Výborná káva nemusí být doménou pouze stylových kaváren, s trochou snahy si ji můžete přichystat i sami doma.
Připravte si doma lahodnou kávu jako z kavárny
U alternativních příprav kávy je velkou výhodou, že nepotřebujete drahé kávovary, které stejně neodvedou takovou službu jako profesionální stroje v kavárnách. Stačí si pořídit jednoho z několika následujících pomocníků, který vám zajistí skvělou kávu rychle a bez velké námahy.
Kromě speciálního přístroje budete samozřejmě potřebovat kvalitní výběrovou kávu, bez té to zkrátka nepůjde. S jejím výběrem vám může pomoci náš předešlý článek. Dále se neobejdete ani bez kvalitního mlýnku. Různé techniky příprav totiž vyžadují různou míru hrubosti a navíc je vhodné kávu mlít až těsně před přípravou. „Kávové zrno si uchová maximální chuť a vůni po dobu několika týdnů. Jakmile je ale pomeleme, je otázkou minut, případně hodin, kdy začne káva zvětrávat a ztrácet maximální vůni a chuť. Mletí může představovat i krásný rituál, který provoní celý byt nebo dům. Je jedno, jestli máte mlýnek ruční nebo elektrický, důležité je to, aby měl mlecí kameny a ne nože, které zrnka rozsekají nerovnoměrně a hrozí spálení kávy už při mletí,“ vysvětluje Jiří Plšek z pražírny kávy Coffeespot.
Moka konvička
Hliníková osmiboká konvička je ikonou přípravy kávy především v Itálii. Těžko byste hledali Itala, který alespoň jednu nevlastní. Vynalezl ji roku 1933 Alfonso Bialetti, po němž se konvičce občas přezdívá bialetka. Jeho společnost na výrobu konviček existuje dodnes a je zárukou kvality i tradice. Dnes můžete vybírat i z jiných materiálů než je pouze hliník a v nabídce je samozřejmě hned několik velikostí i nepřeberné množství designů. Klasika ale zůstává pouze jedna.
Moka konvička je oblíbená především proto, že výborně dokáže přiblížit chuť espressa, káva z ní je tedy poměrně silná. Nevýhodou pro opravdové fajnšmekry může být vyšší teplota extrakce kávy, nejedná se tedy o ten nejšetrnější způsob přípravy. I tak ale patří mezi rychlé a jednoduché nástroje, díky kterým si budete moci vychutnat skvělou kávu nejen doma, ale díky její skladnosti a odolnosti i kdekoliv na cestách.
PRIMA TIP: Ideální je na cestách v kombinaci s turistickým plynovým vařičem. Ale největší romantika je příprava v bialetce přímo nad ohněm.
Připravte si doma kávu jako z kavárny: Moka konvička; foto: iStock
French Press
French Press pochází, jak už název napovídá, původně z Francie, kde byl vynalezen již v 19. století. Přezdívá se mu také kafetiéra, piston, press pot a skýtá možnost přichystat si velmi snadno a rychle výbornou kávu plnou vyvážené krémové chuti s výrazným tělem. Některé druhy kávy dokonce při přípravě ve french pressu vyniknou nejvíce.
U této metody je třeba namlít zrnka více na hrubo, měla by se velikostí podobat cukru krystalu. Kávu nezalévejte vroucí vodou, ideální teplota je 92–96 °C. Po pomalém stlačení sítka nechte kávu „vylouhovat“, ale pozor, doba filtrace by neměla přesáhnout 4 minuty, poté se již do kávy uvolňují třísloviny. Drobnou nevýhodou french pressu je, že v kávě může zůstat malé množství sedliny.
PRIMA TIP: French press je ideální k vyřešení přechodu z tzv. českého turka na některou z domácích příprav. Chuť bývá hodně vyvážená, plná a s mírnou ovocností.
Připravte si doma kávu jako z kavárny: French Press; foto: iStock
Dripper
Dripper svým tvarem připomíná hrníček a setkáte se s ním nejčastěji v podobě skla, porcelánu anebo plastu. Jeho vynález můžeme přičíst Melittě Bentz, která na počátku 20. století založila dodnes fungující společnost Melitta specializující se právě na výrobu dripperu. Velice populární jsou také drippery japonské značky Hario, která představila legendární model V60 pyšnící se skvělou funkčností, krásným designem i odolností. Název je odvozen od tvaru písmene V a sklonu stěn na 60 stupňů.
Výhodou je, že se obejdete pouze s dripperem, který můžete nasadit v podstatě na jakýkoliv hrníček či konvičku, a papírovými filtry. Na výběr je opět několik velikostí a krásných designů, takže vám kromě výborné kávy může dripper dělat i parádu v kuchyni. Tato metoda vám odhalí všechny chutě kávy a poskytne vám možná ten nejlepší kávový zážitek vůbec.
PRIMA TIP: Pokud se vám stane, že káva vychladne nebo ji nestihnete všechnu vypít, uchovejte zbytek v ledničce. V horkých letních dnech je filtrovaná káva s ledem k nezaplacení.
Připravte si doma kávu jako z kavárny: Dripper; foto: iStock
Aeropress
Jednoznačně nejmladší přístroj k přípravě kávy oproti zbylým ostatním představuje aeropress. Byl vynalezen v USA teprve roku 2005 panem Alanem Adlerem. Tento na první pohled trochu složitý přístroj se skládá z plastového válce, pístu a sítka s papírovým filtrem. Káva je filtrovaná pomocí vzduchu a celá příprava je opět velmi jednoduchá. Ve výsledku získáte kávu vyrovnané chuti, která má plné tělo a výraznou chuť, zároveň však není přehnaně silná. Přes papírový filtr neproniknou žádná zrníčka, takže káva je čistá, podobně jako u dripperu. Aeropressy jsou vyráběny z tvrdého plastu, a proto jsou stejně tak jako moka konvička ideálním společníkem na cesty, na kterých se nechcete vzdát svého oblíbeného nápoje.
PRIMA TIP: U aeropressu se nebojte experimentovat s teplotou vody a hrubostí mletí. Dokážete tím vyčarovat někdy až nepředstavitelné chutě.
Připravte si doma kávu jako z kavárny: Aeropress; foto: iStock
Různé konvičky a mlýnky k alternativním přípravám kávy spolu s kvalitní kávou můžete koupit na www.coffeespot.cz.
Aneta Kuchařová, (klam)