Koho by napadlo, že čočka může být až takhle dobrá? Tahle drobná zrnka vyzkoušejte v polévkách, salátech nebo dušených pokrmech jako přílohu.
Objevte francouzskou drobnozrnnou čočku puy. Rychle se uvaří, ale nikdy nerozvaří!
Zelená drobnozrnná čočka puy je původem z Francie. Má velmi dobrou chuť a je výživná, ale důvod, proč ji tak milujeme, je její vzhled. Na talíři jí to zkrátka moc sluší. Představte si hustou zeleninovou polévku s čočkou nebo teplý čočkový salát s bylinkovou zálivkou… Na rozdíl od hnědé, červené či žluté se tato drobnozrnná čočka nerozvaří a zachová si svůj tvar, i když to s délkou varu přeženete.
Stejně jako všechny druhy čočky, je to zdroj nízkotučných bílkovin plný vlákniny, vitaminů a minerálů, zejména železa. Jinými slovy, je to jedna z těch zázračných surovin, které nejenže dobře chutnají, ale jsou i zdraví prospěšné.
V kuchyni
Zelená čočka je velmi jednoduchá na přípravu, nemusíte ji totiž namáčet, stačí ji uvařit ve vodě doměkka a poté přecedit. Díky své jemné oříškové chuti s lehce pikantní a zemitou příchutí je ideální volbou pro zimní saláty a polévky. Můžete ji také podusit ve vývaru s mrkví a řapíkatým celerem a servírovat jako přílohu k červenému masu, drůbeži nebo rybám.
Dnes už ji seženete celkem běžně, narazíte na ni ve velkých supermarketech, v prodejnách zdravé výživy nebo v DM drogeriích, kde mají i černou čočku beluga, která se stejně jako puy čočka nerozvaří a díky své černé barvě je v pokrmech velmi efektní.
Vyzkoušejte tyto nápady
• Čočka je ideální základ oblíbených jídel z jednoho hrnce. Poduste plný hrnec čočky se slaninou, houbami, červeným vínem a čerstvými bylinkami. Dokonalé zimní hřejivé jídlo…
• Použijte čočku jako nevšední přílohu k jehněčímu masu. Vařená zelená čočka s pečenou červenou řepou, nasekanou mátou a zálivkou vinaigrette z bílého vína bude skvělá.
• Gurmánům se zavděčíte s netradičním bramborovým salátem. Smíchejte nakrájené vařené brambory a uvařenou čočku s avokádem, citronovou šťávou, olivovým olejem a zálivkou s čerstvou pažitkou.
Objevte i další recepty z drobnozrnné čočky:
Připravila: Klára Michalová