Gastronomické šílenosti: Ochutnali byste některé z těchto jídel?

Neobvyklá jídla z různých koutů světa vás jistě ohromí svým vzhledem, chutí a nekonvenčními ingrediencemi. Od filipínského balutu, který ukrývá záhadu uprostřed, po islandský hakarl ze žraločího masa, který nevábně zapáchá. Odvážíte se ochutnat tato zajímavá jídla, která jsou pro mnohé zcela za hranou poživatelnosti?

Gastronomie je fascinujícím světem plným rozmanitosti a nových zážitků. Když jde o jídlo, existuje spousta neobvyklých pokrmů z různých koutů světa, které překvapí svým vzhledem, chutí a ingrediencemi. Tyto gastronomické speciality jsou často spojeny s místními tradicemi, kulturou a regionálními surovinami.

Než se začnete ošklíbat, představte si, že prezentujete klasická jídla české kuchyně třeba někomu z Filipín, nebo Venezuely. Co by asi říkali na prdelačku, plíčky nebo ledvinky na smetaně, jazyk s křenovou omáčkou, nebo třeba znojemskou omáčku? On i ten náš obyčejný knedlík je pro většinu světa téměř nepochopitelný. Něco jako divný teplý chleba :). Takže s trochou pokory a bez předsudků zkuste prozkoumat ta nejdivnější jídla z jiných konců světa...

Balut: Filipínská delikatesa se záhadným obsahem

Balut je filipínský pokrm, který se skládá z kachního nebo slepičího vejce, které je připraveno tak, aby se v něm vyvinul zárodek.Toto jídlo nabízí jedinečnou kombinaci tekutého a pevného, a je oblíbenou pochoutkou na Filipínách, ale i ve Vietnamu. Přestože může být pro některé strávníky velmi kontroverzní, balut má bohatou chuť a je oblíbeným street foodem, který stojí za ochutnání pro odvážné gurmány.

Hakari: Islandský sýr ze žraločího masa

Hakarl je tradiční islandský pokrm, který vzniká fermentací žraločího masa. Po fermentaci je maso sušeno a získává silný zápach a ostrou chuť, která je pro tento pokrm charakteristická. Hakarl je symbolem islandské kuchyně a pro místní obyvatele má historický a kulturní význam.

Casu Marzu: Sýr s larvami, který žije

Casu Marzu je speciální sýr pocházející z italské Sardinie, který je známý tím, že obsahuje živé larvy much. Tyto larvy dokážou v sýru vytvořit specifickou konzistenci a chuť. Přestože je Casu Marzu zakázán kvůli zdravotním rizikům, jeho konzumace je stále oblíbená u odvážných gurmánů a příznivců gastronomických zážitků.

Fugu: Japonská smrtelně jedovatá ryba

Fugu, neboli japonský jedovatý čtverzubec, je jedním z nejneobvyklejších jídel v japonské kuchyni. Jeho příprava vyžaduje nadstandardní dovednosti, protože obsahuje játrovou tkáň s jedovatým jedem. Přestože je konzumace fugu regulována a pouze specializovaní šéfkuchaři mohou připravovat tento pokrm, jeho lahodná chuť a unikátní zážitek přitahují do restaurací po celém Japonsku milovníky vysoce kvalitní gastronomie.

Escamoles: Mexické mravenčí larvy

Escamoles jsou mravenčí larvy považované za delikatesu v mexické kuchyni. Tyto larvy jsou sbírány ze speciálních hnízd a mají výraznou oříškovou chuť s nádechem máslové konzistence. Escamoles jsou často připravovány v různých pokrmech, jako jsou omáčky, omelety nebo tacos, a jsou oblíbeným jídlem pro ty, kteří se nebojí experimentovat s neobvyklými chutěmi.

Sannakji: Korejské živé chobotnice, která se pohybuje na talíři

Sannakji je tradiční korejské jídlo. Jedná se živou chobotnici. Chobotnice je podávána po nakrájení na menší kousky, které se stále pohybují na talíři. Je to zážitek, který láká odvážné gurmány, přestože vyžaduje opatrnost při konzumaci kvůli jejímu pohybu a možnosti udušení. I takové případy jsou ve světě zaznamenány.

Zdroj: kilroy, reuters

Co je pro někoho normální, může být pro jiného nepoživatelné... Co by cizinci řekli třeba na naše utopence? Syrový kyselý buřt :) A přitom je to taková dobrota!

Kompletní recept najdete ZDE

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty