Vedle pestrobarevných vajíček a voňavého mazance patří k svátkům jara neodmyslitelně i velikonoční beránek. Ten nejenže skvěle chutná, ale navíc na slavnostním stole působí i jako hezký dekorační prvek. Možná proto si tento velikonoční symbol zachoval stále velkou oblibu.
Velikonoční beránek – tradiční symbol Velikonoc
Kde se vzal beránek?
Beránek se od pradávna pekl na Velikonoce jako symbol dříve velmi rozšířeného a oblíbeného skopového masa. Hojná konzumace skopového masa v tehdejší společnosti má své kořeny částečně v Bibli, kde je skopová pečeně uváděna jako obřadní pokrm před odchodem Židů z Egypta a částečně rozšířeným chovem těchto zvířat. V křesťanství beránek symbolizuje nevinnost, čistotu a poslušnost.
Nyní už skopové maso nemáme na svém stole tak často jako naši předci a dáváme přednost spíše jiným druhům masa, ale velikonoční beránek si svou oblibu přesto zachoval.
Jaký velikonoční beránek je ten pravý?
Záleží především na vašem vkusu a chuti. Toto sladké velikonoční pečivo má tvar ležícího beránka, méně často pak i jiného zvířete například zajíčka. Druhů beránkových těst je stejně jako těch mazancových či bábovkových mnoho a každý peče beránka trochu jiným způsobem. Beránek může být z třeného, tvarohového, mramorovaného či piškotového těsta. Může být politý hnědou, bílou čokoládou nebo citronovou polevou (moučkový cukr rozšleháme s citronovou šťávou) či žloutkovou polevou (žloutky s cukrem a vanilkou) nebo bez polevy, záleží, kdo čemu dává přednost. Pokud máte rádi sladká pečiva, která mají jen decentně sladkou chuť, zvolte spíše beránka bez čokoládové či jiné polevy. Beránek také může a nemusí obsahovat rozinky, kandované ovoce nebo kousky želé. Lze ho také rozkrojit a pomazat vanilkovým krémem. Beránek se může různě zdobit, místo očí se můžou použít lentilky, kousky čokolády nebo obyčejný hřebíček, který se do beránka jednoduše zapíchne.
Recept na velikonočního beránka
Kdo je i o Velikonocích zaneprázdněn, pravděpodobně si beránka koupí už hotového, ale pro mnoho rodin je pečení beránka oblíbenou velikonoční činností. Navíc domácí beránek lépe chutná a vyjde vás zhruba na polovinu než v obchodě. Upéct beránka není příliš složité a s naším receptem vám to půjde jedna radost.
Klasický třený beránek z kynutého těsta
Suroviny:
• 250 g polohrubé mouky
• 200 g másla (100 g rozpuštěného másla + 100 g másla)
• 10 žloutků
• 100 g cukru krupice
• droždí (možno použít pro snadnější přípravu instantní droždí)
• troška citronové kůry a vanilky
• špetka soli
• případně loupané sekané mandle nebo rozinky
Postup:
Nejprve rozmícháme máslo se žloutky a utřeme je (vznikne žlutá jednolitá hmota), posléze přidáváme další ingredience. Vymažeme formu, kterou můžeme vysypat mandlemi. Dáme do ní těsto a necháme v teple zhruba 45 minut kynout. Nakonec beránka vložíme do trouby a pečeme asi 45 minut při teplotě 280 ˚C. Pečicí formy na beránka jsou různé – můžou být plechové, hliníkové, smaltované, kameninové nebo novější silikonové. Citronová kůra a vanilka dodají vašemu beránku příjemnou vůni.
Autor: Dana Špatenková