Knoflíky s arašídovým máslem a zavařeninou
Zdroj: Bible sladkého pečení
Knoflíky s arašídovým máslem a zavařeninou
Zdroj:
Bible sladkého pečení
Postup přípravy
-
V robotu s plochým šlehačem promíchejte oba cukry. Přidejte změklé máslo a arašídové máslo a šlehejte 2–3 minuty dohladka, až směs bude krémovitá.
-
Mezitím v hrnku prošlehejte metličkou nebo vidličkou vejce s vanilkou. Pak je vlijte do krémové směsi a dobře zašlehejte. Při nízkých otáčkách zašlehejte mouku se solí a jedlou sodou. Kompaktní těsto zakryjte potravinářskou fólií a uložte alespoň na 1 hodinu nebo přes noc do lednice. Těsto potřebuje odležet, aby při tvarování nepraskalo.
-
Odleželé těsto nechte mírně změknout při pokojové teplotě. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Těsto rozkrojte na polovinu, jednu zabalte do potravinářské fólie a nechte na lince.
-
Z druhé části těsta odkrajujte lžící větší kousky a vyválejte z nich kuličky o průměru 2,5 cm. Skládejte je na plech v 2cm rozestupech. Prstem nebo koncem násady vařečky v nich vytlačte uprostřed důlek téměř až dospodu.
-
Troubu předehřejte na 190 °C. Stejným způsobem zpracujte druhou polovinu těsta.
-
Sušenky pečte v předehřáté troubě 6 minut, pak plech otočte a pečte knoflíky ještě 4–6 minut do lehkého zhnědnutí. Poznáte to i tak, že zpevní.
-
Upečené sušenky vytáhněte a nechte chladnout 3–5 minut na plechu. Na mřížku položte pečicí papír a pevnější sušenky na něj opatrně přesuňte pomocí obracečky. Pokud se důlky příliš vyrovnaly, vytlačte je znovu do teplých knoflíků koncem násady vařečky potřené olejem. Nechte zcela zchladnout.
-
Mezitím zahřejte zavařeninu k bodu varu. Protřete ji přes jemný cedník do kastrůlku. Kousky višní, které zůstaly v cedníku, rozdělte do důlků knoflíků.
-
Prolisovanou zavařeninu zahřívejte za stálého míchání při střední teplotě zhruba 5 minut do zhoustnutí. Kapky želé odkapávajícího ze lžíce by se měly spojit v jednu velkou lepkavou kapku a želé se zredukuje zhruba na 90 ml (asi 6 lžic). Nechte ho trochu zchladnout.
-
Důlky s višněmi naplňte 1/4–1/2 lžičkou želé. Skladujte v jedné vrstvě při pokojové teplotě. Vydrží 1 měsíc, nenaplněné vydrží i několik měsíců.
PRIMA TIP: Pokud použijete poloviční množství arašídového másla, knoflíky nebudou při pečení tolik praskat a budou křupavější, ale nebudou mít tak výraznou arašídovou chuť. Naplněné knoflíky můžete přetřít čokoládovou polevou nebo důlky rovnou vyplnit čokoládovou polevou. Pak ji nechte zpevnit 5 minut v lednici. Zavařeninu můžete nahradit i arašídovým máslem nebo slaným karamelem.
Knoflíky s arašídovým máslem a zavařeninou
Zdroj: Bible sladkého pečení
Knoflíky s arašídovým máslem a zavařeninou
Zdroj:
Bible sladkého pečení
Inspirujte se recepty na zajímavé cukroví, které rozšíří váš repertoár
Další originální recepty na cukroví ze všech koutů světa najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH