Babí léto je tu a my pro vás máme tip na výlet. Vyrazte do Blatné v jižních Čechách a seznamte se s místním zámeckým ovocným lihovarem.
Ovocný Baron Hildprandt láká k ochutnání
Historie Blatenska je úzce spjata s historií zdejšího zámku. Jeho vznik se datuje přibližně do první poloviny 13. století. Zámek měl několik majitelů a od konce 18. století patří zámek rodu Hildprandtů, pouze mezi lety 1952–1991 byl majetek zkonfiskován komunisty.
V samé blízkosti blatenského zámku založil baron František Hildprandt v roce 1812 cukrovar, který byl v roce 1885 přestavěn na lihovar. Osud jeho rodu se pak ubíral doslova podle kréda, které je vepsáno do rodového erbu: „Přes překážky ke slávě.“ V polovině minulého století přišla rodina Hildprandtů o všechen majetek a byla z Čech násilně vystěhována. Nějakou dobu žila v Etiopii, později v Německu a do Blatné se členové rodu Hildprandtů vrátili až na začátku devadesátých let. Snahou majitelů je navázat na rodinné tradice a podle rodinných receptů vyrábět vysoce kvalitní destiláty.
Sudy z českého dubu. Foto: Martina Čerňanská
V současné době patří firma Liqui B Zámecký ovocný lihovar Blatná, s.r.o., k největším výrobcům a vývozcům ovocných destilátů v České republice.
Jako vstupní surovina je používáno ovoce v největší možné kvalitě, a to především od ověřených dodavatelů z ovocných sadů v Chelčicích a Lhenicích. Největší objem výroby představuje slivovicový destilát. Následuje hruškovice, třešňovice. Dále následuje jablkovice, meruňkovice, mirabelkovice a višňovice. Zvláštní místo zaujímá bylinný likér s nižším obsahem alkoholu.
Novinkou zámeckého lihovaru, kterou uvedla na trh společnost Premier Wines & Spirits, je značka Baron Hildprandt.
Baron Hildprandt je výsledkem kombinace stařeného destilátu, vody a extraktu ze sušeného ovoce, a to hrušky, švestky a maliny. Pro přípravu destilátu se používá vysoce kvalitní ovoce a dvoustupňová kotlíková destilace. Pro staření se vybírá jen ten nejkvalitnější destilát, který dále leží jeden rok v sudech z českého dubu. Voda, která se používá, pochází z vlastních, 35 metrů hlubokých blatenských studní. Prochází demineralizací, proto se hotový nápoj nemusí vymražovat. Přírodní aroma vzniká macerací zralého sušeného ovoce, které se nakládá do 62procentního destilátu. Výsledný nápoj po smíchání destilátu, vody a macerátu se pak ještě dva až tři měsíce dostařuje opět v sudech z českého dubu. Na 1 litr hruškového destilátu se používá 35 kg zralých hrušek.
Přírodní specialita s rafinovanou chutí a intenzivní ovocnou vůní Baron Hildprandt se v Zámeckém ovocném lihovaru Blatná vyrábí pod přísným dohledem prezidenta Unie destilatérů Václava Šitnera, odborníka na oceňování a výrobu destilátů a lihovin. A na vše dohlíží samotný baron Jan Hildprandt.
Takže pokud máte rádi kvalitní ovocné destiláty a chcete se o nich dozvědět něco víc, vyrazte do Blatné. Po předchozí domluvě se můžete zúčastnit exkurze spojené s ochutnávkou. Více informací o zámeckém ovocném lihovaru Blatná najdete na jejich webových stránkách www.liquib.cz