Nevěšte hlavu, že doba česneku medvědího je za námi. Doba česnekových květů je před námi.

Nevěšte hlavu, že doba česneku medvědího je za námi. Doba česnekových květů je před námi.
Česnekovo-cibulová vůně nás provází celý rok. V různých jídlech a v různých podobách. „Bez cibule neuvaříš.“ To je pravděpodobně citát z nějaké starší kuchařské knihy, dnes zcela zlidovělý. Je to pravda pravdoucí. Zvolna přicházející léto ale žádá lehkou květinovou variantu této kuchyňské klasiky.
Botanický rod Allium má tolik druhů, že se počítají možná na desítky. V češtině se velmi často nazývají česnek. Však jsme již oplakali česneky medvědí a česnek podivný A. ursinum a A. paradoxum. Jednou z výjimek s originálním jménem je pažitka pobřežní Allium schoenoprasum, v kuchyni známá jen pod svým prvním jménem nebo jako šnytlík. Zahradníci a zahrádkáři jsou často smutní, když jim tato bylina vykvete. Milovníci jedlého kvítí a býlí ale jásají. Květy se mohou někomu zdát dokonce lepší než zelené stonky.
Květy pažitky jsou nesmírně dekorativní a velmi trvanlivé. Jsou prostě jako stvořené na ozdobu v kuchyni. Můžete si je natrhat jako malý pugétek a vystavit je napřed na kuchyňskou linku nebo jídelní stůl. Po jednom je pak můžete otrhávat a rozradostnit jimi různá slaná jídla. Myslí se samozřejmě po jedné kouličce tedy po jednom květenství. Květenství mohou být tak bohatá, že vydrží i na několik jídel.
Dávat je můžete všude tam, kde byste dali pažitku a skoro na všechna slaná jídla, teplá i studená – pomazánky, jarní nové brambory, polévky, grilované maso před podáváním, jogurtové dipy, rajčatové saláty – zkrátka cokoli slaného letního, co máte rádi. Květy jsou dost pevné na to, aby se daly zapracovat např. do studených grilovacích omáček, ale i dost dekorativní, aby se s nimi zdobily chlebíčky – s paštikou, tvarohem, sýrem, čímkoli. Vypadá to, jakoby její hlavní sezona byla právě teď. Z pohledu milovníka jedlých květů je to jistě tak. Zkuste si vyrobit také ochucený vinný ocet. Celé květy nechte týden macerovat v bílém vinném octě a poté přeceďte.
V románsky mluvících zemích se název pažitky často odvozuje od zdrobněliny cibule – francouzský ciboulette a italsky cipoletta čili cibulička. V germánské části Evropy jsou to slova odkazující na to, že se rostlinka ořezává – Schnittlauch. Ve slovanských jazycích jižní Evropy se odvolávají na její vzhled, říkají jí vlasac.
Autor: Jana Vlková
www.kytkykjidlu.cz, http://www.kytkykjidlu.blogspot.cz/, www.facebook.com/kytkykjidlu
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living