Bible sladkého pečení

Knoflíky s arašídovým máslem a zavařeninou

Moje hodnocení
4x

Variace důlkového cukroví z křehkého těsta, ve kterém hraje hlavní roli arašídové máslo. S arašídovou chutí výborně kontrastuje pikantní višňová zavařenina nebo čokoládová poleva.

30 porcí
120 minut

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. V robotu s plochým šlehačem promíchejte oba cukry. Přidejte změklé máslo a arašídové máslo a šlehejte 2–3 minuty dohladka, až směs bude krémovitá.
  2. Mezitím v hrnku prošlehejte metličkou nebo vidličkou vejce s vanilkou. Pak je vlijte do krémové směsi a dobře zašlehejte. Při nízkých otáčkách zašlehejte mouku se solí a jedlou sodou. Kompaktní těsto zakryjte potravinářskou fólií a uložte alespoň na 1 hodinu nebo přes noc do lednice. Těsto potřebuje odležet, aby při tvarování nepraskalo.
  3. Odleželé těsto nechte mírně změknout při pokojové teplotě. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Těsto rozkrojte na polovinu, jednu zabalte do potravinářské fólie a nechte na lince.
  4. Z druhé části těsta odkrajujte lžící větší kousky a vyválejte z nich kuličky o průměru 2,5 cm. Skládejte je na plech v 2cm rozestupech. Prstem nebo koncem násady vařečky v nich vytlačte uprostřed důlek téměř až dospodu.
  5. Troubu předehřejte na 190 °C. Stejným způsobem zpracujte druhou polovinu těsta.
  6. Sušenky pečte v předehřáté troubě 6 minut, pak plech otočte a pečte knoflíky ještě 4–6 minut do lehkého zhnědnutí. Poznáte to i tak, že zpevní.
  7. Upečené sušenky vytáhněte a nechte chladnout 3–5 minut na plechu. Na mřížku položte pečicí papír a pevnější sušenky na něj opatrně přesuňte pomocí obracečky. Pokud se důlky příliš vyrovnaly, vytlačte je znovu do teplých knoflíků koncem násady vařečky potřené olejem. Nechte zcela zchladnout.
  8. Mezitím zahřejte zavařeninu k bodu varu. Protřete ji přes jemný cedník do kastrůlku. Kousky višní, které zůstaly v cedníku, rozdělte do důlků knoflíků.
  9. Prolisovanou zavařeninu zahřívejte za stálého míchání při střední teplotě zhruba 5 minut do zhoustnutí. Kapky želé odkapávajícího ze lžíce by se měly spojit v jednu velkou lepkavou kapku a želé se zredukuje zhruba na 90 ml (asi 6 lžic). Nechte ho trochu zchladnout.
  10. Důlky s višněmi naplňte 1/4–1/2 lžičkou želé. Skladujte v jedné vrstvě při pokojové teplotě. Vydrží 1 měsíc, nenaplněné vydrží i několik měsíců.
PRIMA TIP: Pokud použijete poloviční množství arašídového másla, knoflíky nebudou při pečení tolik praskat a budou křupavější, ale nebudou mít tak výraznou arašídovou chuť. Naplněné knoflíky můžete přetřít čokoládovou polevou nebo důlky rovnou vyplnit čokoládovou polevou. Pak ji nechte zpevnit 5 minut v lednici. Zavařeninu můžete nahradit i arašídovým máslem nebo slaným karamelem.

Inspirujte se recepty na zajímavé cukroví, které rozšíří váš repertoár

Další originální recepty na cukroví ze všech koutů světa najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bible sladkého pečení

Rose Levy Beranbaum Bible sladkého pečení

Zkušená americká autorka kuchařek (mj. Bible domácího pečení) se tentokrát pustila do královské disciplíny – pečení cukroví. S neuvěřitelnou precizností popisuje každý krok, čímž vás provede všemi nečekanými nástrahami při pečení. Přečtěte si úvod o základních těstech a pak se pusťte do přípravy fantastických sušenek, perníčků, loupáčků, řezů, makronek a cukroví z celého světa.

Vydalo nakladatelství Esence.


Přečtěte si také

Recepty