Suroviny
- celé kuře (o váze cca 1,7 kg, rozdělené na porce) 1 ks
- rostlinný olej (např. slunečnicový) 2 lžíce
- máslo 2 lžíce
- česnek 8–10 stroužků
- plnotučné mléko 250 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Kousky kuřete opláchněte, osušte, potřete olejem, lehce osolte a opepřete.
- Velkou pánev rozehřejte, vlijte do ní olej a nechte rozehřát na střední teplotu. Vkládejte kousky kuřete a opékejte je z obou stran – asi 10 minut z jedné strany, pak asi 5 minut ze strany druhé.
- Opečené kousky přesuňte do zapékací formy, vložte do trouby a nepřikryté pečte 25 až 30 minut, až bude maso propečené. Pak formu vyndejte a nechte maso chvíli odpočívat. Mezitím pokrájejte a pak rozetřete oloupané stroužky česneku na pastu.
- Máslo a případně trochu šťávy z pečení masa rozehřejte v kastrůlku, přidejte česnek a chvíli smažte. Vlijte mléko, uveďte do varu a za stálého míchání povařte 2 minuty.
- Kuře vložte zpět do formy, přelijte mlékem s česnekem a vše ještě 5 minut zapékejte.
Kuře pečené v mléce na česneku po gruzínsku 2 Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD