Těsto
- cukr Muscovado (nebo tmavý přírodní cukr) 55 g
- cukr krupice 25 g
- máslo (změklé) 60 g
- arašídové máslo (jemné) 133 g
- vejce (velké) 1/2 ks
- vanilkový extrakt 1/4 lžičky
- hladká mouka 70 g
- sůl 1 špetka
- jedlá soda 1/2 lžičky
Náplň
- višňový džem 255 g
Postup přípravy
- V robotu s plochým šlehačem promíchejte oba cukry. Přidejte změklé máslo a arašídové máslo a šlehejte 2–3 minuty dohladka, až směs bude krémovitá.
- Mezitím v hrnku prošlehejte metličkou nebo vidličkou vejce s vanilkou. Pak je vlijte do krémové směsi a dobře zašlehejte. Při nízkých otáčkách zašlehejte mouku se solí a jedlou sodou. Kompaktní těsto zakryjte potravinářskou fólií a uložte alespoň na 1 hodinu nebo přes noc do lednice. Těsto potřebuje odležet, aby při tvarování nepraskalo.
- Odleželé těsto nechte mírně změknout při pokojové teplotě. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Těsto rozkrojte na polovinu, jednu zabalte do potravinářské fólie a nechte na lince.
- Z druhé části těsta odkrajujte lžící větší kousky a vyválejte z nich kuličky o průměru 2,5 cm. Skládejte je na plech v 2cm rozestupech. Prstem nebo koncem násady vařečky v nich vytlačte uprostřed důlek téměř až dospodu.
- Troubu předehřejte na 190 °C. Stejným způsobem zpracujte druhou polovinu těsta.
- Sušenky pečte v předehřáté troubě 6 minut, pak plech otočte a pečte knoflíky ještě 4–6 minut do lehkého zhnědnutí. Poznáte to i tak, že zpevní.
- Upečené sušenky vytáhněte a nechte chladnout 3–5 minut na plechu. Na mřížku položte pečicí papír a pevnější sušenky na něj opatrně přesuňte pomocí obracečky. Pokud se důlky příliš vyrovnaly, vytlačte je znovu do teplých knoflíků koncem násady vařečky potřené olejem. Nechte zcela zchladnout.
- Mezitím zahřejte zavařeninu k bodu varu. Protřete ji přes jemný cedník do kastrůlku. Kousky višní, které zůstaly v cedníku, rozdělte do důlků knoflíků.
- Prolisovanou zavařeninu zahřívejte za stálého míchání při střední teplotě zhruba 5 minut do zhoustnutí. Kapky želé odkapávajícího ze lžíce by se měly spojit v jednu velkou lepkavou kapku a želé se zredukuje zhruba na 90 ml (asi 6 lžic). Nechte ho trochu zchladnout.
- Důlky s višněmi naplňte 1/4–1/2 lžičkou želé. Skladujte v jedné vrstvě při pokojové teplotě. Vydrží 1 měsíc, nenaplněné vydrží i několik měsíců.
PRIMA TIP: Pokud použijete poloviční množství arašídového másla, knoflíky nebudou při pečení tolik praskat a budou křupavější, ale nebudou mít tak výraznou arašídovou chuť. Naplněné knoflíky můžete přetřít čokoládovou polevou nebo důlky rovnou vyplnit čokoládovou polevou. Pak ji nechte zpevnit 5 minut v lednici. Zavařeninu můžete nahradit i arašídovým máslem nebo slaným karamelem.
Inspirujte se recepty na zajímavé cukroví, které rozšíří váš repertoár
Další originální recepty na cukroví ze všech koutů světa najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH