Suroviny
- cibule (velká ) 1 ks
- brambory (velké ) 2–3 ks
- máslo 1 lžíce
- drůbeží vývar (nebo zeleninový vývar) 500 ml
- kopřivy (mladé) 200 g
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 250 ml
Na ozdobu
- jedlé květy (květy plicníku lékařského, sedmikrásky obecné a prvosenky bezlodyžné)
V polévce však kopřiva působí blahodárně – snižuje krevní tlak, pomáhá při zánětech močových cest a zvyšuje obsah železa v krvi. Ideální zahřátí po jarní procházce.
Postup přípravy
- Cibuli a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Máslo rozehřejte v hrnci a orestujte na něm cibuli dozlatova. Přidejte brambory, zhruba 1 minutu je opékejte a zalijte vývarem. Zahřívejte až k varu, pak ztlumte na střední teplotu a vařte, až jsou brambory měkké.
- Mezitím očistěte kopřivy. Pracujte v rukavicích, abyste se nepopálili. Rostliny omyjte a ostříhejte jen měkké části stonků. Používejte pouze horní výhonky, ostatní bez lítosti vyhoďte, kopřiv bývá dost. Vsypte je do vroucího vývaru a jen krátce spařte. Nevařte je.
- Polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka nebo podle chuti. Kopřivy nebudou pálit, ani když zůstanou v polévce kousky. Rozlijte polévku do talířů a ozdobte smetanou a kvítky.
Vyzkoušejte i lahodný hráškový krém podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE