Co by to bylo za pořádnou grilovačku, kdyby na ní chyběly burgery? A dobrý burger musí být z dobrého, a také správně namletého masa. Pokud to s vařením myslíte vážně, nekupujte mleté maso v obchodech, ale namelte si ho doma sami. Budete mít kontrolu nad kvalitou masa a můžete ovlivnit i konzistenci.
Dobře namleté maso je základ pořádné grilovačky, říká Martin Svatek a poradí, jak na to
Hlavním tématem jednoho z dílů kulinární soutěže Česko na grilu bylo mleté maso. Není se čemu divit, mleté maso je univerzální surovina, z které se dají vykouzlit mnohé pokrmy. A mnoho z nich se griluje na ohni, a to po celém světě.
Asi nejoblíbenější jsou burgery, které si ze Spojených států amerických našly cestu do všech koutů světa. Ale různé placičky, válečky a kuličky se grilují od nepaměti i v Evropě (vzpomeňte třeba na pljeskavici nebo čevabčiči). Na Blízkém východě jsou zase oblíbené kofty neboli válečky z mletého masa napíchnuté na špejli. Ve vietnamské Hanoji je zase populární i u nás oblíbené jídlo Bún Chả, v kterém jsou kromě grilovaného bůčku i malé placičky z mletého masa grilované na otevřeném ohni.
Než se ale pustíte do samotného vaření, je třeba maso nejprve správně vybrat a namlít.
Podívejte se na návodné video, ve kterém vám Martin Svatek poradí, jak na to
Před každým použitím mlýnku na maso se nejprve přesvědčte, že nože v mlýnku jsou dokonale ostré. Případně je nechte před grilovací sezónou naostřit.
Profi trikem je nachlazení mlýnku. Poté, co mlýnek sestrojíte, dejte ho nachladit do lednice nebo krátce do mrazáku. Maso se při mletí nesmí nahřívat a zchlazený mlýnek tomu zabrání.
Každé jídlo vyžaduje jiný druh masa. Například u burgerů z hovězího masa je velmi důležitý poměr libového masa a tuku. Příliš libové maso by bylo suché a burger z něj by vám nechutnal. Proto vybírejte maso částečně prorostlé tukem, ideální je například krk. Pokud máte libovější kus masa, přimelte k němu i kus hovězího loje, který zaručí šťavnatost.
Pokud byste si chtěli vyzkoušet domácí balkánskou pljeskavici, připravte ji z libové kýty, kterou po semletí osolte a okořeňte a nechte odležet v lednici. Poté maso semelte ještě jednou, díky dvojímu mletí se na sebe lépe navážou bílkoviny a maso vytvarované do tenké placky bude držet pohromadě a nebude se trhat či lámat.
Celé epizody kulinární show Česko na grilu si můžete pustit na prima+
Zdroj: autorský text
Nechte se inspirovat návodným videoreceptem na pljeskavici a čevapi
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH