Vepřová krkovice je maso, které Češi hází na gril asi nejčastěji. Za všech okolností zůstává šťavnatá, je cenově dostupná a dá se dochutit různými způsoby, takže se nikdy neomrzí.
Grilovaná vepřová krkovice je nestárnoucí klasika, říká Martin Svatek. A přidává tipy, jak ji dokonale připravit
V nové kulinární show Česko na grilu prozradil jeden z porotců, Martin Svatek, jak připravit krkovici naprosto spolehlivě a s dokonalým výsledkem.
Podívejte se na návodné video, kde najdete všechny jeho triky
Krkovice je část masa, která je viditelně prorostlá tukem. Většina z něj se při tepelné úpravě na grilu vypeče, ale pořád ho v mase zůstane dost na to, aby výsledný steak byl krásně křehký, šťavnatý a plný chuti. Ne nadarmo se říká, že tuk je nositelem chuti… V případě krkovice je potřeba maso řádně propéct, kromě tuku obsahuje totiž i šlachy, které pečením změknou.
Martin doporučuje maso předem naložit do marinády. Nejraději má kombinaci hrubozrnné hořčice, nasekaného česneku, čerstvých bylinek a trošky oleje. V této lázni můžete nechat maso odležet v lednici až 24 hodin. Marinování lze uspíšit vložením do speciálního sáčku a odsátím vzduchu ve vakuovačce.
Před grilováním nechte maso dojít do pokojové teploty a odstraňte pevné části z marinády, které by se v žáru ohně připalovaly. Na grilování jsou vhodnější větší a tenčí steaky, které se rychleji propečou. A jak poznáte, že je steak hotový? Na vrchní straně masa se vytvoří kaluž vypečené šťávy. To je znamení, že je krkovička propečená akorát.
Zdroj: autorský text
Celé epizody kulinární show Česko na grilu si můžete pustit na prima+
Vyzkoušejte také recept na pečenou krkovici na medu a hořčici podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH