Někdy se může stát, že váš vývar je zkrátka málo silný a bez chuti. Pokud tomu chcete předejít a vždy si pochutnat na výborné polévce nebo omáčce, zkuste jeden z těchto osvědčených postupů.
Chcete zvýraznit chuť vývaru? Zkuste jeden z těchto 3 snadných tipů
Suroviny opečte
Možná se vám to zdá jako zbytečný krok navíc, ale není tomu tak! Před přípravou samotného vývaru nejprve veškeré ingredience opečte v troubě – maso, kosti i samotnou zeleninu. Právě tato úprava dodá výslednému vývaru na chuti i barvě. Jednotlivé suroviny totiž krásně zhnědnou a pak se vše vyvaří ve vodě. Zároveň je velice snadno upečete dohromady, protože je stačí všechny vyskládat na plech a strčit do trouby.
Přidejte chuť umami
Pokud máte vývar spíš takový mdlý, zkuste přidat další ingredience, které jeho chuť mohou zvýraznit. Mezi ně patří například opečená cibule, houby, u asijských jídel třeba sójová omáčka nebo řasy. Dodají vývaru tzv. umami – pátou chuť. Samozřejmě záleží na samotném receptu, aby vývar nebyl překombinovaný. Takový rajčatový protlak se hodí do hovězího vývaru nebo k polévkám jako je minestrone. Řasy a houby zase skvěle dochutí rybí vývar.
Zajímavě fungují i kyselé složky jako třeba citronová šťáva nebo bílé víno. Ty mohou vytáhnout a vylepšit chuť z použitých ingrediencí a dostat z vývaru to nejlepší. Jen to s nimi nesmíte přehnat.
Pozor na příliš mnoho tuku! Ten totiž může vývaru spíš chuťově uškodit. Proto pokud vidíte na povrchu plavat vrstvu tuku, odstraňte ji. Stačí totiž jen relativně málo.
Nezapomeňte bylinky
Bylinky v polévce a vývarech prostě nesmí chybět! Hlavní ale je, abyste je přidávali spíš až ke konci vaření. Tedy pokud jsou vyloženě čerstvé. Sušené můžete přidat zase naopak dříve. Do vývarů se skvěle hodí petrželka nebo třeba bazalka, z koření je to pak zase mletá paprika nebo mletý zázvor. To pak může polévku vylepšit i co do barvy.
Zdroj: allrecipes.com; zdroj foto: iStock
redaktorka FTV Prima