Kuře s vůní kouře je velmi oblíbené, ovšem připravit kuřecí maso na grilu má svá pravidla, která je potřeba dodržovat. Kuřecí maso musí být vždy dobře propečené, jinak hrozí vážné zdravotní potíže. Inspirujte se návodným postupem, jak grilovat celé kuře, o který se podělil Zdeněk Pohlreich v pořadu Česko na grilu.
Dokonalé grilované kuře chce čas a něžnou péči, říká Zdeněk Pohlreich. Vyzkoušejte jeho tipy při příští grilovačce
Pokud se chystáte grilovat celé kuře, rozhodně se podívejte na video, kde vám Zdeněk Pohlreich ukáže, jak dosáhnout nejlepšího výsledku. Aby bylo kuře správně propečené a také šťavnaté a lahodné, s křupavou kůžičkou.
Kuře na motýlka
- Pokud byste nechali celé kuře tak, jak je, trvalo by jeho grilování dlouho a výsledek by byl nejistý, některé části by byly připečené a některé polosyrové. Proto je nejlepší připravit kuře naplacato, neboli na motýlka. Nejprve vyřízněte hrudní páteř (můžete ji schovat s dalšími odřezky třeba v mrazáku na vývary). Poté kuře nařízněte u krku a vylomte hrudní kost. Poté kuře snadno rozložíte na plocho.
- Maso z obou stran osolte a opepřete, promíchejte s nasekaným česnekem a čerstvými bylinkami, např. s tymiánem, rozmarýnem či šalvějí. Nechte alespoň 20 minut odležet.
- Poté můžete začít s grilováním. Přemýšlejte o celém kuřeti jako o velkém steaku a tak k němu přistupujte. Grilujte na přímém ohni, ale kontrolujte plameny, aby se kůže na kuřeti nespálila. Každých 8 minut kuře obraťte. Po 15 minutách začněte kuře potírat změklým máslem, díky čemuž získáte nádherně křupavou kůrčičku.
- Kuře by mělo být propečené asi po 30 minutách. Zkontrolujte to naříznutím v blízkosti kloubů, u kosti se maso bude propékat nejpomaleji. Před podáváním nechte maso alespoň 5 minut odležet.
Celé epizody kulinární show Česko na grilu si můžete pustit na prima+
Zdroj: Česko na grilu, autorský text
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH