže basmati 350 g
- tuňák v olivovém oleji (např. Rio Mare) 2 plechovky (po 80 g)
- sůl
- čerstvě namletý pepř (bílý)
Postup přípravy
- Zahřejte 2 lžíce olivového oleje v pánvi wok a usmažte česnek nakrájený na plátky, nakrájenou jarní cibulku (bílou a světle zelenou část) a nakrájenou chilli papričku. Přidejte dýni nakrájenou na kostičky, sůl a pepř, a vařte na středním ohni, až bude dýně měkká, v případě potřeby přilijte trochu vody.
- Mezitím nasypte propranou rýži do půl litru slané vroucí vody, snižte plamen, přidejte lžíci oleje, přikryjte poklicí a vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud není rýže „al dente“ (voda by měla být zcela absorbována).
- Jakmile je uvařená, prohřejte rýži v pánvi wok spolu s dýní, přidejte tuňáka a nechte absorbovat chuť. Nakonec posypte zbylou zelenou částí jarní cibulky.
PRIMA TIP: Nebojte se experimentovat se složením zeleniny podle stavu domácích zásob. Do rýže můžete k tuňákovi přidat například mražený hrášek, kukuřici, červenou papriku nebo cuketu. Zajímavý akcent dodají opražená dýňová nebo slunečnicová semínka.