Jak vybrat v obchodě zralý vodní meloun? 3 praktické tipy, které fungují a usnadní vám rozhodování

Léto bez melounu? To by zkrátka nešlo. Občas je ale kumšt rozpoznat, který z dostupných kousků je ten nejzralejší a nejsladší. Máme pro vás proto 3 tipy, jak takový melounový zázrak poznat, ale také 2 praktické tipy na závěr a spoustu receptů!

Lahodný, osvěžující a přirozeně sladký. Vodní meloun je letní chuťovkou pro mnohé z nás a těšíme se na něj celou zimu. Pokud je ale málo sladký nebo nedozrálý, není to samozřejmě ono. Jak tedy poznat ten ideální?

1. Žluté skvrny

Když si vybíráte vodní meloun, podívejte se na něj zespoda. Zralý meloun má na spodní straně žlutou skvrnu, která souvisí s tím, jak je pěstován – tato část totiž leží během zrání na zemi. Pokud je tedy skvrna bílá, raději hledejte dál. Nicméně kromě barvy sledujte i hmotnost, ideální jsou 2–3 kg na plod.

2. Suchá stopka

Kromě barvy byste měli sledovat také stopku. Pokud je zelená a čerstvá, meloun byl utržen příliš brzy a ještě není zralý. Hledejte takové kusy, které mají stopku vyschlou, zkroucenou a hnědou. Právě tak budete mít větší jistotu, že si pobyl na slunci dostatečně dlouhou dobu.

3. Hnědé stroupky napoví

Kromě žluté skvrny na spodní straně sledujte i specifické hnědé stroupky na slupce, které občas připomínají spletitou síť. Co to znamená? Květ dané rostliny opylovalo hodně hmyzu nebo byl dostatečně opylován ve skleníku, takže meloun bude krásně sladký.

Mezi další tipy pro rozpoznání zralého vodního melounu patří poklepání (dutý zvuk), lesklá slupka nebo křupání dužiny při rozkrojení.

Pokud vybíráte krájený meloun, volte ideálně čerstvě porcovaný, protože meloun zabalený v igelitu může při nevhodném skladování podporovat množení bakterií. Ideální je proto kupovat celý kus, který si naporcujete doma sami.

Jak efektivně nakrájet meloun?

Kromě tipů na rozpoznání zralého melounu pro vás máme i tip, jak ho efektivně nakrájet. Meloun rozpulte na polovinu, položte ho řeznou stranou na prkénko a ostrým nožem okrájejte slupku.

Poté dužinu nakrájejte na stejně široké plátky, prkénko otočte o 90 stupňů a znovu dužinu překrojte. Nakrájený meloun přiklopte mísou o vhodné velikosti, prkénko na ní přidržte, otočte vzhůru nohama a je to! Veškeré nakrájené hranolky melounu máte v míse bez větší námahy.

Melounové kostky do drinku i vody

Napadlo vás, že kromě ledových kostek s bylinkami nebo ovocem můžete připravit osvěžující kostky ze samotného ovoce bez jakýchkoliv přísad navíc? Ideální je pro tyto účely právě meloun, protože obsahuje vysoké procento vody. Nakrájejte ho na stejně velké kostky (přibližně o velikosti ledové kostky do nápoje), rozprostřete na menší plech a dejte do mrazničky.

Jakmile jsou kostky dostatečně zmrzlé, můžete je přesypat do pytlíčku nebo jiné krabičky a uschovat na později. Případně rovnou použít – hodí se do obyčejné i perlivé vody, případně do alkoholických i nealkoholických koktejlů.

Meloun můžete nakrájet i na takové kostky, které se vejdou do tvořítka na led a vložit je přímo do jeho otvorů – sice jich nebudete mít tolik najednou, ale zvládnete je připravit i v menší mrazničce.

Zdroj: autorský text; zdroj foto: iStock/Unsplash


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů