Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Kopřivová polévka

4 porce
do 30 minut
Kopřivová polévka
Kopřivová polévka Autor: kuchařka Kytky k jídlu
Kopřivová polévka se prodává ve Francii v samoobsluhách v sekci luxusní biovýživy. Velice jednoduše si ji můžete připravit i doma, jen si na trhání kopřiv vezměte rukavice. To, že její požahání vyléčí revma, je pouhá pověra.
Reklama

V polévce však působí blahodárně – snižuje krevní tlak, pomáhá při zánětech močových cest a zvyšuje obsah železa v krvi. Ideální zahřátí po jarní procházce.

Další originální recepty s jedlým býlím a kvítím najdete v jarním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Jarní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jarní číslo časopisu prima FRESH je nabité svěžími, zelenými a křupavými recepty, které vám zpříjemní celou jarní sezonu. Nechybí ani inspirace pro ty, co milují sladké!...
Reklama

Postup

Cibuli a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Máslo rozehřejte v hrnci a orestujte na něm cibuli dozlatova. Přidejte brambory, zhruba 1 minutu je opékejte a zalijte vývarem. Zahřívejte až k varu, pak ztlumte na střední teplotu a vařte, až jsou brambory měkké.

Mezitím očistěte kopřivy. Pracujte v rukavicích, abyste se nepopálili. Rostliny omyjte a ostříhejte jen měkké části stonků. Používejte pouze horní výhonky, ostatní bez lítosti vyhoďte, kopřiv bývá dost. Vsypte je do vroucího vývaru a jen krátce spařte. Nevařte je.

Polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka nebo podle chuti. Kopřivy nebudou pálit, ani když zůstanou v polévce kousky. Rozlijte polévku do talířů a ozdobte smetanou a kvítky.

Reklama

PRIMA TIP: Kopřivová polévka je první svého druhu ve vegetační sezoně. Stejný recept můžete opakovat s nejrůznějšími merlíkovitými, tedy rostlinami příbuznými nikoli s kopřivou, ale se špenátem: s merlíkem bílým, merlíkem všedobrem, laskavcem ocasatým nebo laskavcem ohnutým.

Kopřivová polévka  Foto: Kopřivová polévka; foto: kuchařka Kytky k jídlu

Kytky k jídlu v receptech i v herbáři

Kytky k jídlu Foto:

Jana Vlková

Jedlého kvítí a býlí je u nás v Česku taková spousta, že už při vydávání první květinové kuchařky autorka Jana Vlková litovala všech těch, jež z nějakých logistických a technických důvodů nemohla zařadit. Nešlo nepokračovat a nechat ty další báječné kytky a stromy stranou. Kniha Kytky k jídlu tak přináší popis a ilustrace 40 nových druhů a téměř sto receptů na 60 fotografiích, které jsou prostě k sežrání. Kniha je rozdělena na čtyři roční období květožrouta – brzké jaro, pozdní jaro, horké léto a babí léto, což ani jinak Matka Příroda nepřipouští. Najdete v ní také nápady a inspirace, jak přežít zimu, období, kdy je příroda ke květožroutům tak trochu krutá. Na knize navíc spolupracovali milí, do oboru nadšení lidé, jako je například všeumělkyně Denisa Bartošová, Hanka Rawlings, autorka knihy Sladký design, nebo michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama