Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kopřivová polévka
V polévce však působí blahodárně – snižuje krevní tlak, pomáhá při zánětech močových cest a zvyšuje obsah železa v krvi. Ideální zahřátí po jarní procházce.
Další originální recepty s jedlým býlím a kvítím najdete v jarním čísle časopisu Prima FRESH:
Článek
Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Suroviny (4 porce)
- velká cibule 1 ks
- velké brambory 2–3 ks
- Máslo 1 lžíce
- drůbeží nebo zeleninový vývar 500 ml
- mladé kopřivy 200 g
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 250 ml
Postup
Cibuli a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Máslo rozehřejte v hrnci a orestujte na něm cibuli dozlatova. Přidejte brambory, zhruba 1 minutu je opékejte a zalijte vývarem. Zahřívejte až k varu, pak ztlumte na střední teplotu a vařte, až jsou brambory měkké.
Mezitím očistěte kopřivy. Pracujte v rukavicích, abyste se nepopálili. Rostliny omyjte a ostříhejte jen měkké části stonků. Používejte pouze horní výhonky, ostatní bez lítosti vyhoďte, kopřiv bývá dost. Vsypte je do vroucího vývaru a jen krátce spařte. Nevařte je.
Polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka nebo podle chuti. Kopřivy nebudou pálit, ani když zůstanou v polévce kousky. Rozlijte polévku do talířů a ozdobte smetanou a kvítky.
PRIMA TIP: Kopřivová polévka je první svého druhu ve vegetační sezoně. Stejný recept můžete opakovat s nejrůznějšími merlíkovitými, tedy rostlinami příbuznými nikoli s kopřivou, ale se špenátem: s merlíkem bílým, merlíkem všedobrem, laskavcem ocasatým nebo laskavcem ohnutým.
Kopřivová polévka; foto: kuchařka Kytky k jídlu
Kytky k jídlu v receptech i v herbáři
Jana Vlková
Jedlého kvítí a býlí je u nás v Česku taková spousta, že už při vydávání první květinové kuchařky autorka Jana Vlková litovala všech těch, jež z nějakých logistických a technických důvodů nemohla zařadit. Nešlo nepokračovat a nechat ty další báječné kytky a stromy stranou. Kniha Kytky k jídlu tak přináší popis a ilustrace 40 nových druhů a téměř sto receptů na 60 fotografiích, které jsou prostě k sežrání. Kniha je rozdělena na čtyři roční období květožrouta – brzké jaro, pozdní jaro, horké léto a babí léto, což ani jinak Matka Příroda nepřipouští. Najdete v ní také nápady a inspirace, jak přežít zimu, období, kdy je příroda ke květožroutům tak trochu krutá. Na knize navíc spolupracovali milí, do oboru nadšení lidé, jako je například všeumělkyně Denisa Bartošová, Hanka Rawlings, autorka knihy Sladký design, nebo michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek.