25 báječně svěžích receptů s čerstvou pažitkou

Pečené brambory s kozím sýrem a pažitkou Foto:
Pečené brambory s kozím sýrem a pažitkou
Foto: Miluji svůj život

Pažitka patří mezi první posly jara, dlouhé štíhlé stonky vyraší z půdy už v dubnu a jejich příjemně štiplavou chuť si můžeme užívat až do podzimu. Patří do stejné skupiny s česnekem, cibulí či jarní cibulkou a každému jídlu dodá svěží a lehce pikantní šmrnc.

Pažitka patří mezi bylinky, které jsou nejlepší v čerstvém stavu a není příliš vhodné je vařit. Raději ji přidávejte až do hotového jídla, aby si zachvala barvu i chuť. Nejlépe ovšem poslouží ve studené kuchyni – v různých pomazánkách, dipech nebo salátech, kde umí zahrát i hlavní roli.

Užijte si výbornou chuť pažitky v našich receptech:

Recept

Treska s chilli, pažitkou a crème fraîche Foto:

Treska s chilli, pažitkou a crème fraîche

Lehké a chutné jídlo se skvěle hodí pro horké letní dny. K tomuto rychlému pokrmu z jednoho hrnce se výborně hodí šťouchané brambory.

Recept

Tyrolské knedlíky Foto:

Tyrolské knedlíky

Silný vývar, k tomu knedlík se špekem a vzhůru na sjezdovku. Tohle jídlo vysvětluje úspěchy rakouských sjezdařů mnohem více než přítomnost tamních kopečků zvaných Alpy.

Recept

Kuřecí stehýnka s bylinkovým máslem Foto:

Kuřecí stehýnka s bylinkovým máslem

Ochucené máslo vetřené pod kůži dodá kuřecímu masu neodolatelnou chuť a šťavnatost. S výběrem bylinek můžete volně experimentovat, výborná je třeba šalvěj, majoránka nebo...

Recept

Toast z lásky Foto:

Toast z lásky

„Maminka nám chystá každý den svačinu, a tak jsme se s bráchou rozhodli, že jí k svátku maminek připravíme snídani do postele. Já jsem vykrajoval a stříhal.”

Recept

Kuřecí vývar s krupicovými noky Foto:

Kuřecí vývar s krupicovými noky

Není nad poctivý domácí vývar. Zahřeje, zasytí a mnozí by přísahali, že i léčí :) Dejte mu čas a odmění se vám dokonalou silnou chutí. Jako vložku do polévky vyzkoušejte...

Recept

Pomazánka z uzené ryby s tvarohem Foto:

Pomazánka z uzené ryby s tvarohem

Rychlá rybí pomazánka, na které si pochutná celá rodina. Ideálně podávejte spolu s opečenými tousty.

Recept

Pečené brambory s kozím sýrem a pažitkou Foto:

Pečené brambory s kozím sýrem a pažitkou

Recepty ze šuplíčku jednoduchých jídel se hodí vždy – nezaberou moc času, nezašpiní tolik nádobí, ale stejně si pochutnáte. Právě takovým jídlem jsou tyto pečené brambory!

Recept

Chřest s vajíčkem  Foto:

S Klárou v kuchyni #7: Chřest s vajíčkem

Na sezonu chřestu se vždy ze srdce těším. Mám ho ráda na všechny způsoby, ale jeden má v mém domácím repertoáru výsadní postavení. Nejenže je moc dobrý, ale jeho příprava...

Recept

Chlebové bochníčky s pažitkou a opečeným česnekem Foto:

Chlebové bochníčky s pažitkou a opečeným česnekem

Nad poctivý domácí chléb není. Vyzkoušejte tentokrát jeho obdobu a upečte chlebové bochánky s pažitkou a lahodným pečeným česnekem.

Recept

Kuře v polévce Foto:

Kuře v polévce

V nové kulinární show Teď vaří šéf! připravil Zdeněk Pohlreich kuřecí prsa zalitá silným vývarem. Jídlo, které vydá za hlavní chod.

Recept

Bramborové škubánky s brynzovým dipem Foto:

Bramborové škubánky s brynzovým dipem

Brambory jsou jedna ze základních surovin v české kuchyni. Můžeme je připravovat na mnoho způsobů, třeba ve formě bramborových škubánků s jemným brynzovým dipem.

Recept

Super řízek s bramborovým salátem podle Jamieho  Foto:

Super řízek s bramborovým salátem podle Jamieho

Princip řízku, tedy plátku masa obaleného v trojobalu a osmaženého, má za sebou dlouhou historii, a chcete-li ho udělat hezčí, chutnější a křehčí, není to žádná věda.

Recept

Sedlácká omeleta  Foto:

Sedlácká omeleta

Perfektní zužitkování zbylých brambor od oběda či večeře a opuštěné zeleniny. Špenát můžete klidně vyměnit za mangold či kadeřávek, rajčata za papriku, hrášek nebo třeba...

Recept

Vejce plněná krémem z wasabi Foto:

Vejce plněná krémem z wasabi

Už jste vyčerpali všechnu inspiraci, jak naložit s vejci natvrdo? Zkuste je naplnit žloutkovým krémem, do kterého přidejte wasabi podle chuti. Chuťovka z pěti ingrediencí,...

Recept

Bramborový salát s dresinkem z modrého sýra Foto:

Bramborový salát s dresinkem z modrého sýra

Tento salát je ideální na piknik nebo jako příloha ke grilování, rozhodně si pochutnáte! :)

Recept

Cibulová omáčka  s pažitkou Foto:

Cibulová omáčka s pažitkou

Fantastická omáčka z hutného řeckého jogurtu s dozlatova opečenou cibulí získá říz díky pepři a vůni díky čerstvým bylinkám. Skvělá k pečené či grilované zelenině nebo k...

Recept

Kuřecí řízek s pažitkovým pestem Foto:

Kuřecí řízek s pažitkovým pestem

Řízek s pestem? Zní to trochu netradičně, ale určitě to vyzkoušejte, protože je to opravdová lahůdka. A domácího pesta si udělejte klidně víc a můžete ho použít i na...

Recept

Chléb se sýrem a bylinkami Foto:

Chléb se sýrem a bylinkami

Chléb nemusíte naplnit jenom tak, že z něj uděláte sendvič – zkuste ho naplnit ještě před upečením. Připravíte tak „chleba s překvapením“, ideální i na zabalení jako oběd...

Recept

Omeleta s uzeným lososem Foto:

Omeleta s uzeným lososem

Snídaně je nejdůležitější jídlo dne, a proto je důležité se nezanedbávat. Zkuste si připravit vaječnou omeletu s uzeným lososem a slaným sýrem. Ideální start dne!

Recept

Zeleninový vývar se sýrovými nočky Foto:

Zeleninový vývar se sýrovými nočky

Chcete-li, aby polévka byla vydatnější, přidejte do ní 2–3 brambory nakrájené na stejně velké kostičky.

Recept

Kuřecí prsa na pažitce Foto:

Kuřecí prsa na pažitce

Kuřecí maso je vhodné na rychlou úpravu. Musí být dobře propečené, ale naštěstí to trvá jen chvíli. Vyzkoušejte recept s velmi jemnou krémovou omáčkou ovoněnou vínem a...

Recept

Houbová bruschetta  Foto:

Houbová bruschetta

Tyhle báječné "topinky" si můžete dopřát k opulentní snídani nebo je připravte jako lehkou večeři. A až konečně začnou růst i divoké houby v lesích, zkuste je použít místo...

Recept

Jarní brambory Foto:

Jarní brambory

Pečené brambory jsou velmi oblíbené. A není divu... Z jednoho pekáče pohostíte celou armádu a všichni budou zaručeně spokojení :) A protože jaro neodbytně klepe na dveře,...

Recept

Plněná vejce Foto:

Plněná vejce

Těžko rozsoudit, zda jde o šikovné využití přebytků, nebo o prudce elegantní předkrm. Každopádně se jedná o ideální variantu jarní chuťovky.

Recept

Nadívaný bůček a pažitkové brambory Foto:

Nadívaný bůček a pažitkové brambory

Nevejde-li se vám všechna nádivka do masa, přidejte ji asi půl hodiny před dopečením masa do pekáče vedle bůčku a společně dopečte. Je-li třeba, seberte nadbytečný tuk ze...

Připravila Klára Michalová

Videa

reklama

reklama