Není nůž jako nůž. Některým z nás stačí pořádně nabroušené ostří, jiní mají slabost pro design a nejnovější trendy. František Černý má v tomto ohledu názor ostrý jako břitva. Nůž z Japonska je podle něho nožem bez kompromisů.
Mladí, co si zahrávají s noži
Sběratel nožů
Keramické, plastové, teflonové nebo z damascénské oceli? Zdá se, že se nám naše kuchyně hemží jen různorodou plejádou čepelí, ale leckdy je jejich funkčnost velmi omezená. 29letý sběratel nožů František ozkoušel s noži možné i nemožné. Miluje vaření a hodně cestuje, takže poznal spousty druhů, materiálů a tvarů nožů, aby si pak mohl vybrat jednu jedinou cestu, kam svůj byznys takzvaně zařízne.
Ocelově chladná láska Asie
František trpí jednou chorobou a to asiofilií. Miluje asijské kultury, jazyk, lidi, jídlo a hlavně jejich nože. Když se z dalekých orientálních cest vrátil, rozjel svůj obchod téměř na koleni. Před třemi roky začal budovat obchod s japonskými noži a hlavně brusnými kameny. Ty jsou totiž základem dokonalé péče o nože a jejich použití se rozhodně nesmí zanedbávat.
„Naše historie spadá již do raných devadesátých let, kdy vznikla rodinná firma zabývající se ruční výrobou a restaurováním nábytku. K této činnosti postupně přibyl dovoz specializovaného ručního nářadí a nástrojů tradičních světových výrobců. No a já chtěl hlavně nabízet zboží v oblasti, která je mi bližší, tedy nože do kuchyně,“ vypráví mladý podnikatel o svých začátcích.
Podnětem pro založení firmy v oblasti japonských nožů a brusných kamenů nebylo vymýšlet něco zcela nového, revolučního. Naopak se chtěla firma BRUSNEKAMENY.cz vrátit k něčemu zažitému, ke kultuře, co trvá věky věků. K podstatě tradičního nožířství.
Značka levně a rychle
Ví se, že malé specializované prodejny zaznamenávají v posledních letech úpadek pod tlakem velkých řetězců. S tím přímo souvisí nabídka zboží na českém trhu a to hlavně z hlediska jeho kvality.
„Typickým příkladem v oblasti kuchyňských nožů jsou keramické nože, které jsou úžasně ostré a přitom levné. Co se však stane, když se nůž stejně po čase ztupí nebo jen spadne do dřezu a uštípne se? Skončí v koši. A to je zásadní problém dnešního spotřebního trendu. Doba od výroby k prodeji nože je prakticky stejně dlouhá jako doba od nákupu nože k jeho vyhození,“ konstatuje František.
K přípravě japonské kuchyně je extra ostrý nůž nezbytný
Kuchyňský profesionál
Při výběru sortimentu pro své zákazníky hledí obchod BRUSNEKAMENY.cz na prvním místě na kvalitu zpracování a přístup jednotlivých výrobců. Cena pro ně není rozhodující. Není náhoda, že při dodržování těchto kritérií pochází většina sortimentu právě z Japonska. Ze země, kde se ctí tradiční postupy a precizní výroba tu má historii napříč staletími. I známý německý šéfkuchař Tim Mälzer, podle kterého je pojmenována jedna ze sérií japonských nožů KAI, kterou při svých gastronomických kouzlech používá, tvrdí: „Kvalitní nůž vám nejen usnadní práci, ale také vaše vaření zdokonalí."
Rituální kámen
V kuchyni má vedle japonského nože své místo také brusný kámen. Ruční broušení na kameni je totiž jakýmsi rituálem, který je neodmyslitelně spjat s profesionální prací v kuchyni.
„Brusné kameny jsou naší hlavní specializací. Nabídku kamenů máme napříč sortimentem několika předních výrobců. Vybírat lze z velké škály hrubostí a rozměrů kamenů. S takovou nabídkou a kamennou prodejnou si troufám říci, že jsme asi jediní tohoto druhu ve střední Evropě,“ shrnuje úspěchy František, který doufá, že i Češi ocení perfekcionismus, s nímž je japonské zboží vyráběno.
Autor: Michaela Králová