Suroviny
- vepřové sádlo 120 g
- hladká mouka 150 g
- moučkový cukr 100 g + na posypání
- vanilkový cukr (bio) 1 balíček
- švestková povidla (nebo rybízová marmeláda)
- sůl špetka
Postup přípravy
- Vepřové sádlo vyndejte z ledničky, odvažte a nechte venku, aby mělo pokojovou teplotu. Na vál nebo pracovní plochu prosejte mouku a moučkový cukr.
- Přidejte vanilkový cukr a špetku soli. Navrch dejte sádlo a rukama propracujte hladké těsto. To přendejte do potravinářského sáčku a nechte v chladu 2 hodiny odležet.
- Vyložte dva plechy pečicím papírem. Předehřejte troubu na 150 °C a pečte v páře, na dno nalijte do důlku asi 250 ml vody nebo vložte rendlík s vodou.
- Z těsta vytvarujte menší kuličky, přendejte na plechy a koncem vařečky udělejte do každé kuličky důlek. Do nich rozdělte povidla nebo marmeládu.
- Přendejte do trouby a pečte v páře asi 25 minut.
- Poté nechte sádlové cukroví lehce vychladnout na roštu a podle chuti posypte zlehka moučkovým cukrem. Můžete hned podávat s kávou nebo čajem nebo cukroví uložte do papírové krabice a nechte v chladu uležet, stačí týden.