Kvalitní kuchyňský nůž je zárukou pohodlné, rychlé a hlavně bezpečné práce v kuchyni. I kuchařský laik by měl znát základní druhy nožů používaných v kuchyni.
Buďte na ostří nože!
Trocha historie
První nože byly pazourkové, kamenné úlomky mandlovitého tvaru. Později se k těmto úlomkům začaly přidávat dřevěné a kostěné rukojeti. Až během doby železné se objevil ocelový nůž. Sériová výroba nožů se začala rozvíjet za průmyslové revoluce zejména v Anglii, Německu a Švédsku.
Dnešní hygienické normy Evropské unie povolují výrobu jen z nerezové oceli.
Všeobecné druhy nožů
• kuchyňské
• lovecké
• bojové, útočné
• příborové
• zavírací
• vrhací
• roubovací
• holičské břitvy
• speciální (skalpely)
Druhy kuchyňských nožů
• velké kuchyňské nože (velikost ostří nad 13 cm)
• nože na zeleninu
• nože na maso
• filetovací nože (rychleji se tupí díky častému styku s kostmi)
• univerzální kuchyňské nože
• nože na pečivo (s vroubkovanou čepelí)
• nože na krájení sýrů (zpravidla s děrovanou čepelí)
• sekáčky na maso
Mytí nožů
Většina kuchyňských nožů (i keramických) je vhodná k mytí v kuchyňské myčce. Jen některé dražší kusy si kuchaři myjí sami opláchnutím ve vodě se saponátem a důkladným vysušením utěrkou.
Údržba a uskladnění
Důležitým předpokladem správného fungování vašeho nože je kontrola ostrosti a pravidelné broušení (kromě keramických a vroubkovaných nožů). Ruční i elektrické brousky zaručí opakovaně vysokou ostrost nožů. Při používání různých brousků je třeba dbát na správný úhel broušení – nastavení ostří vůči brusné ploše.
Nože skladujeme vždy čisté a suché a na bezpečném místě. Dobrou variantou jsou zásuvné dřevěné bloky nebo magnetické nástěnné držáky (nelze použít na keramické nože).
Na co si dát pozor
1. Uskladnění nožů v hromadné přihrádce či šuplíku je nejméně vhodné. Lehce zde dojde k řeznému zranění při neopatrném spěšném vyndávání nožů.
2. Děti předškolního věku by kuchyňské nože neměly používat vůbec a u starších dětí je nutné bezpečnostní upozornění a trvalý dohled.
3. Nikdy nepoužívejte ulomené, ohnuté nebo jinak poškozené nože. V případě uvolnění čepele z rukojeti nebo jiných defektů rukojeti tyto nože okamžitě vyřaďte. I při dodržování všech bezpečnostních pravidel je velmi praktické mít v kuchyni alespoň minimálně vybavenou lékárničku pro případ neočekávaného zranění.
4. Při výběru a nákupu nových nožů do kuchyně nakupujte z rozmyslem. Často cenově lákavé nabídky celých sad kuchyňských nožů se sice tváří jako výhodné, avšak kvalita a nakonec i rozsah využití jednotlivých nožů nesplní vaše očekávání. Nákup jednotlivých, i když někdy dražších nožů je jistější.
Buďte na ostří nože! Správně ostrý nůž práci nejenom zrychlí a usnadní, ale je při práci i bezpečnější.
Autor: Alžběta Krchová