Suroviny
- vepřové maso (uzený vepřový pupek) 1 kg
- vepřové uzené koleno (uzené ovarové koleno) 1 ks
- mrkev 2 ks
- pórek 3 ks
- cibule 1 ks
- hřebíček 6 ks
- česnek 2 stroužky
- bobkový list 2 ks
- tymián (čerstvý) 3 větvičky
- oregano (čerstvé) 3 větvičky
- černá čočka (černá nebo puy) 500 g
- čerstvě namletý pepř
- petrželka (čerstvá) 1 hrst
Postup přípravy
- Do velkého hrnce dejte maso, mrkev, pórek, cibuli – do které vtlačte všechny hřebíčky –, rozdrcený česnek, bobkové listy, tymián a oregano. Zalijte vodou, aby bylo vše ponořené. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a na mírném ohni přikryté vařte 1 a ¼ hodiny. Zatím nesolte.
- Do hrnce přidejte čočku a vařte 45 minut. Když bude čočka měkká, vyndejte cibuli a vyhoďte ji. Vyndejte také koleno a pupek. Osolte.
- Z kolena sundejte kůži a maso natrhejte na kousky. Slijte čočku a zeleninu přes cedník, ale vývar zachovejte. Kousky masa z kolena promíchejte s čočkou a dochuťte solí a pepřem.
- Směs přendejte na nahřátou servírovací mísu. Naaranžujte řezy pupku navrch a přelijte je vývarem. Posypte petrželkou.