Milovníci jedlého kvítí a býlí letos povětšinou pláčou z vedra. Ti odhodlaní berou i hořké květy. Nejsou tak špatné. Jsou naopak vynikající.
Hořké horké léto
Pelyněk je symbolem hořkosti, smutku a vůbec nejrůznějších méně příjemných aspektů života. Avšak i ústrky a příkoří je třeba z rukou osudu přijímat. Jsou-li dávkovány s mírou, jsou nám poučením na cestě životem.
A s pelyňkem je to stejně. Pokud ho v kuchyni používáme střídmě, obohatí nejrůznější jídla o nové vůně a chuťové tóny.
Černobýl nebo pravý
V české přírodě se vyskytuje několik druhů pelyňků a stejně tak v zahradách. V pozdním létu po týdnech spalujícího sucha jsou k dispozici pelyněk černobýl a pelyněk pravý.
Prvně jmenovaný se pozná podle načervenalého stonku. Pelyněk pravý je celý zelenostříbrný a lehce ochmýřený. Je tak vybaven na ta nejsušší stanoviště – rumiště a rozpadající se zídky. Je trochu vzácnější než pelyněk černobýl, který roste opravdu všude. Obě rostliny mají skoro stejné květy – drobné složené. Listy jsou roztřepené. Pelyněk má charakteristickou vůni, kterou uvolňuje, pokud ho rozemnete mezi prsty.
Rostlina mýtů a pověstí
Pelyňky mají vynikající léčebné vlastnosti, které se samozřejmě promítají i do kuchyňského použití. V mýtech a pověstech chránil cestovatele (možná před nemocemi z pohybu), ale odpuzoval i ďábly a démony. Zavěšoval se do domů, aby je chránil před blesky a podobně. Zajímavostí je přimíchávání pelyňkové šťávy do inkoustu. Zajišťovala se tak nezničitelnost textu. Ve skutečnosti chránil papír před moly. Není divu, že jen taková houževnatá rostlina vydržela ta letošní vedra.
A co v kuchyni
Hořké látky podporují fungování žlučníku a výborně ladí s jakýmkoli masem. Napomáhají totiž trávení tuků. Pelyňky se mohou použít nejen jako koření pro vepřové maso, ale i jako přísada do nádivek. Ať již jsou určeny do drůbeže, nebo jen tak. Mohou se přidávat do gratinovaných brambor se sýrem. Můžete snítku vydusit v zeleninové směsi. Pelyněk černobýl je méně hořký než pelyněk pravý. Byliny, které v letošním horkém létě vytvořily jistě více aromatických látek, než je běžný průměr, se mohou využít také na výrobu zásob na zimu. Pelyňky se dají macerovat v oleji, který v zimě oceníme do salátů z brambor nebo kořenové zeleniny. Již před dvěma tisicíletími exportovali Řekové pelyňkové víno. Pelyněk pravý můžete namočit na pár dnů do oblíbeného vína, slít, přidat vodku a cukr. Výsledkem bude vynikající digestiv.
Autor: Jana Vlková
www.kytkykjidlu.cz, http://www.kytkykjidlu.blogspot.cz/, www.facebook.com/kytkykjidlu