Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Klára Michalová

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Naučte se zavařovat ovoce zdravě, přírodně a bez chemie s citrusovým pektinem

Domácí zavařování

Domácí zavařování Zdroj: iStock

  • Zavřít
Domácí zavařování

Domácí zavařování Zdroj: iStock

Rádi byste si připravili domácí marmeládu, sirup nebo třeba želé bez barviv a konzervantů a zužitkovali tak přebytky ze zahrady či od babičky, ale nevyznáte se v nepřeberném množství želírovacích přípravků? Zkuste to letos zdravě a přirozeně s pektinem. Perfektně zahušťuje, práce s ním je jednoduchá a má neutrální chuť, takže se dá použít téměř do všeho.

Seznam.cz banner

Pektin je druh rozpustné vlákniny, polysacharid, který se přirozeně vyskytuje v buněčných stěnách ovoce a zeleniny. Díky jeho přírodnímu původu je tak ideální i pro malé děti. Mezi nejlepší zdroje pektinu patří slupka a dužina pomerančů, citronů a citrusových plodů, jablek, švestek nebo meruněk.

Přírodní citrusový pektin ve formě prášku je skvělým pomocníkem pro zdravé zavařování a želírování. Tím ale jeho role nekončí. V potravinářství se používá také jako bezpečný přírodní stabilizátor, emulgátor a zahušťovadlo pro zavařeniny, dřeně, pekařské náplně, mléčné výrobky, zmrzliny, džusy a želatiny.

Tradičně zavařujeme a nakládáme

Tradičně zavařujeme a nakládáme

Praktické informace a tipy pro správné použití citrusového pektinu

  • Je přirozeně bezlepkový a bez živočišných složek. Domácí džemy s pektinem mohou tedy bez obav konzumovat lidé s celiakií nebo bezlepkovou dietou, vegetariáni i vegani.
  • Využijete ho především u kyselejšího bobulovitého ovoce, které má větší problém samo o sobě zhoustnout.
  • Pektin můžete zkombinovat i s trochou kyseliny citronové, která ho lépe aktivuje. Kyselina citronová navíc podpoří zachování pěkné barvy džemů či želé. Stačí cca 1 lžička na 1 kg ovoce.
  • Výhodou čistého práškového pektinu je, že si sami zvolíte množství a typ cukru. Jeho role je důležitá v případě, že se rozhodnete použít alternativy cukru. Alternativami cukru mohou být alkoholové cukry jako xylitol a erythritol, dále stévie či tekutá sladidla jako obilné sirupy, javorový sirup a med.  Množství pektinu je třeba vždy individuálně přizpůsobit. Správnou konzistenci lze vyzkoušet pomocí testu a pak případně množství pektinu navýšit.

Zavřeniny nejsou zavařeniny! Jednoduše zavřete ovoce do sklenice, kde vydrží čerstvé až rok
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Zavřeniny nejsou zavařeniny! Jednoduše zavřete ovoce do sklenice, kde vydrží čerstvé až rok

  • Tradiční bílý cukr funguje i jako konzervant. Pokud však místo něj použijeme alternativu cukru, je použití pektinu vhodné z důvodu, že funguje také jako stabilizátor a zahušťovadlo. Tyto vlastnosti jsou výhodné obzvláště u tekutých sladidel.
  • Dávkování pektinu je potřeba vždy přizpůsobit podle toho, co je cílem. Při lehkém zahuštění ovoce může stačit 7 až 10 g pektinu, pro hutnější gelovitou konzistenci až 20 g na 1000 g ovoce.
  • Práškový pektin přidejte na začátku procesu vaření. Želírovat začne až po přidání cukru a odpaření přebytečné tekutiny. Je potřeba zahřát ho na více než 100 °C, aby začal houstnout.
  • Aby se dokonale rozpustil, nesypte pektin z pytlíku rovnou do ovoce v hrnci. Odměřený pektin smíchejte s malým množstvím studené vody nebo v trošce cukru a až poté přidejte do vroucí marmelády.

Voňavý jahodový džem s bezem Ovoce

Voňavý jahodový džem s bezem

13
Výborný džem z černého rybízu a malin Recepty

Výborný džem z černého rybízu a malin

18
Borůvkový džem se skořicí a citronem Recepty

Borůvkový džem se skořicí a citronem

17
Meruňkový džem s voňavým rozmarýnem Recepty

Meruňkový džem s voňavým rozmarýnem

13
Malinový džem s mátou Recepty

Malinový džem s mátou

16
Jahodový džem s třešněmi Recepty

Jahodový džem s třešněmi

13
Lahodný džem z bezových květů Recepty

Lahodný džem z bezových květů

23
Meruňkovo–makový džem Recepty

Meruňkovo–makový džem

20
Jahodový džem se skořicí Recepty

Jahodový džem se skořicí

14
Domácí rebarborový džem Recepty

Domácí rebarborový džem

20

  • Správnou dávku pektinu ověříte jednoduchým testem. Na ledový talířek z mrazáku dejte lžičku horkého hotového džemu. Lehce rozetřete. Pokud během chvilky zhoustne, máte hotovo. Pokud ne, přidejte pektin a ještě krátce povařte.
  • Využijete ho při přípravě domácích kompotů. Díky pektinu vznikne v kompotu hustá lahodná šťáva.
  • Funguje jako přírodní stabilizátor v domácích ovocných šťávách a sirupech. Sirup lehce zahustí a prodlouží jeho trvanlivost.
  • Je vynikající do ovocných omáček, kterým dodá konzistenci vhodnou na přelití palačinek, vaflí, tvarohových knedlíků.  Hodí se také na ztuhnutí smetanových dezertů ve stylu panna cotta.

Pektin je perfektní pomocník v kuchyni. Práce s ním je jednodušší, než se na první pohled může zdát. Zdravě a jednoduše pomůže zužitkovat ovoce a vytvořit dokonalou konzistenci.

Materiál pro vás připravila lektorka zdravého životního stylu a specialistka na zdravé stravování Ing. Kamila Metzová, autorka webu www.varilamysicka.cz.

Domácí džem se báječně hodí třeba na palačinky. Připravte je podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky ovoce cukr džem zavařování pektin stabilizátor

Návrhy pro vás

Nakládané pikantní okurky – výborné samotné i jako součást hamburgeru Recepty

Nakládané pikantní okurky – výborné samotné i jako součást hamburgeru

Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou Zelenina

Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou

Vepřový řízek naruby s cibulí a petrželkou – šťavnatý oběd dopečený v troubě Maso

Vepřový řízek naruby s cibulí a petrželkou – šťavnatý oběd dopečený v troubě

Chléb naan s tandoori kuřetem – indická specialita jako stvořená na letní gril Maso

Chléb naan s tandoori kuřetem – indická specialita jako stvořená na letní gril

Smažený sýr v housce aneb tak trochu jiný smažák – perfektní náhrada burgeru, kterou připravíte doma na pánvi Vegetariánské

Smažený sýr v housce aneb tak trochu jiný smažák – perfektní náhrada burgeru, kterou připravíte doma na pánvi

Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky Sladké

Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Vlačný dort s jahodami a kokosem – elegantní moučník s náplní ze smetany a mascarpone Sladké

Vlačný dort s jahodami a kokosem – elegantní moučník s náplní ze smetany a mascarpone

Dušené toskánské kuře s rajčaty a špenátem ve smetanové omáčce – výrazné chutě léta v jedné pánvi Maso

Dušené toskánské kuře s rajčaty a špenátem ve smetanové omáčce – výrazné chutě léta v jedné pánvi


Přečtěte si také

Recepty
Nakládané pikantní okurky – výborné samotné i jako součást hamburgeru

Nakládané pikantní okurky – výborné samotné i jako součást hamburgeru

Zelenina
Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou

Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou

Maso
Vepřový řízek naruby s cibulí a petrželkou – šťavnatý oběd dopečený v troubě

Vepřový řízek naruby s cibulí a petrželkou – šťavnatý oběd dopečený v troubě

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Naučte se jednoduchý trik, jak rychle a bez námahy oloupat rajčata

Naučte se jednoduchý trik, jak rychle a bez námahy oloupat rajčata

Maso
Chléb naan s tandoori kuřetem – indická specialita jako stvořená na letní gril

Chléb naan s tandoori kuřetem – indická specialita jako stvořená na letní gril

Vegetariánské
Smažený sýr v housce aneb tak trochu jiný smažák – perfektní náhrada burgeru, kterou připravíte doma na pánvi

Smažený sýr v housce aneb tak trochu jiný smažák – perfektní náhrada burgeru, kterou připravíte doma na pánvi

Novinky
Letní čtení plné jídla – 6 tipů na knihy o gastronomii, které si můžete přečíst během prázdnin

Letní čtení plné jídla – 6 tipů na knihy o gastronomii, které si můžete přečíst během prázdnin

Sladké
Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře Těstoviny

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Gratinované cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem – oběd plný letních chutí a vůní Recepty

Gratinované cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem – oběd plný letních chutí a vůní

Sladké
Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Vlačný dort s jahodami a kokosem – elegantní moučník s náplní ze smetany a mascarpone Sladké

Vlačný dort s jahodami a kokosem – elegantní moučník s náplní ze smetany a mascarpone

Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem Sladké

Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem

Maso
Vepřový řízek naruby s cibulí a petrželkou – šťavnatý oběd dopečený v troubě

Vepřový řízek naruby s cibulí a petrželkou – šťavnatý oběd dopečený v troubě

Dušené toskánské kuře s rajčaty a špenátem ve smetanové omáčce – výrazné chutě léta v jedné pánvi Maso

Dušené toskánské kuře s rajčaty a špenátem ve smetanové omáčce – výrazné chutě léta v jedné pánvi

Vepřové kotletky zapečené v alobalu se slaninou, žampiony, bramborem a sýrem Maso

Vepřové kotletky zapečené v alobalu se slaninou, žampiony, bramborem a sýrem

Zelenina
Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou

Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou

Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky Zelenina

Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky

Flamendr z vepřového masa podle Pepy Nemravy – masové nudličky v pikantní omáčce se zeleninou a houbami Maso

Flamendr z vepřového masa podle Pepy Nemravy – masové nudličky v pikantní omáčce se zeleninou a houbami

Nápoje
Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů Nápoje

Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách Nápoje

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách

Těstoviny
Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře Těstoviny

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Losos s bramborovo-chřestovým pyré, dušeným špenátem a citrusovým máslem Ryby a mořské plody

Losos s bramborovo-chřestovým pyré, dušeným špenátem a citrusovým máslem

Polévky
Játrová zavářka do polévky – tradiční doplněk silných vývarů dodá chuť i výživové benefity

Játrová zavářka do polévky – tradiční doplněk silných vývarů dodá chuť i výživové benefity

Thajská brokolicová polévka – překvapí lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku Polévky

Thajská brokolicová polévka – překvapí lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři Polévky

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři

Recepty
Nakládané pikantní okurky – výborné samotné i jako součást hamburgeru

Nakládané pikantní okurky – výborné samotné i jako součást hamburgeru

Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky Zelenina

Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá Zelenina

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Zelenina
Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou

Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou

Smažený sýr v housce aneb tak trochu jiný smažák – perfektní náhrada burgeru, kterou připravíte doma na pánvi Vegetariánské

Smažený sýr v housce aneb tak trochu jiný smažák – perfektní náhrada burgeru, kterou připravíte doma na pánvi

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá Zelenina

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Sladké
Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem Sladké

Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem

Tacos s grilovanou panenkou a meruňkovou salsou: Sladko-pikantní symfonie chutí oživí letní tabuli Maso

Tacos s grilovanou panenkou a meruňkovou salsou: Sladko-pikantní symfonie chutí oživí letní tabuli

Saláty
Letní salát s krůtím masem, slaninou, fazolkami a jablkem – vydatné jídlo pro všední den

Letní salát s krůtím masem, slaninou, fazolkami a jablkem – vydatné jídlo pro všední den

Francouzský salát Niçoise – ideální letní oběd osvěží, zasytí i dodá bílkoviny Saláty

Francouzský salát Niçoise – ideální letní oběd osvěží, zasytí i dodá bílkoviny

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce Saláty
4

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

Vegetariánské
Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce Saláty
4

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení Přílohy

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení

prima-cnn-news

Volební průzkum v krajích: Spolu by ovládlo Prahu, jinde však koalici dýchá na záda SPD a spol Ruští vojáci byli zajati pouze drony a roboty. Ukrajinská armáda provedla neobvyklou operaci Hezky jsme si popovídali, ale on zasáhl další město. Trump popsal telefonát s Putinem

prima-zeny

Puf... a dvě princezny jsou v budoucnosti. Eleonora léčí Frederiku se zlomeným srdcem Veličenstva na festivalu: Slavní prozradili, kdy se cítili jako opravdoví králové a královny Bernášková o vztahu s dcerou: Držím si hranici rodiče, nechci, ať je po mně přecitlivělá

prima-zoom

Obrovské velryby s prsty na nohou Jakou barvu má měsíční svit? Zjistěte, proč ho pokaždé vidíme jinak Zlato lze vyrobit v laboratoři, vědcům se to už podařilo. Má to však jeden absurdní háček

prima-fresh

Nakládané pikantní okurky – výborné samotné i jako součást hamburgeru Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou Vepřový řízek naruby s cibulí a petrželkou – šťavnatý oběd dopečený v troubě

prima-cool

První fotka nového Harryho Pottera Proč je z MEGAN 2.0 takový propadák? Šéf studia odhalil největší chybu, která odradila mnoho diváků Superman je vydáván za obrovský finanční úspěch, realita je však jiná

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Amanda Bynes chce shodit. Přiznala užívání léku na hubnutí, který frčí mezi celebritami Xholakys chce seknout se svlékáním. V nové kariéře chce lidem pomáhat duševně Rychlé miliony českých influencerů: Sharlota a Stejk přiznali konkrétní částky

prima-living

Kdy se vrátí léto? Čeká nás týden přeháněk a bouřek. A pozor na klíšťata! František Ringo Čech žije ve finském srubu. Byl mezi prvními, kdo si takové bydlení pořídil Lichořeřišnice a echinacea umí okouzlit svými květy i léčivými účinky

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.