Správně ušlehaný sníh z bílků zajistí těstu potřebnou nadýchanost a odlehčenost. Nikdo nechce jíst splasklé, hutné buchty a koláče, které lze sotva ukousnout. Vyšlehaný sníh dodá těstu důležité množství vzduchu, proto je jeho správná příprava tak důležitá.
Jak vyšlehat dokonalý sníh z bílků? I malé detaily při přípravě rozhodují
Nejlepší bílkový sníh potřebuje precizní přípravu ještě před samotnou výrobou. Vše si dopředu připravit je klíčem k zaručenému úspěchu. I malá chyba totiž dokáže celou vaši snahu hodit přes palubu. Základem jsou bílky pokojové teploty. Pokud tedy víte dopředu, že budete potřebovat do těsta sníh, vyndejte vejce z lednice s předstihem minimálně půl hodiny. Při pokojové teplotě jsou bílky pružnější a dobře se v nich tvoří vzduchové bubliny. Studené bílky vyžadují delší a tvrdší šlehání.
Pozor na mastnotu
I malé stopy tuku silně ovlivní kvalitu vyšlehaného sněhu. Bílky tedy vždy vkládejte do čisté a suché mísy. V bílcích by neměly zůstat žádné zbytky žloutků, protože obsahují tuk. Šlehač nebo metla by měly být také čisté a suché. Na šlehání je lepší nepoužívat plastové nádoby, neboť v nich může zůstat tuk i po důkladném umytí. Ani skleněná mísa není ideální. Okraje kloužou a se šleháním se více nadřete. Ideální na šlehání je mísa z nerezu.
Vyzkoušejte efektní sněhové mini pavlovy s čerstvým ovocem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Citron a ocet jsou kamarádi
Pokud k bílkům přidáte trochu kyselého, například citronovou šťávu nebo ocet, pomůžete sněhu dosáhnout plného objemu a tuhosti. Na 1 bílek použijte ¼ lžičky zvolené kysele ingredience.
Práci usnadní sůl a cukr
Sůl je nad zlato! To platí i u šlehání bílků. Přispívá totiž ke snadnějšímu šlehání. Špetku tedy klidně do bílků přidejte.
Cukr zase z bílků vytvoří pevný a tuhý sníh. Slouží ke stabilizaci krému a zajišťuje dostatečnou tvrdost. Cukr na sebe naváže vodu a ta tím odtéká ze struktury bílků. Správný okamžik na přidání cukru do bílků je velmi důležitý.
Pokud se chystáte přidat pouze ¼ šálku cukru nebo méně, je dobré to udělat hned na začátku. Pokud však použijete cukru více, začněte ho pomalu přidávat, až když jsou bílky vyšlehané do tuhého sněhu. V obou případech přidávejte cukr pomalu na okraj mísy, ne přímo doprostřed.
Zdroj: tastycraze.com; foto: iStock.com
Inspirujte se receptem na sněhové pusinky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
redaktorka FTV Prima