Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kuře pečené v mléce na česneku po gruzínsku
Jednoduché, přímočaré, a přitom mimořádně razantní jídlo vychází z faktu, že ostrost česneku mléko zjemní, ale na oplátku získá na síle. Maso je nádherně šťavnaté a vzniklá šťáva bezkonkurenční.
do 1,5 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- kuře o váze cca 1,7 kg, rozdělené na porce 1 ks
- rostlinný olej, např. slunečnicový 2 lžíce
- máslo 2 lžíce
- česnek 8–10 stroužků
- plnotučné mléko 250 ml
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C. Kousky kuřete opláchněte, osušte, potřete olejem, lehce osolte a opepřete.
- Velkou pánev rozehřejte, vlijte do ní olej a nechte rozehřát na střední teplotu. Vkládejte kousky kuřete a opékejte je z obou stran – asi 10 minut z jedné strany, pak asi 5 minut ze strany druhé.
- Opečené kousky přesuňte do zapékací formy, vložte do trouby a nepřikryté pečte 25 až 30 minut, až bude maso propečené. Pak formu vyndejte a nechte maso chvíli odpočívat. Mezitím pokrájejte a pak rozetřete oloupané stroužky česneku na pastu.
- Máslo a případně trochu šťávy z pečení masa rozehřejte v kastrůlku, přidejte česnek a chvíli smažte. Vlijte mléko, uveďte do varu a za stálého míchání povařte 2 minuty.
- Kuře vložte zpět do formy, přelijte mlékem s česnekem a vše ještě 5 minut zapékejte.