Běžně se jí říká maracuja, v angličtině zase passion fruit. Ve všech případech mluvíme o exotickém ovoci, které je svou vůní a chutí nenahraditelné.

Běžně se jí říká maracuja, v angličtině zase passion fruit. Ve všech případech mluvíme o exotickém ovoci, které je svou vůní a chutí nenahraditelné.
Pokud se rozhodnete mučenku koupit, hledejte v obchodech vínové nebo fialové kulaté plody, někdy vypadají lehce vysušeně, ale není se čeho bát, naopak! Mají silnou slupku, která v sobě ukrývá dutinu plnou šťavnaté oranžové dřeně se semínky. Ta je pro změnu chráněna silnou bílou vrstvou, ve které jsou semínka „ukotvena“. Navíc, jejich konzumace je v tomto případě naprosto nezávadná.
Mučenka se tomuto ovoci neříká jen tak, květy rostliny totiž připomínají trnovou korunu a je jim proto přisuzována symbolika ukřižování Krista. Okvětní lístky, celkem deset, symbolizují deset apoštolů, blizny představují hřeby použité k Ježíšovu ukřižování a liány mají připomínat bičování.
Teď už ale zpět k samotnému plodu. Ten se pěstuje především v tropických a subtropických oblastech, například v Austrálii, Karibiku, na Novém Zélandu nebo v Indii. Rozlišujeme dva druhy jedlých plodů maracuji: takzvanou žlutou (zlatou) a fialovou odrůdu. Zlatá maracuja může dorůst až do velikosti grapefruitu a je na povrchu hladká a lesklá. Fialová odrůda je malá asi jako citron, někdy i menší.
Výživová hodnota mučenky je 34 kcal na 100 gramů. Dále obsahuje vlákninu, fosfor, vápník, vitamíny C a B, provitamíny A, železo a určité procento sacharidů. V Portoriku se říká, že snižuje krevní tlak.
Slupka maracuji je před uzráním lesklá, hladká, bez nedokonalostí. V momentě, kdy je zvrásněná a nemá pravidelný tvar je plod připraven ke konzumaci.
Šťáva se používá jako dochucovadlo džusů, sirupů, exotických koktejlů, dále se přidává do dezertů, ovocných salátů, marmelád nebo do zmrzlin. Samozřejmě se může jíst toto ovoce i čerstvé, ale pozor na slupku. Ta obsahuje stopy kyanogenního glykosidu, takže je mírně jedovatá. I tak si lze jen těžko představit osobu, která by se do slupky s chutí pustila. Nabízí se pouze varianta povaření, čímž se jedovaté molekuly zničí.
I když patří mučenka mezi tropické rostliny, můžeme ji pěstovat doma; především v bytech nebo v zimních zahradách. Ze zemin použijte především jílovitou, těžkou a nezapomeňte rostlinu každoročně přesazovat do většího květináče. Nejvíc roste v období od jara do podzimu, takže je vhodné přihnojování kombinovaným hnojivem. Důležité je také zalévání, ale pouze formou rosení, protože by se kořeny neměly ve vodě máčet. V zimě je lepší zalévat méně a udržovat rostlinu v teplotě 5 až 10 °C. Rozhodně ne víc, jinak může dojít k množení škůdců.
• mučenka jedlá
• mučenka pletní
• mučenka banánová
Autor: Tereza Pánková; TastyTalkings.com
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living