Vedle pestrobarevných vajíček a voňavého mazance patří k svátkům jara neodmyslitelně i velikonoční beránek. Ten nejenže skvěle chutná, ale navíc na slavnostním stole působí i jako hezký dekorační prvek. Možná proto si tento velikonoční symbol zachoval stále velkou oblibu.
Kde se vzal beránek?
Beránek se od pradávna pekl na Velikonoce jako symbol dříve velmi rozšířeného a oblíbeného skopového masa. Hojná konzumace skopového masa v tehdejší společnosti má své kořeny částečně v Bibli, kde je skopová pečeně uváděna jako obřadní pokrm před odchodem Židů z Egypta a částečně rozšířeným chovem těchto zvířat. V křesťanství beránek symbolizuje nevinnost, čistotu a poslušnost.
Nyní už skopové maso nemáme na svém stole tak často jako naši předci a dáváme přednost spíše jiným druhům masa, ale velikonoční beránek si svou oblibu přesto zachoval.
Jaký velikonoční beránek je ten pravý?
Záleží především na vašem vkusu a chuti. Toto sladké velikonoční pečivo má tvar ležícího beránka, méně často pak i jiného zvířete například zajíčka. Druhů beránkových těst je stejně jako těch mazancových či bábovkových mnoho a každý peče beránka trochu jiným způsobem. Beránek může být z třeného, tvarohového, mramorovaného či piškotového těsta. Může být politý hnědou, bílou čokoládou nebo citronovou polevou (moučkový cukr rozšleháme s citronovou šťávou) či žloutkovou polevou (žloutky s cukrem a vanilkou) nebo bez polevy, záleží, kdo čemu dává přednost. Pokud máte rádi sladká pečiva, která mají jen decentně sladkou chuť, zvolte spíše beránka bez čokoládové či jiné polevy. Beránek také může a nemusí obsahovat rozinky, kandované ovoce nebo kousky želé. Lze ho také rozkrojit a pomazat vanilkovým krémem. Beránek se může různě zdobit, místo očí se můžou použít lentilky, kousky čokolády nebo obyčejný hřebíček, který se do beránka jednoduše zapíchne.
Kdo je i o Velikonocích zaneprázdněn, pravděpodobně si beránka koupí už hotového, ale pro mnoho rodin je pečení beránka oblíbenou velikonoční činností. Navíc domácí beránek lépe chutná a vyjde vás zhruba na polovinu než v obchodě. Upéct beránka není příliš složité a s naším receptem vám to půjde jedna radost.
Klasický třený beránek z kynutého těsta
Suroviny:
• 250 g polohrubé mouky
• 200 g másla (100 g rozpuštěného másla + 100 g másla)
• 10 žloutků
• 100 g cukru krupice
• droždí (možno použít pro snadnější přípravu instantní droždí)
• troška citronové kůry a vanilky
• špetka soli
• případně loupané sekané mandle nebo rozinky
Postup:
Nejprve rozmícháme máslo se žloutky a utřeme je (vznikne žlutá jednolitá hmota), posléze přidáváme další ingredience. Vymažeme formu, kterou můžeme vysypat mandlemi. Dáme do ní těsto a necháme v teple zhruba 45 minut kynout. Nakonec beránka vložíme do trouby a pečeme asi 45 minut při teplotě 280 ˚C. Pečicí formy na beránka jsou různé – můžou být plechové, hliníkové, smaltované, kameninové nebo novější silikonové. Citronová kůra a vanilka dodají vašemu beránku příjemnou vůni.
Autor: Dana Špatenková
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.