5 osvědčených tipů, jak bezpečně a co nejlépe pracovat s kuřecím masem

Chcete vědět, na co si dát při práci s kuřecím masem pozor? A jak ho nevysušit? Vybrali jsme pro vás několik tipů, které v kuchyni jistě oceníte!

Vždy propečené a šťavnaté

Řadí se mezi nejoblíbenější partii z masa – lidé zkrátka milují vykostěná kuřecí prsa, velmi často i bez kůže. Důvodem je pravděpodobně jejich snadná příprava, navíc s tím, že je tento druh masa dietnější. Během přípravy ale musíte dávat pozor. Jelikož v prsních řízcích není příliš tuku, snadno se přepečou a vysuší.

  • Chcete tomu zabránit? Pošírujte kuřecí prso ve vodě nebo vlastní šťávě. Zůstane krásně šťavnaté a křehké. Do vody můžete přidat zeleninu, bylinky i koření.
  • Případně můžete kuřecí prsa před pečením v troubě přikrýt pečicím papírem, který bude blokovat přímý žár.

Může se také stát, že maso neupečete rovnoměrně. Je to kvůli větší tloušťce prsou v jedné části.

  • Nebojte se proto lehkého naklepání, aby bylo maso rovnoměrně vysoké a propeklo se na všech místech stejně. Pokud nemáte paličku na maso, můžete použít i váleček nebo silné dno zavařovačky.

Více chuti!

Do nákupního košíku je přihazujeme možná o něco méně, což je vlastně škoda. Kuřecí stehna jsou víc chuťově výrazná, zkrátka tučnější. A právě tuk je nejen nositelem chuti, ale zároveň i zajistí, aby nebylo maso tolik vysušené.

  • Kuřecí stehna i s kůží můžete snadno připravit na pánvi a dopéct v troubě. Vždy ale předtím maso osušte papírovým utěrákem, aby na něm nebyla žádná voda nebo vlhkost. Jinak by se mohlo přichytit a nezískáte tak krásně křupavou kůrčičku. Základem je pak také dostatečně rozpálená pánev.

Teplota je klíčová

Jistě víte, že nedopečené kuřecí maso představuje zdravotní rizika. A ani nechutná dobře, jak je tomu například u hovězího, které si běžně a s chutí dáte krvavé.

  • Pokud nechcete maso zbytečně přepéct a zároveň se neděsit každého růžovějšího kousku, pořiďte si žáruvzdorný kuchařský teploměr. Teplota v jádře masa by se měla pohybovat od cca 73 stupňů do 80.

Čistota stejně tak

Kuřecí maso je velice náchylné a při práci s ním může dojít ke kontaminaci povrchů. A to rozhodně nechcete.

  • Obecně doporučujeme při práci s masem používat kvalitní plastová prkénka. Po použití je snadno umyjete a zbavíte možných bakterií. Stejně tak dopřejte dostatečnou péči veškerým nožům, ale i jinému náčiní a povrchům okolo. Mimochodem, pokud byste měli problém s klouzajícím prkénkem, podložte si ho utěrkou.
  • Nikdy nepoužívejte stejné prkénko nebo třeba nůž na krájení zeleniny poté, co jste s ním krájeli maso. Jinak máte zaděláno na křížovou kontaminaci. Občas k tomu stačí i odkapaná šťáva z masa, které uchováváte v lednice, takže opatrně.

Sáhněte po mléku

Receptů na kuře v mléce je několik, pár jich máme i u nás na webu. Proč je ale toto spojení takový hit? Dodá masu na křehkosti a výsledná šťáva, která vznikne spojením mléka a výpeku, je zkrátka neodolatelná. Kuře je pak krásně šťavnaté.

  • Pokud nemůžete nebo nechcete použít kravské mléko, nahraďte ho kokosovým. Jeho krémovost finální jídlo zase vylepší.

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty