Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Prima FRESH

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Zavřeniny nejsou zavařeniny! Jednoduše zavřete ovoce do sklenice, kde vydrží čerstvé až rok

Zavřenina je jednoduchý, ale přitom geniální nápad

Zavřenina je jednoduchý, ale přitom geniální nápad Zdroj: istock.com

  • Zavřít
Zavřenina je jednoduchý, ale přitom geniální nápad

Zavřenina je jednoduchý, ale přitom geniální nápad Zdroj: istock.com

Letní zahrady bývají plné keřů posetých šťavnatým ovocem. Někdo miluje angrešt čerstvě utrhnutý, jiní zase nedají dopustit na domácí rybízový koláč nebo ovesnou kaši s malinami. Pokud si čerstvé ovoce chcete vychutnat i v zimě, zavřete ho do sklenice. Na výrobu tohoto geniálního nápadu nepotřebujete skoro nic.

Seznam.cz banner

Léto je potřeba využít naplno. Je to období, kdy se z ospalé zahrady stane místo plného života a rozmanitých chutí. Ovoce nemusíte vychutnávat čerstvé pouze během krátkého období dozrávání. Pokud nestihnete spotřebovat veškerou úrodu bobulového ovoce, hodí se znát postup, jak ho uchovat v čerstvém stavu na později.

Zavřeniny jsou geniální nápad

Uchovat veškeré prospěšné látky zahradních plodů není žádný problém. Stačí se jen navrátit ke starým kořenům, kdy zavřeniny byly běžnou součástí konzervace plodin.

Metoda zavřenin se nejlépe aplikuje na drobné ovoce, které není potřeba nijak krájet, mačkat a upravovat. Malé bobule mají výhodu, že jsou skladné, proto se tato metoda nejlépe hodí právě na ně.

Tradičně zavařujeme a nakládáme

Tradičně zavařujeme a nakládáme

Jak na zavřeniny

Připravte pár dobře vymytých a usušených zavařovacích sklenic. Klidně je sterilizujte v troubě na pár minut nebo dejte před použitím do myčky na nejvýkonnější program. Sklenice musí být opravdu dokonale čisté. To samé platí pro víčka. Pokud vidíte na některém jakoukoliv nedokonalost, vyměňte je za nové.

Upečte si výborný rybízový koláč s drobenkou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Rybízový koláč s drobenkou

Nejdůležitější krok při výrobě zavřenin

Když máte sklenice vyčištěné a usušené, nasbírejte do nich bobule ze zahrádky nebo z lesa. Tady přichází nejdůležitější část celého procesu. Do sklenice musíte ovoce vložit a zavřít do 15 minut od utržení. V takovém případě se ovoce správně zakonzervuje. Sklenice naplňte až po okraj.

Konzervujte ovoce nepoškozené a neočištěné. Sbírejte jen to, které není chemicky ošetřené. Kde to u ovoce jde, nechte stopku, aby se nenarušila celistvost bobulí. Takto můžete zavřít rybíz, angrešt, borůvky, třešně, višně, ostružiny, maliny, mirabelky a další druhy. Sklenice není nutné skladovat v temnu a chladu.

Naučte se zavařovat ovoce zdravě, přírodně a bez chemie s citrusovým pektinem
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Naučte se zavařovat ovoce zdravě, přírodně a bez chemie s citrusovým pektinem

Ovoce vydrží i rok

Ovoce v uzavřeném prostředí pustí šťávu a začne přirozeně fermentovat, a to bez přidaného cukru. Chuť se může mírně u některých druhů změnit, protože ovoce stále pracuje. Některé druhy naopak chuť vůbec nezmění.

Uvnitř sklenice se vytvoří prostředí, které zachová ovoce jedlé klidně i rok. Na jaře či v zimě si vychutnejte čerstvé zahradní plody plné vitaminů a minerálů.

Zdroj: bydlimenazahrade.net; foto: iStockc.com

Nakládané okurky jako od babičky: jednoduchý postup v 7 krocích
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Nakládané okurky jako od babičky: jednoduchý postup v 7 krocích

Prima FRESH

Autor článku

Prima FRESH

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky ovoce borůvky fermentace džem sklenice bobule rybíz zavřeniny angrešt sklenice zahrada zavařeniny

Návrhy pro vás

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod Maso

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány Maso

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši Polévky

Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši

Jablečné cupcakes se skořicovým krémem podle Coolinářky Sladké

Jablečné cupcakes se skořicovým krémem podle Coolinářky

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem Těstoviny
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Kuře v krémové parmazánové omáčce s květákem a špenátem – vydatná večeře pro chladné dny Maso

Kuře v krémové parmazánové omáčce s květákem a špenátem – vydatná večeře pro chladné dny

Makové řezy s povidly a čokoládovou polevou – vláčný moučník jako od babičky Sladké

Makové řezy s povidly a čokoládovou polevou – vláčný moučník jako od babičky

Slaná žemlovka s hráškem a šunkou – jednoduchá a levná večeře ze zbytků pečiva Předkrmy a chuťovky

Slaná žemlovka s hráškem a šunkou – jednoduchá a levná večeře ze zbytků pečiva


Přečtěte si také

Maso
Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod

Maso
Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Polévky
Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši

Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši

Sladké
Jablečné cupcakes se skořicovým krémem podle Coolinářky

Jablečné cupcakes se skořicovým krémem podle Coolinářky

Těstoviny
Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Prostřeno!
Prostřeno: Italské tiramisu sypané strouhanou bílou a mléčnou čokoládou, zdobené physalisem

Prostřeno: Italské tiramisu sypané strouhanou bílou a mléčnou čokoládou, zdobené physalisem

Prostřeno!
Prostřeno: Grilovaný vepřový tomahawk sous-vide s omáčkou chimichurri, smetanovými bramborami grenaille se slaninou a šalotkou, zdobený česnekovými a hráškovými výhonky

Prostřeno: Grilovaný vepřový tomahawk sous-vide s omáčkou chimichurri, smetanovými bramborami grenaille se slaninou a šalotkou, zdobený česnekovými a hráškovými výhonky

Prostřeno!
Prostřeno: Krémová lososová polévka s čerstvými kousky lososa a krevetami, česnekovým crème fraîche a hráškovými výhonky

Prostřeno: Krémová lososová polévka s čerstvými kousky lososa a krevetami, česnekovým crème fraîche a hráškovými výhonky

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce Těstoviny

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Sladké
Jablečné cupcakes se skořicovým krémem podle Coolinářky

Jablečné cupcakes se skořicovým krémem podle Coolinářky

Makové řezy s povidly a čokoládovou polevou – vláčný moučník jako od babičky Sladké

Makové řezy s povidly a čokoládovou polevou – vláčný moučník jako od babičky

Domácí pacholík s karamelovou omáčkou – sladká tečka z tvarohu pro děti i dospělé Sladké

Domácí pacholík s karamelovou omáčkou – sladká tečka z tvarohu pro děti i dospělé

Maso
Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány Maso

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši Polévky

Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši

Maso
Kuře v krémové parmazánové omáčce s květákem a špenátem – vydatná večeře pro chladné dny

Kuře v krémové parmazánové omáčce s květákem a špenátem – vydatná večeře pro chladné dny

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve Vegetariánské

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl Maso

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Ryby a mořské plody
Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Polévky
Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši

Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši

Ořechová polévka s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou – originální chuťová kombinace na sváteční stůl Polévky

Ořechová polévka s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou – originální chuťová kombinace na sváteční stůl

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem Polévky

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem

Maso
Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod

Slaná žemlovka s hráškem a šunkou – jednoduchá a levná večeře ze zbytků pečiva Předkrmy a chuťovky

Slaná žemlovka s hráškem a šunkou – jednoduchá a levná večeře ze zbytků pečiva

Rychlé domácí langoše bez kynutí – festivalová klasika se zakysanou smetanou a slaninou Recepty

Rychlé domácí langoše bez kynutí – festivalová klasika se zakysanou smetanou a slaninou

Vegetariánské
Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem Polévky

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři Vegetariánské

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři

Sladké
Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení Sladké

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Maso
Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem Přílohy

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci Maso

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Hádka europoslanců s Číňany: Zpochybňovali existenci NATO, odpovědi mě šokovaly, říká Gregorová Masivní protesty proti Trumpovi: Čekají se miliony lidí, prezident zmizel na Floridu Mrazivé nedělní ráno v Česku: MAPA ukazuje, kde všude padnou teploty pod nulu

prima-zeny

Táta Vojty Kotka natočil dojemné záběry. Hubísek Kotek je celý Vojta v jeho věku Vojta Kotek složil manželský test: V jednoduchém kvízu ukázal, jak dobře zná Radanu Tomáš byl připravený na roli zrádce jako nikdo. Že Bára navrhla jeho jméno, ho zranilo

prima-zoom

Slavný král prý měl 700 manželek Který sval v lidském těle je nejsilnější? Není to biceps. Ani jazyk Bude v Česku tuhá zima s přívaly sněhu? Meteorologové vyvracejí poplašné předpovědi, mají vlastní scénář

prima-fresh

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši

prima-cool

Trailer hororu s vraždícím šimpanzem Předělávka Akt X zřejmě našla „novou Scullyovou“. Seriál natočí režisér chválených Hříšníků Proč nikdy nevznikne třetí Jump Street? Channing Tatum označil nezpochybnitelného viníka

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Letošní Vánoce ovládne retro styl. Trendy budou i vintage ozdoby a velké mašle. Krkonošské kyselo: Tradiční polévku s kváskem a houbami si zamilujete Muchomůrka zelená a pavučinec plyšový: Jak houby zabijáky poznáte?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.