Na italském ostrově Sardinie pastýři produkují casu marzu, červem napadený sýr, který byl v roce 2009 v Guinessově knize rekordů prohlášen za nejnebezpečnější sýr na světě. Prodej je zakázaný, ale lidé ho přesto milují a vyhledávají.
Nejnebezpečnější sýr světa je plný červů. Proč vás může zabít?
Sardinie leží uprostřed Tyrhénského moře. Vnitrozemská krajina ostrova, obklopená 1 849 kilometrů dlouhým pobřežím s bílými písčitými plážemi a smaragdovými vodami, se rychle mění a tvoří kopce a nepropustné hory. Právě tato jedinečná krajina představuje skvělé podmínky pro výrobu dost bizarní pochoutky, zvané casu marzu, která je plná červů.
Jak se sýr vyrábí?
Casu marzu se vyrábí tak, že do běžného sýru Pecorino Sardo nakladou mouchy své larvy. Ty začnou během tří měsíců rozpouštět díky kyselému traktu tuky a struktura sýru se tak z tvrdé stane měkká až tekutá. Následně se konzumuje i s živými červy. Konzument pak uřízne vršek sýru a sýr si namaže na chléb.
Ti, kteří casu marzu ochutnali, popisují chuť jako velmi intenzivní. Sýr je údajně silné afrodiziakum. Jeho konzumace však může být nebezpečná. Pokud je už ve vyšším stadiu rozkladu, může způsobit alergickou reakci či nevolnost. Nebezpečné jsou také larvy, které ve střevech mohou způsobit myiázu, tedy pojídání odumřelé i živé tkáně.
Sýr je zakázano prodávat
Casu marzu je registrován jako tradiční produkt Sardinie, a proto je místně chráněn. Přesto italská vláda od roku 1962 zakázala jeho komerční podej. Zakázána je konzumace potravin infikovaných parazity. Ti, kteří sýr prodávají, mohou čelit vysokým pokutám až do výše 50 000 EUR (asi 2 miliony korun).
V posledních několika letech začala Evropská unie studovat a oživovat představu pojídání hmyzu. Výzkum ukazuje, že díky vysokému obsahu bílkovin konzumace hmyzu napomáhá snížit emise oxidu uhličitého spojené s chovem zvířat a pomoci zmírnit klimatickou krizi. Možná se v budoucnosti dočkáme opětovného povolení prodeje unikátního sardského sýru, který předběhl svou dobu. Přesně podle hesla, co nás nezabije, to nás posílí...
Zdroj: edition.cnn.com
redaktorka FTV Prima