Rychlá a zdravá večeře: Basmati rýže s tuňákem a dýní

Moje hodnocení
3x

Jednoduchý pokrm z voňavé rýže, zeleniny a tuňáka může být tipem na zdravou a rychlou večeři. Stejně tak se hodí i jako jídlo do krabičky, chutná totiž skvěle i za studena, proto se hodí nejen do práce, ale i na výlety.

4 porce
30 minut

Suroviny

  • olivový olej
  • česnek 3 stroužky
  • jarní cibulka (jarní cibulky) 2 ks
  • červená chilli paprička 1 ks
  • dýně (dýně, očištěná) 1/8 ks
  • vejce (sůl a čertsvě namletý bílý pepř)
  • basmati rýže 350 g
  • tuňák v extra panenském olivovém olej (např. Rio Mare) 2 plechovky (po 80 g)

Postup přípravy

  1. Zahřejte 2 lžíce olivového oleje v pánvi wok a usmažte česnek nakrájený na plátky, nakrájenou jarní cibulku (bílou a světle zelenou část) a nakrájenou chilli papričku. Přidejte dýni nakrájenou na kostičky, sůl a pepř, a vařte na středním ohni, až bude dýně měkká, v případě potřeby přilijte trochu vody.
  2. Mezitím nasypte propranou rýži do půl litru slané vroucí vody, snižte plamen, přidejte lžíci oleje, přikryjte poklicí a vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud není rýže „al dente“ (voda by měla být zcela absorbována).
  3. Jakmile je uvařená, prohřejte rýži v pánvi wok spolu s dýní, přidejte tuňáka a nechte absorbovat chuť. Nakonec posypte zbylou zelenou částí jarní cibulky.

PRIMA TIP: Nebojte se experimentovat se složením zeleniny podle stavu domácích zásob. Do rýže můžete k tuňákovi přidat například mražený hrášek, kukuřici, červenou papriku nebo cuketu. Zajímavý akcent dodají opražená dýňová nebo slunečnicová semínka.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Rio Mare


Přečtěte si také

Recepty