Ta zelená zeměkoule, ukrývající šťavnatou růžovočervenou dužinu, jež nám v létě poskytuje mimořádné osvěžení – ano, to je vodní meloun. Bílá část jeho slupek je cenným bioodpadem, ale také vydatným zdrojem senzačních chuťovek, které vymyslely přičinlivé hospodyně na celém světě. Takže: nevyhazovat, upgradovat!
4 originální nápady, jak zpracovat slupky z melounu naslano i nasladko ve stylu zero waste
Věděli jste, že oficiálně se vodní meloun (Citrullus lanatus) jmenuje lubenice? Rádi ho máme pro jeho chuť a spoustu báječné šťávy – prostě skvělé letní osvěžení. Jeho dužina nám na 100 g poskytne něco málo sodíku, 112 mg draslíku, trochu sacharidů, vlákniny a bílkovin a poměrně hodně vitaminu C, hořčíku (10 mg) a vápníku. Mnoho z nás si rádo vykouše i bílou část dužiny – a kulinární část lidstva už také dávno (a správně) napadlo ji zužitkovat různými způsoby.
Džem z melounových slupek
Tradičnější záležitost, ovšem s netradiční hlavní přísadou. Má ale historii, najdeme ji i v našich starších kuchařkách, ale tak trochu se na ni zapomnělo. A úplně tak tradiční, tedy hodně sladký, také není. Čas na znovuzrození!
CCA 3 SKLENICE PO 250 ML / PŘÍPRAVA: CCA 2 HODINY
- 750–850 g bílé dužiny melounu s tenkou vrstvičkou růžové části
- 500 g krupicového cukru
- 1 l vody
- 150 ml bílého vinného octa
- šťáva z 1 citronu
- Bílou dužinu s vrstvičkou růžové části nakrájejte na stejně velké, asi 3 až 4cm kousky.
- V hrnci dejte vařit vodu s octem. Pak do ní vsypte kousky dužiny a vařte asi 1 hodinu, až bude dužina lesklá a zprůsvitní. Ocet zabrání tomu, aby se příliš rozvařila. Pak dužinu sceďte a propláchněte studenou vodou, kterou ještě z dužiny co nejvíc vymačkejte.
- Dužinu teď zvažte, mělo by jí být asi půl kila. Odvažte stejné množství cukru. Cukr dejte do stejného hrnce, v němž jste vařili dužinu, přidejte 250 ml vody a za promíchávání nechte při střední teplotě cukr rozpustit. Jakmile se vzniklý sirup začne vařit, přidejte kousky dužiny a citronovou šťávu.
- Zavařeninu vařte asi 40 minut, kdy nálev získá konzistenci zhruba tekutého medu. Zavařeninu pak rozdělte do vysterilizovaných sklenic, ty uzavřete a zavařeninu uchovejte na chladném tmavém místě.
Vyzkoušejte také melounový sorbet s proseccem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Melounový sorbet
Slupkový relish
A dužinu zhodnotíme tentokrát pikantně. Relishe, vlastně cosi jako slané zavařeniny, oceníte jako chuťovky, doplňky ke grilovaným jídlům, ale mohou také tvrdit muziku třeba v omáčkách nebo vydatných salátech.
NA ASI 4 SKLENICE PO 250 ML / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT + STÁNÍ PŘES NOC
- cca 800 g nakrájené bílé dužiny vodního melounu cca
- 400 g nakrájené oloupané cibule
- 1 červená paprika zbavená semínek a nakrájená na kostičky
- 1 chilli paprička, nakrájená
- 1 ½ lžičky soli
- 300 g krupicového cukru
- 360 ml jablečného octa
- 1 ½ lžičky mleté kurkumy
- 2 lžičky hořčičných semínek
- ½ lžičky namletého černého pepře
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- Ve velké míse promíchejte nakrájenou dužinu, cibuli, papriku, chilli papričku a sůl a nechte přes noc stát v ledničce.
- Druhý den obsah mísy sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat. Přesuňte do velkého hrnce, přidejte zbylé ingredience a uveďte do varu. Při mírné teplotě povařte 10 minut, přesuňte do sklenic a po vychladnutí uchovejte v ledničce. Pokud chcete, aby vám chuťovka vydržela déle, v uzavřených sklenicích ji asi 15 až 20 minut povařte v hrnci s horkou vodou nebo v zavařovacím hrnci.
PRIMA TIP: Pokud je nechcete krájet ručně, dužinu, cibuli, papriku a chilli papričku můžete také nahrubo rozsekat v robotu nebo sekáčku.
Melounové kimči
Další typ ostré chuťovky, který se z rodné Koreje rozšířil po celém světě a získal si srdce všech milovníků jedlých pikantérií. Melounová dužina tady skvěle zastoupí původní zelí. Kimči je nejlepší křupavé, tak s jeho konzumací moc neváhejte.
4 SKLENICE PO 250 ML / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT + LOUHOVÁNÍ
- 1 kg bílé části melounové dužiny nakrájené na plátky
- 3 lžíce hrubé soli
DOCHUCENÍ
- 6 stroužků česneku, rozetřených
- 5 lžic chilli vloček gochugaru nebo ostré pasty gojuchang
- 2 lžíce švestkového sirupu
DOKONČENÍ (není nutné)
- nakrájená jarní cibulka
- sezamová semínka
- cca 60 ml čerstvé melounové šťávy
- Nakrájenou dužinu promíchejte v míse se solí, až se sůl rozpustí. Mísu přetáhněte fólií a nechte 30 minut stát. Pak obsah znovu promíchejte, přikryjte a nechte dalších 30 minut stát.
- Mezitím v misce promíchejte všechny dochucovací přísady.
- Dužinu dobře dvakrát propláchněte ve studené vodě a vodu co nejvíc vymačkejte. Dužinu pak v míse promíchejte s ochucovací směsí a rozdělte ji do sklenic. Spotřebujte nejlépe do 2 dnů (po této době už by dužina nebyla křupavá) a před podáváním případně posypte nakrájenou cibulkou a sezamem, případně povolte trochou melounové šťávy.
Nakládané slupky po jižansku
Křupavé a sladké, na americkém Jihu velice oblíbené, tak trochu jako exotické kyselé okurky, tohle prostě musíte vyzkoušet. I jeden meloun vydá dost materiálu, takže stojí za to myslet ve velkém.
NA 10 SKLENIC PO 250 ML / PŘÍPRAVA: DO 60 MINUT + MÁČENÍ PŘES NOC
- 2 kg bílé části slupek vodního melounu, může být i trochu narůžovělé části
- 1 kg krupicového cukru
- 950 ml jablečného octa
- 1 lžíce celého hřebíčku
- 2 lžičky kuliček nového koření
- 7 svitků skořice
- Zelenou část slupky nejlépe odstraníte pomocí škrabky na brambory. Bílou část nakrájejte na asi 4cm proužky nebo kostky.
- Ve velké nejlépe nerezové nádobě zalijte kousky slupek studenou vodou a nechte stát přes noc, nejlépe v ledničce.
- Druhý den slupky sceďte, dejte je do velkého, asi 6litrového hrnce, zalijte vodou, aby byly přikryté, a uveďte do velmi mírného varu. Vařte, až dužina zvláční, ale nebude se rozpadat, asi 15 až 20 minut. Pak ji opět sceďte a propláchněte studenou vodou a vraťte do hrnce.
- Přidejte hřebíček a nové koření zavázané do kousku gázy, cukr, ocet a znovu uveďte do mírného varu. Vařte asi 10 minut, až dužina zprůsvitní. Balíček s kořením vyndejte.
- Do každé vysterilizované sklenice dejte kousek skořicové kůry a rozdělte do nich melounovou dužinu s nálevem tak, aby byly asi 6 mm pod okraj. Okraje sklenic otřete houbičkou namočenou v horké vodě, sklenice pevně uzavřete a ještě asi 10 minut povařte v hrnci s horkou vodou nebo zavařovacím hrnci. Zavařenou dužinu skladujte na tmavém chladném místě. Nejlépe bude chutnat po asi tříměsíčním zrání.
Vyzkoušejte melounovou granitu s vodkou podle návodného videoreceptu
Zdroj: časopis Prima FRESH