Existuje řada druhů ořechů. Všichni známe ořechy vlašské, lískové, kešu, para, burské, pistáciové, kokosové, pekanové… Mezi méně známé patří například maledivský ořech, kolový ořech nebo ořech makadamový.
Chcete být zdraví? Zařaďte do svého jídelníčku ořechy!
Ořechy jsou zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a nenasycených tuků. Jsou kaloricky vydatné. Obsahují vitaminy, minerály a železo. Působí na srdeční a cévní choroby, regulují krevní tlak a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu.
Příznivě ovlivňují dráhy ledvin, plic, tlustého střeva. Rovněž prospívají naší nervové soustavě. Naši stravu by měly doplňovat obzvláště v době snižování váhy.
Využití ořechů při vaření a jejich blahodárné působení na náš organismus
Vlašské ořechy obsahují mastné kyseliny, především omega-3 mastnou kyselinu, která zamezuje vzniku kardiovaskulárních chorob. U dětí podporuje rozvoj mozku. Vlašské ořechy obsahují vitamíny E, B1 a B6, sůl, kyselinu listovou, minerály. Konzumací vlašských ořechů posílíme zdraví vlasů, pokožky, nehtů. Příznivě působí na lidskou psychiku i sexuální potenci.
Lískové ořechy se používají především v potravinářství při výrobě čokolád. Jejich olej se používá v kosmetice a malířství.
Burské oříšky se používají například k výrobě arašídového másla, arašídový olej dokáže nahradit olej olivový.
Pistáciové ořechy obsahují olej, bílkoviny a cukr. Obsahují také fytosteroly, u kterých je prokázáno, že snižují hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi a také mají preventivní účinek proti různým typům rakoviny.
Kešu ořechy se užívají na revmatické bolesti. Ze štávy plodů se vyrábí víno, pálenka nebo ocet.
Kokosové ořechy se používají jako přísada na sladké pochutiny, kokosový olej je vhodný jak na smažení, tak na dochucování salátů i sladkých jídel. Kokos je oblíbený v kosmetice, kde se používá v tělových mlécích, vůních a sprchových gelech.
Kolové ořechy se používají ve farmacii pro výrobu povzbuzujících preparátů, v potravinářském průmyslu při výrobě osvěžujících nápojů.
Maledivské ořechy se využívají při přípravě tradičních pokrmů. Jsou velmi vzácné, rostou na palmách na jediném místě na světě na Seychelách. Ořechy těchto palem váží 15–20 kilogramů.
Para ořechy jsou velmi výživné. Obsahují vitamíny A, B1, B2, B3, E a D, selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. Kvalitní olej z para ořechů, bohatý na vitamíny, vyživuje a revitalizuje pokožku a je často užíván v kosmetických přípravcích.
Mandle jsou zdrojem vápníku, hořčíku, železa a dalších minerálních látek. Chrání lidský organismus před nemocemi srdce.
Pekanové ořechy se tepelně upravují naříznutím na špičce do kříže a krátkým opečením na horké plotně, ale mohou se i rozemlít a vzniklá mouka slouží k přípravě pečených zákusků.
Jedlé kaštany chrání lidský organismus před srdečními nemocemi a mají pozitivní vliv na naše nervy.
Makadamové ořechy se opékají se a používají se do nádivek, tak totiž nejlépe vynikne jejich chuť. Vylisovaný olej se používá v kosmetickém průmyslu. Obsahují vitamín E, selen, fosfor, vápník a železo. Mají závratnou energetickou hodnotu – 3000 kJ na 100g.
Piniové ořechy mají velký obsah bílkovin. Hodí se do omáček, salátů a slaných rýžových jídel. Doporučují se při stresu a depresích. Podílejí se i při tvorbě nervové tkáně, snižování krevního cholesterolu. Zvyšují kapacitu spalování tělesných tuků.
ZAJÍMAVOST
Listy, slupky ořechů a kůra se používají v léčitelství a kosmetice nebo barvířství. Podle keltských legend posilují ořechy činnost mozku. Lidé si dříve mysleli, že konzumací ořechů mohou posílit svůj intelekt.
OŘECHY K SNÍDANI
Ingredience: 2 menší jablka, 4 lžíce mletých vlašských ořechů, 1 lžička skořice, 1 lžička štávy z čerstvého citronu, 2 lžíce biomedu,
Postup přípravy: Jablka oloupeme, omyjeme, nastrouháme nahrubo. Přidáme mleté ořechy, zamícháme. Dochutíme skořicí a zakápneme citronovou štávou. Nakonec osladíme medem. Ihned spotřebujeme.
Prima tip:
Ořechy jsou vhodné i jako dar, třeba v kombinaci se sušeným ovocem. Zkuste letos svým bližním k Mikuláši nadělit pytlík nebo košíček ořechů. Jsou dostupné jak v supermarketech, tak v menších obchodech se zdravou výživou.
Na co si dát u ořechů pozor
Ořechy konzumujte v jejich přirozené podobě a uskladňujte v suchu a chladnu. Je lepší je kupovat ve skořápce a vyloupat těsně před konzumací. V poslední době se často objevují alergie zvláště na burské ořechy.
Autor: Alžběta Krchová