V šumění kokosových palem se ukrývá spousta kulinárních příslibů. Z jejich ořechů lze získat dužinu a mléko, ale především vynikající, všestranný a zdravý olej.
Kokosový olej – chuť a vůně exotiky
Exotická pochoutka nabitá vitaminy a přátelská k našemu organismu je odnepaměti ceněna pro své blahodárné a všestranné účinky. V tropických zemích má užívání kokosového oleje dlouhou tradici a už po staletí se získává jednoduchou metodou. Samotný olej se vyrábí z dužiny kokosových ořechů, které jsou ručně sbírány v palmových hájích a liší se podle způsobu zpracování na dva druhy: panenský („virgin“) kokosový olej je vyroben z čerstvých kokosových ořechů, jejichž dužina se oddělí od tuhé slupky, naseká se, smíchá s vodou a následně se za studena lisuje. V nabídce tuzemských obchodů najdete také rafinované („refined“ či „bleached“) kokosové oleje. Ty se vyrábějí z usušené dužiny, která se před dalším zpracováním – obvykle za použití vyšší teploty a chemických látek – čistí. Výsledný produkt pak není tak kvalitní jako jeho panenská „konkurence“, navíc postrádá typickou kokosovou chuť i vůni.
Pro přípravu pokrmů si vybírejte panenské kokosové oleje z palem pěstovaných v čisté přírodě a podle zásad ekologického zemědělství. Zralé plody by měly být lisovány za studena – jen tak si olej kromě lahodné chuti i vůně uchová všechny vitaminy (A, C a E) a cenné látky prospěšné lidskému organismu.Kokosový olej v kuchyni
Kokosový olej se při vaření uplatní mnoha způsoby. Díky jeho vysoké tepelné stabilitě na něm lze smažit, aniž by se přepaloval – výborně se hodí například pro přípravu palačinek a lívanců. Můžete ho použít do těst na sladké pečivo (bábovky, buchty, koláče či perníky), vánoční cukroví nebo při přípravě domácího chleba. Hodí se k masu, rybám, zelenině a pečeným bramborám. Je vynikající přísadou rýžových nákypů, pokrmů z kuskusu a těstovinových salátů. Můžete ho přimíchat také do exotických salátových zálivek a podávat s restovanou či syrovou zeleninou. Ráno skvěle chutná v teplé ovesné kaši, smoothies, mléčných koktejlech či müsli. Hodí se také k mazání na pečivo – zejména na toasty a suchary.
Výhody kokosového oleje:
• je velmi snadno stravitelný
• podporuje trávení a správnou činnost metabolismu
• neoxiduje a díky vysoké tepelné stabilitě se nepřepaluje
• neusazuje se v cévách jako jiné tuky
• jeho pravidelné používání posiluje imunitu, zlepšuje celkovou regeneraci organismu a zpomaluje stárnutí buněk
• pomáhá eliminovat bakterie i viry
• je rychlým zdrojem energie
• může být součástí redukčních diet
• je vhodný ke zkvalitnění mateřského mléka
• osvědčuje se při léčbě kvasinkových onemocnění
Autor: Nela Kučerová