Omáčka
- vlašské ořechy 150 g
- oregano 1/2 lžíce
- rozmarýn 1/2 lžíce
- šalvěj 1/2 lžíce
- bazalka několik lístků
- mořská sůl 10 g
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 6 lžic
- sýr pecorino 80 g
Postup přípravy
- Trofie nasypte do velkého hrnce osolené vroucí vody a vařte je 12–14 minut (ano, je to dlouhá doba), dokud nebudou al dente. (Čerstvé trofie budou hotové dřív, asi za 4–5 minut.)
- Mezitím v hmoždíři roztlučte na krémovou kaši vlašské ořechy, bylinky, sůl a česnek. Přidejte olej a 60 g pecorina, vznikne vynikajicí omáčka.
- Sceďte těstoviny, dejte si stranou pár lžic vody, ve které se vařily, a těstoviny vložte do omáčky. Omáčku lehce prohřejte (nevařte), přidejte do ní vodu z těstovin. Posypte zbylým pecorinem a několika bazalkovými lístky.
- Prima tip: Můžete použít těstoviny trenette, které vypadají jako linguine. Vlašské ořechy můžete nahradit opraženými lískovými oříšky.