Jak poznat zralý vodní meloun? Máme pro vás osvědčené tipy

Léto bez melounu? To by zkrátka nešlo. Občas je ale kumšt rozpoznat, který z dostupných kusů je ten nejzralejší a nejsladší. Máme pro vás proto tři tipy, jak takový melounový zázrak poznat, ale také dva praktické tipy na závěr!

Lahodný, osvěžující a přirozeně sladký. Vodní meloun je letní chuťovkou pro mnohé z nás a těšíme se na něj celou zimu. Pokud je ale málo sladký nebo nedozrálý, není to samozřejmě ono. Jak tedy poznat ten ideální?

1. Žluté skvrny

Když si vybíráte vodní meloun, podívejte se na něj zespoda. Zralý meloun má na spodní straně žlutou skvrnu, která souvisí s tím, jak je pěstován – tato část totiž leží během zrání na zemi. Pokud je tedy skvrna bílá, raději hledejte dál. Nicméně kromě barvy sledujte i hmotnost, ideální jsou 2–3 kg na plod.

2. Suchá stopka

Kromě barvy byste měli sledovat také stopku. Pokud je zelená a čerstvá, meloun byl utržen příliš brzo a ještě není zralý. Hledejte takové kusy, které mají stopku vyschlou, zkroucenou a hnědou. Právě tak budete mít větší jistotu, že si pobyl na slunci dostatečně dlouhou dobu.

3. Hnědé stroupky napoví

Kromě žluté skvrny na spodní straně sledujte i specifické hnědé stroupky na slupce, které občas připomínají spletitou síť. Co to znamená? Květ dané rostliny opylovalo hodně hmyzu nebo byly dostatečně opylovány ve skleníku, takže meloun bude krásně sladký.

Mezi další tipy pro rozpoznání zralého vodního melounu patří poklepání (dutý zvuk), lesklá slupka nebo křupání dužiny při rozkrojení.

Jak efektivně nakrájet meloun?

Kromě tipů na rozpoznání zralého melounu pro vás máme i tip, jak ho efektivně nakrájet. Meloun rozpulte na polovinu, položte ho řeznou stranou na prkénko a ostrým nožem okrájejte slupku.

Poté dužinu nakrájejte na stejně široké plátky, prkénko otočte o 90 stupňů a znovu dužinu překrojte. Nakrájený meloun přiklopte mísou o vhodné velikosti, prkénko na ní přidržte, otočte vzhůru nohama a je to! Veškeré nakrájené hranolky melounu máte v míse bez větší námahy.

Melounové kostky

Napadlo vás, že kromě ledových kostek s bylinkami nebo ovocem můžete připravit osvěžující kostky ze samotného ovoce bez jakýchkoliv přísad navíc? Ideální je pro tyto účely právě meloun, protože obsahuje vysoké procento vody. Nakrájejte ho na stejně velké kostky (přibližně o velikosti ledové kostky do nápoje), rozprostřete na menší plech a dejte do mrazničky.

Jakmile jsou kostky dostatečně zmrzlé, můžete je přesypat do pytlíčku nebo jiné krabičky a uschovat na později. Případně rovnou použít – hodí se do obyčejné i perlivé vody, případně do alkoholických i nealkoholických koktejlů.

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty