Jitka Rákosníková, Klára Michalová

4 originální nápady, jak zpracovat slupky z melounu naslano i nasladko ve stylu zero waste

Ta zelená zeměkoule, ukrývající šťavnatou růžovočervenou dužinu, jež nám v létě poskytuje mimořádné osvěžení – ano, to je vodní meloun. Bílá část jeho slupek je cenným bioodpadem, ale také vydatným zdrojem senzačních chuťovek, které vymyslely přičinlivé hospodyně na celém světě. Takže: nevyhazovat, upgradovat!

Věděli jste, že oficiálně se vodní meloun (Citrullus lanatus) jmenuje lubenice? Rádi ho máme pro jeho chuť a spoustu báječné šťávy – prostě skvělé letní osvěžení. Jeho dužina nám na 100 g poskytne něco málo sodíku, 112 mg draslíku, trochu sacharidů, vlákniny a bílkovin a poměrně hodně vitaminu C, hořčíku (10 mg) a vápníku. Mnoho z nás si rádo vykouše i bílou část dužiny – a kulinární část lidstva už také dávno (a správně) napadlo ji zužitkovat různými způsoby.

Džem z melounových slupek

Tradičnější záležitost, ovšem s netradiční hlavní přísadou. Má ale historii, najdeme ji i v našich starších kuchařkách, ale tak trochu se na ni zapomnělo. A úplně tak tradiční, tedy hodně sladký, také není. Čas na znovuzrození!

CCA 3 SKLENICE PO 250 ML / PŘÍPRAVA: CCA 2 HODINY

  • 750–850 g bílé dužiny melounu s tenkou vrstvičkou růžové části
  • 500 g krupicového cukru
  • 1 l vody
  • 150 ml bílého vinného octa
  • šťáva z 1 citronu
  1. Bílou dužinu s vrstvičkou růžové části nakrájejte na stejně velké, asi 3 až 4cm kousky.
  2. V hrnci dejte vařit vodu s octem. Pak do ní vsypte kousky dužiny a vařte asi 1 hodinu, až bude dužina lesklá a zprůsvitní. Ocet zabrání tomu, aby se příliš rozvařila. Pak dužinu sceďte a propláchněte studenou vodou, kterou ještě z dužiny co nejvíc vymačkejte.
  3. Dužinu teď zvažte, mělo by jí být asi půl kila. Odvažte stejné množství cukru. Cukr dejte do stejného hrnce, v němž jste vařili dužinu, přidejte 250 ml vody a za promíchávání nechte při střední teplotě cukr rozpustit. Jakmile se vzniklý sirup začne vařit, přidejte kousky dužiny a citronovou šťávu.
  4. Zavařeninu vařte asi 40 minut, kdy nálev získá konzistenci zhruba tekutého medu. Zavařeninu pak rozdělte do vysterilizovaných sklenic, ty uzavřete a zavařeninu uchovejte na chladném tmavém místě.

Vyzkoušejte také melounový sorbet s proseccem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Melounový sorbet

Slupkový relish

A dužinu zhodnotíme tentokrát pikantně. Relishe, vlastně cosi jako slané zavařeniny, oceníte jako chuťovky, doplňky ke grilovaným jídlům, ale mohou také tvrdit muziku třeba v omáčkách nebo vydatných salátech.

NA ASI 4 SKLENICE PO 250 ML / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT + STÁNÍ PŘES NOC

  • cca 800 g nakrájené bílé dužiny vodního melounu cca
  • 400 g nakrájené oloupané cibule
  • 1 červená paprika zbavená semínek a nakrájená na kostičky
  • 1 chilli paprička, nakrájená
  • 1 ½ lžičky soli
  • 300 g krupicového cukru
  • 360 ml jablečného octa
  • 1 ½ lžičky mleté kurkumy
  • 2 lžičky hořčičných semínek
  • ½ lžičky namletého černého pepře
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  1. Ve velké míse promíchejte nakrájenou dužinu, cibuli, papriku, chilli papričku a sůl a nechte přes noc stát v ledničce.
  2. Druhý den obsah mísy sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat. Přesuňte do velkého hrnce, přidejte zbylé ingredience a uveďte do varu. Při mírné teplotě povařte 10 minut, přesuňte do sklenic a po vychladnutí uchovejte v ledničce. Pokud chcete, aby vám chuťovka vydržela déle, v uzavřených sklenicích ji asi 15 až 20 minut povařte v hrnci s horkou vodou nebo v zavařovacím hrnci.
PRIMA TIP: Pokud je nechcete krájet ručně, dužinu, cibuli, papriku a chilli papričku můžete také nahrubo rozsekat v robotu nebo sekáčku.

Melounové kimči

Další typ ostré chuťovky, který se z rodné Koreje rozšířil po celém světě a získal si srdce všech milovníků jedlých pikantérií. Melounová dužina tady skvěle zastoupí původní zelí. Kimči je nejlepší křupavé, tak s jeho konzumací moc neváhejte.

4 SKLENICE PO 250 ML / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT + LOUHOVÁNÍ

  • 1 kg bílé části melounové dužiny nakrájené na plátky
  • 3 lžíce hrubé soli

DOCHUCENÍ

  • 6 stroužků česneku, rozetřených
  • 5 lžic chilli vloček gochugaru nebo ostré pasty gojuchang
  • 2 lžíce švestkového sirupu

DOKONČENÍ (není nutné)

  • nakrájená jarní cibulka
  • sezamová semínka
  • cca 60 ml čerstvé melounové šťávy
  1. Nakrájenou dužinu promíchejte v míse se solí, až se sůl rozpustí. Mísu přetáhněte fólií a nechte 30 minut stát. Pak obsah znovu promíchejte, přikryjte a nechte dalších 30 minut stát.
  2. Mezitím v misce promíchejte všechny dochucovací přísady.
  3. Dužinu dobře dvakrát propláchněte ve studené vodě a vodu co nejvíc vymačkejte. Dužinu pak v míse promíchejte s ochucovací směsí a rozdělte ji do sklenic. Spotřebujte nejlépe do 2 dnů (po této době už by dužina nebyla křupavá) a před podáváním případně posypte nakrájenou cibulkou a sezamem, případně povolte trochou melounové šťávy.

Nakládané slupky po jižansku

Křupavé a sladké, na americkém Jihu velice oblíbené, tak trochu jako exotické kyselé okurky, tohle prostě musíte vyzkoušet. I jeden meloun vydá dost materiálu, takže stojí za to myslet ve velkém.

NA 10 SKLENIC PO 250 ML / PŘÍPRAVA: DO 60 MINUT + MÁČENÍ PŘES NOC

  • 2 kg bílé části slupek vodního melounu, může být i trochu narůžovělé části
  • 1 kg krupicového cukru
  • 950 ml jablečného octa
  • 1 lžíce celého hřebíčku
  • 2 lžičky kuliček nového koření
  • 7 svitků skořice
  1. Zelenou část slupky nejlépe odstraníte pomocí škrabky na brambory. Bílou část nakrájejte na asi 4cm proužky nebo kostky.
  2. Ve velké nejlépe nerezové nádobě zalijte kousky slupek studenou vodou a nechte stát přes noc, nejlépe v ledničce.
  3. Druhý den slupky sceďte, dejte je do velkého, asi 6litrového hrnce, zalijte vodou, aby byly přikryté, a uveďte do velmi mírného varu. Vařte, až dužina zvláční, ale nebude se rozpadat, asi 15 až 20 minut. Pak ji opět sceďte a propláchněte studenou vodou a vraťte do hrnce.
  4. Přidejte hřebíček a nové koření zavázané do kousku gázy, cukr, ocet a znovu uveďte do mírného varu. Vařte asi 10 minut, až dužina zprůsvitní. Balíček s kořením vyndejte.
  5. Do každé vysterilizované sklenice dejte kousek skořicové kůry a rozdělte do nich melounovou dužinu s nálevem tak, aby byly asi 6 mm pod okraj. Okraje sklenic otřete houbičkou namočenou v horké vodě, sklenice pevně uzavřete a ještě asi 10 minut povařte v hrnci s horkou vodou nebo zavařovacím hrnci. Zavařenou dužinu skladujte na tmavém chladném místě. Nejlépe bude chutnat po asi tříměsíčním zrání.

Vyzkoušejte melounovou granitu s vodkou podle návodného videoreceptu

Zdroj: časopis Prima FRESH

Autor článku

Jitka Rákosníková, Klára Michalová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty