Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

3 recepty na krkonošské speciality, které vás přenesou až na vrcholky hor...

3x krkonošské recepty

3x krkonošské recepty Zdroj: iStock

  • Zavřít
3x krkonošské recepty

3x krkonošské recepty Zdroj: iStock

Přejedla se vám jídla plná moderních ingrediencí a postupů? Vraťte se na chvíli pokorně ke kořenům. Krkonošské dobroty vás přemůžou svou jednoduchou a laskavou krásou a přenesou vás do míst, kam ruch velkoměsta nedosáhne…

Seznam.cz banner

Když přijedete do Krkonoš, už ve Vrchlabí se změníte. Možná ještě dřív, už když uvidíte v dálce první modré kopce. Najednou se vám nechce nosit sako ani boty na podpatku a dostanete zvláštní chutě, ve kterých nemá místo tiramisu ani kalamáry. Je v nich něco horského a zemitého. Až vás přemůže dávka čirého a ostrého vzduchu a přežijete první kyslíkový šok, tělo si samo řekne, že potřebuje hustou polévku, jídla planá hub, česneku a slaniny, plná borůvek a brusinek. Krkonošská kuchyně vás obejme drsnou náručí a nakrmí vás. Prostě, ale úžasně. Luxus se tu skrývá v jednoduchosti, prostotě a čerstvých chutích z hor.

Tři krkonšské recepty si můžete udělat i doma, až vás dožene stesk po horách.

Sejkory

Pokud máte rádi bramboráky, budete milovat i sejkory. Je to krkonošský druh bramboráků a jejich půvab spočívá, kromě chuti, i v tom, že se pečou přímo na plotně. V minulosti byly velmi častým jídlem v chudých chalupách, protože obsahují suroviny, které byly k dostání téměř v každé domácnosti.

Potřebujete:

• 1 kg brambor

• 20 ml mléka

• 2 vejce

• 150 g hladké mouky

• 3 stroužky česneku

• 2 lžičky majoránky

• mletý pepř

• sůl

• sádlo nebo máslo

Postup:

Brambory oloupeme a omyjeme. Nastrouháme na jemném struhadle a vymačkáme přebytečnou tekutinu. V trošce mléka rozšleháme vejce a přilijeme k bramborám, přisypeme hladkou mouku a směs okořeníme majoránkou a pepřem. Česnek utřeme se solí a přidáme do těsta. Všechno důkladně promícháme. Rozpálenou teflonovou pánev potřeme trochou sádla a těsto rozprostřeme do tenčí vrstvy. Placky zprudka opečeme po obou stranách. Před podáváním sejkory potřeme sádlem nebo máslem.

Hubník

Žádný kapr se salátem. V Krkonošských chalupách se na Vánoce jedl hubník. Můžete na svátky trochu natrénovat, vždyť houby a Krkonoše se nikdy nepřejedí. Vše potřebné jistě najdete ve spíži a houby v mrazáku nebo přidejte sušené.

Potřebujete:

• 8 housek

• 1/2 l mléka

• 150 g sušených hub

• 8 vajec

• 1 cibule

• lžička majoránky

• 1/2 lžičky mletého nového koření

• lžička kmínu

• 5 stroužků česneku

• 250 g prorostlého uzeného masa

• sůl

Postup:

Nakrájené housky z předešlého dne namočíme do mléka, ve kterém jsme rozmíchali vejce. Uzené maso umeleme, přidáme nakrájenou cibuli a krátce osmahneme. Přidáme do namočených housek, osolíme, ochutíme kořením a česnekem. Namočené a uvařené houby vymačkáme a umeleme, přidáme k základní hmotě. Ve vymazaném pekáči v troubě dozlatova upečeme.

Krkonošské kyselo

To kyselo je moc kyselý, nadával Trautenberk Ančeti. Nedá se zkazit a moc kyselé určitě nebude. Tato hustá a výživná polévka je zcela typická pro oblast Krkonoš a Podkrkonoší. Kyselost a úžasnou rustikální chuť do ní dodává chlebový kvas.

Potřebujete:

• 200 g chlebového kvasu

• 50 g másla

• 20 g sušených nebo 100 g čerstvých hub

• 1 cibule

• 4 vejce

• 100 ml smetany

• 1/2 kg brambor

• 1 l vody

• sůl

• kmín

Postup:

Do hrnce dáme chlebový kvas a zalijeme vlažnou vodou. Ve vodě kvas rozšleháme, osolíme, přidáme kmín a houby (sušené namočené i s vodou). Vše necháme zvolna asi půl hodiny vařit. Mezitím na másle osmažíme cibulku a přidáme ji do polévky. V pánvi pak umícháme vejce, aby byla hotová, ale ne moc hustá. Vložíme je do kysela, vše zamícháme, přidáme smetanu a dochutíme. Do hotové polévky při servírování přidáme ve slupce uvařené, po uvaření oloupané a rozkrájené brambory.

Autor: Kamila Ulčová, foto: iStock

Kyselo
Recepty

Kyselo

19

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky houby česnek Krkonoše sůl polévka mléko máslo sádlo Krkonošské kyselo kvas brambor houska krkonošské recepty krkonošské speciality hubník kyselo podkrkonoší sejkory

Návrhy pro vás

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod Maso

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Čokoládové cupcaky s krémem z tvarohu a mascarpone s jahodovými motýlky podle Coolinářky Sladké

Čokoládové cupcaky s krémem z tvarohu a mascarpone s jahodovými motýlky podle Coolinářky

Vepřová panenka s bílým chřestem a lahodnou holandskou omáčkou Maso

Vepřová panenka s bílým chřestem a lahodnou holandskou omáčkou

Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short Vegetariánské

Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short

Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin Saláty

Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin

Smažená kuřecí játra s cibulovým dipem – tak trochu jiné řízečky Maso

Smažená kuřecí játra s cibulovým dipem – tak trochu jiné řízečky

Domácí rohlíky a housky podle pekařů z Ambiente, kteří prozradili všechny svoje triky Předkrmy a chuťovky

Domácí rohlíky a housky podle pekařů z Ambiente, kteří prozradili všechny svoje triky

Vaflové sendviče plněné šlehačkou a jahodami – sladké překvapení pro každou návštěvu Sladké

Vaflové sendviče plněné šlehačkou a jahodami – sladké překvapení pro každou návštěvu


Přečtěte si také

Maso
Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Prostřeno!
Prostřeno: Tomatová polévka z pečených rajčat

Prostřeno: Tomatová polévka z pečených rajčat

Prostřeno!
Prostřeno: Bruschetta komičky Veroniky

Prostřeno: Bruschetta komičky Veroniky

Prostřeno!
Prostřeno: Domácí pizza podle Veroniky Rezkové

Prostřeno: Domácí pizza podle Veroniky Rezkové

Prostřeno!
Prostřeno: Dezert po italsku ve skleničce

Prostřeno: Dezert po italsku ve skleničce

Sladké
Čokoládové cupcaky s krémem z tvarohu a mascarpone s jahodovými motýlky podle Coolinářky

Čokoládové cupcaky s krémem z tvarohu a mascarpone s jahodovými motýlky podle Coolinářky

Maso
Vepřová panenka s bílým chřestem a lahodnou holandskou omáčkou

Vepřová panenka s bílým chřestem a lahodnou holandskou omáčkou

Soutěžící
Veronika Rezková slíbila sestře procenta z případné výhry

Veronika Rezková slíbila sestře procenta z případné výhry

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty
Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře Těstoviny

Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny Recepty

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny

Sladké
Čokoládové cupcaky s krémem z tvarohu a mascarpone s jahodovými motýlky podle Coolinářky

Čokoládové cupcaky s krémem z tvarohu a mascarpone s jahodovými motýlky podle Coolinářky

Vaflové sendviče plněné šlehačkou a jahodami – sladké překvapení pro každou návštěvu Sladké

Vaflové sendviče plněné šlehačkou a jahodami – sladké překvapení pro každou návštěvu

Jahodovo-bezinkové semifreddo – napůl zmražený dezert s omamnou vůní jara Sladké

Jahodovo-bezinkové semifreddo – napůl zmražený dezert s omamnou vůní jara

Maso
Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Vepřová panenka s bílým chřestem a lahodnou holandskou omáčkou Maso

Vepřová panenka s bílým chřestem a lahodnou holandskou omáčkou

Smažená kuřecí játra s cibulovým dipem – tak trochu jiné řízečky Maso

Smažená kuřecí játra s cibulovým dipem – tak trochu jiné řízečky

Maso
Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short Vegetariánské

Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short

Těhotnej kuchař: Vepřová plec v mrkvi – klasický český recept, který je stálicí rodinného repertoáru Maso

Těhotnej kuchař: Vepřová plec v mrkvi – klasický český recept, který je stálicí rodinného repertoáru

Nápoje
Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer Nápoje
9

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer

Mai Tai jako alibi? Koktejl plný tajemství vás dostane do kolen Nápoje

Mai Tai jako alibi? Koktejl plný tajemství vás dostane do kolen

Recepty
Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček Ryby a mořské plody

Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček

Pečený losos s jarním bramborovým salátem – rychlá a zdravá večeře pro všední den Ryby a mořské plody

Pečený losos s jarním bramborovým salátem – rychlá a zdravá večeře pro všední den

Polévky
Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

Rychlá polévka s bramborovými nočky – hřejivá miska vývaru, která potěší každý den Polévky

Rychlá polévka s bramborovými nočky – hřejivá miska vývaru, která potěší každý den

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení Polévky

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení

Maso
Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Domácí rohlíky a housky podle pekařů z Ambiente, kteří prozradili všechny svoje triky Předkrmy a chuťovky

Domácí rohlíky a housky podle pekařů z Ambiente, kteří prozradili všechny svoje triky

Masová pomazánka s paprikou a kyselými okurkami – pikantní chuťovka na chleba Předkrmy a chuťovky

Masová pomazánka s paprikou a kyselými okurkami – pikantní chuťovka na chleba

Vegetariánské
Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short

Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short

Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin Saláty

Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin

Skromně a chutně: Cizrnový paprikáš – klasika v bezmasém provedení zasytí i potěší Vegetariánské

Skromně a chutně: Cizrnový paprikáš – klasika v bezmasém provedení zasytí i potěší

Sladké
Jahodovo-bezinkové semifreddo – napůl zmražený dezert s omamnou vůní jara

Jahodovo-bezinkové semifreddo – napůl zmražený dezert s omamnou vůní jara

Tvarohová panna cotta ve tvaru báboviček s jahodovým želé – efektní dezert ve zdravějším provedení Sladké

Tvarohová panna cotta ve tvaru báboviček s jahodovým želé – efektní dezert ve zdravějším provedení

Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy Sladké

Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy

Saláty
Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin

Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány Saláty

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci Recepty

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci

Vegetariánské
Skromně a chutně: Cizrnový paprikáš – klasika v bezmasém provedení zasytí i potěší

Skromně a chutně: Cizrnový paprikáš – klasika v bezmasém provedení zasytí i potěší

Bramborové knedlíky plněné trhaným husím masem ze Zájezdního hostince U Jiskrů Maso

Bramborové knedlíky plněné trhaným husím masem ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány Saláty

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány

prima-cnn-news

Naši zklamaní voliči přijdou, věří Fiala. V porážce ANO problém nevidí, kampaň má za brutální Miliardář Musk končí jako Trumpův poradce. Řekl, co bude dál s jeho úřadem Obytňák, nebo karavan? Rozhoduje cena, pohodlí i flexibilita. Asociace zveřejnila mapu kempů

prima-zeny

Ester Ledecká popsala svou tajnou zbraň. Je to celé o čokoládě, říká sportovkyně Jak jsem vás uviděl, přestalo mě všechno svědit, balí svalovec neobratně blondýnku Kája se vrátila zpátky z Ameriky. Oliver má výčitky kvůli polibku s Lucií

prima-zoom

VIDEO: Jak pandy přistupují k páření? Elitní ruští vojáci uhořeli ve škole. Klíčový útok skončil v ohnivé pasti Byla objevena nová devátá planeta Sluneční soustavy? Její oběžná dráha je extrémní

prima-fresh

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod Čokoládové cupcaky s krémem z tvarohu a mascarpone s jahodovými motýlky podle Coolinářky Vepřová panenka s bílým chřestem a lahodnou holandskou omáčkou

prima-cool

Lechtivá parodie Kingdom Come Proč filmy od Marvelu začaly selhávat? Tvůrce nejlepších nových Star Wars odhalil jejich velkou chybu O kolik procent klesla sledovanost The Last of Us? Číslo je alarmující, kontext by vás ale měl uklidnit

playboy

Co vás čeká v červnovém vydání magazínu Playboy? Nejvěrnější fanynka Arsenalu? Arabella Mia oslavila výhru nahá v barvách týmu Ve dne anděl v plášti, v noci ďábel na podpatcích: Sestřička Hayli Hooper žije dvojí život

lajk

Charlotte Štiková se provokace nebojí. Na sociálních sítích dala na odiv své vnady Japonec si hraním her způsobil syndrom spadlé hlavy. Život mu zachránila operace Známý český rapper obviněn ze znásilnění: Parťák Řezníka vysvětlil, co se v Plzni stalo

prima-living

Půda není jen držák rostlin. Proč dát šanci přírodním hnojivům? Nejlepší český hokejista David Pastrňák bydlí jako sultán. Dal 75 milionů korun za byt v USA Eliška Balzerová bydlí s manželem, dětmi i vnoučaty pod jednou střechou

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.