Maso
- hovězí steak (flank steak) 400 g
- olej
- sůl (jemná)
- pepř (čerstvě namletý)
- dijonská hořčice
Uzená majonéza
- majonéza 2 lžíce
- tekutý kouř 1 lžička
Smažený rozmarýn
- rozmarýn 2 snítky
- olivový olej 2 lžíce
Hořčičný dip
- bílý jogurt 3 lžíce
- dijonská hořčice 1 lžička
K podávání
- sůl (vločková)
- pepř (čerstvě namletý)
- extra virgin olivový olej
Postup přípravy
- Uzená majonéza: Smíchejte majonézu s tekutým kouřem a udržujte v chladu.
- Smažený rozmarýn: Větvičky rozmarýnu krátce osmažte na olivovém oleji dokřupava a nechte zchladnout na papírové utěrce, která nasaje přebytečný tuk.
- Hořčičný dip: Smíchejte jogurt s dijonskou hořčicí a udržujte v chladu.
- Očistěte flank steak od všech nežádoucích blan. Potřete ho olejem, osolte jemnou solí z obou stran a vložte na velmi rozpálenou suchou pánev, ze které se skoro kouří. Opékejte celkem 6 minut, vždy po minutě obraťte.
- Poté potřete dijonskou hořčicí a posypejte čerstvě mletým pepřem, vložte do trouby předehřáté na 150 °C a nechte péct, dokud vnitřní teplota ve středu nejvyšší části steaku nedosáhne 52 °C (teplotu měřte vpichovacím teploměrem). Vyjměte z trouby a nechte maso dojít na 54 °C. Poté nechte chladnout.
- Krájejte velmi ostrým filetovacím nožem na co nejtenčí plátky, jak jen to lze. Servírujte s uzenou majonézou a osmaženým rozmarýnem.
PRIMA TIP: Pokud chcete spíše jít do asijských chutí, vynechte hořčici a chladnoucí steak naložte do směsi rybí a sójové omáčky, občas obraťte.
Všechny kompletní epizody pořadu KOKO ve varu najdete ZDE
Vyzkoušejte i další recepty od Veroniky KOKO Šmehíkové
Připravte si roastbeef společně se Zdeňkem Pohlreichem