Po dlouhé zimě je pažitka tou první zelení, která vystrčí růžky ze země a dodá pokrmům svěží štiplavou chuť a výraznou vůni.
Pažitka je královnou jarní kuchyně. Vzhledem nenápadná, chutí a vůní nepřekonatelná
Pažitka (Allium schoenoprasum) paří do čeledi liliovitých. Je to sestřenice cibule, pórku či šalotky, a ač je v této rodině nejmenšího vzrůstu, zaslouží si naší bdělou pozornost. Je delikátní, lehce štiplavá, s cibulovou chutí a fantastickou zelenou barvou.
Můžete ji koupit celoročně, ale její chuť je mnohem výraznější, když si ji v sezóně sklidíte sami. Je to trvalka, a pokud jí na okně či na balkóně věnujete truhlík, odmění vás úrodou od brzkého jara až do podzimu. Používejte kuchyňské nůžky a odstřihávejte pažitku ve spodní části, abyste udělali místo na nové výhonky. Takže žádné zastřihávání špiček :). Květy cíleně odštipujte a klidně je využijte na ozdobu jídel – jsou voňavé a jedlé.
Skladování
Neumytou pažitku vložte do plastového sáčku a skladujte v lednici. Před použitím ji omyjte a do jídla ji přidejte až nakonec, aby neztratila svou štiplavou chuť. Pokud máte pažitky hodně, můžete ji zamarazit. Opláchněte ji a dobře osušte, nasekejte a vložte v plastikovém sáčku nebo krabičče do mrazáku.
Hrátky s pažitkou
Není to jen pouhá ozdoba, pažitka umí čarovat s výslednou chutí pokrmu. Způsobů, jak ji při přípravě jídel použít, je mnoho. Tady je pár nejoblíbenějších:
Na chleba
Nic nevzdá hold jaru lépe než čerstvý chleba s dobrým máslem posypaný nasekanou, čerstvě natrhanou pažitkou. Nebo rozhuda – klasická česká pomazánka z tvarohu či žervé, které kromě pažitky dodají šmrnc i nastrouhané ředkvičky... Stejně můžete použít i čerstvý kozí sýr. A nezapomínejte ani na kombinaci s vajíčkovou pomazánkou!
Připravte jednoduchou, ale výtečnou vajíčkovou pomazánku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
S chřestem
Oblíbený belgický recept spojuje lehce, dokřupava uvařený chřest s trochou másla. Navrch posaďte ztracené vejce a zasypte velkou hrstí pažitky. Když se tekutý žloutek rozleje a propojí se s máslíčkem, vznikne dokonalá souhra jemných chutí, které pažitka zastřeší.
Vejce
Když už jsme vajíčka nakousli... Pažitkou posypte vejce na jakýkoli způsob – zapečená v kokotkách, vaječné omelety se sýrem nebo klasická vejce do skla.
Do polévky
Pažitka bude slušet hráškovému krému i francouzské pórkové klasice Vichyssoise. Ale dobře dochutí i vývary – obzvlášť dobře sedí k uzenému.
Saláty
Svěží akcent dodá pažitka salátu z brambor a natvrdo vařených vajec s trochou ančoviček a majonézou. Na zelené saláty si můžete připravit pažitkový vinaigrette – použijte dobrý olivový olej, šplíchněte bílý vinný ocet, přidejte malý stroužek nadrceného česneku, sůl, pepř a spoustu nasekané pažitky. Až doba pokročí a pažitka vykvete, navrch salátu směle použijte drobné fialové pažitkové kvítky.
Brambory
Oblíbené brambory na loupačku můžete trošku obměnit a doplnit je nadrobeným balkánským sýrem, fetou nebo kozím sýrem a zasypat závějí pažitky.
Zdroj: autorský text
Vyzkoušejte kuřecí prsa na pažitce podle návodného videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem
Kompletní recept najdete ZDE
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH