5 osvědčených tipů, jak bezpečně a co nejlépe pracovat s kuřecím masem

Chcete vědět, na co si dát při práci s kuřecím masem pozor? A jak ho nevysušit? Vybrali jsme pro vás několik tipů, které v kuchyni jistě oceníte!

Vždy propečené a šťavnaté

Řadí se mezi nejoblíbenější partii z masa – lidé zkrátka milují vykostěná kuřecí prsa, velmi často i bez kůže. Důvodem je pravděpodobně jejich snadná příprava, navíc s tím, že je tento druh masa dietnější. Během přípravy ale musíte dávat pozor. Jelikož v prsních řízcích není příliš tuku, snadno se přepečou a vysuší.

  • Chcete tomu zabránit? Pošírujte kuřecí prso ve vodě nebo vlastní šťávě. Zůstane krásně šťavnaté a křehké. Do vody můžete přidat zeleninu, bylinky i koření.
  • Případně můžete kuřecí prsa před pečením v troubě přikrýt pečicím papírem, který bude blokovat přímý žár.

Může se také stát, že maso neupečete rovnoměrně. Je to kvůli větší tloušťce prsou v jedné části.

  • Nebojte se proto lehkého naklepání, aby bylo maso rovnoměrně vysoké a propeklo se na všech místech stejně. Pokud nemáte paličku na maso, můžete použít i váleček nebo silné dno zavařovačky.

Více chuti!

Do nákupního košíku je přihazujeme možná o něco méně, což je vlastně škoda. Kuřecí stehna jsou víc chuťově výrazná, zkrátka tučnější. A právě tuk je nejen nositelem chuti, ale zároveň i zajistí, aby nebylo maso tolik vysušené.

  • Kuřecí stehna i s kůží můžete snadno připravit na pánvi a dopéct v troubě. Vždy ale předtím maso osušte papírovým utěrákem, aby na něm nebyla žádná voda nebo vlhkost. Jinak by se mohlo přichytit a nezískáte tak krásně křupavou kůrčičku. Základem je pak také dostatečně rozpálená pánev.

Teplota je klíčová

Jistě víte, že nedopečené kuřecí maso představuje zdravotní rizika. A ani nechutná dobře, jak je tomu například u hovězího, které si běžně a s chutí dáte krvavé.

  • Pokud nechcete maso zbytečně přepéct a zároveň se neděsit každého růžovějšího kousku, pořiďte si žáruvzdorný kuchařský teploměr. Teplota v jádře masa by se měla pohybovat od cca 73 stupňů do 80.

Čistota stejně tak

Kuřecí maso je velice náchylné a při práci s ním může dojít ke kontaminaci povrchů. A to rozhodně nechcete.

  • Obecně doporučujeme při práci s masem používat kvalitní plastová prkénka. Po použití je snadno umyjete a zbavíte možných bakterií. Stejně tak dopřejte dostatečnou péči veškerým nožům, ale i jinému náčiní a povrchům okolo. Mimochodem, pokud byste měli problém s klouzajícím prkénkem, podložte si ho utěrkou.
  • Nikdy nepoužívejte stejné prkénko nebo třeba nůž na krájení zeleniny poté, co jste s ním krájeli maso. Jinak máte zaděláno na křížovou kontaminaci. Občas k tomu stačí i odkapaná šťáva z masa, které uchováváte v lednice, takže opatrně.

Sáhněte po mléku

Receptů na kuře v mléce je několik, pár jich máme i u nás na webu. Proč je ale toto spojení takový hit? Dodá masu na křehkosti a výsledná šťáva, která vznikne spojením mléka a výpeku, je zkrátka neodolatelná. Kuře je pak krásně šťavnaté.

  • Pokud nemůžete nebo nechcete použít kravské mléko, nahraďte ho kokosovým. Jeho krémovost finální jídlo zase vylepší.
Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty