Najděte si recept
Na co máte chuť?

Japonský vepřový řízek Katsudon
Japonská variace řízku podávaného s rýží a dochuceného vývarem s vejcem nemusí na první pohled vypadat lákavě, ale věřte nám, zdání klame. Katsudon patří v zemi svého původu (i když o import smaženého masa se zřejmě postarali portugalští misionáři) čestné místo, a, jak už tomu tak v tamní kultuře bývá, název jídla je symbolický: katsu znamená (tence rozklepaná) kotleta a don vyjadřuje fakt, že se pokrm podává v misce. Jednotlivé porce se připravují individuálně.
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- vepřové kotlety bez kostí ze střední části, rozklepané na výšku 1 cm 2 ks
- vejce, rozšlehaná 2 ks
- mouka na poprášení
- strouhanka panko na obalení
- olej na smažení
- cibule, nakrájená na tenké plátky 1 ks
- japonský vývar daši cca 300 ml
- sójová omáčka 75 ml
- rýžové víno nebo pálenka 2 lžíce
- cukr 1 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
- uvařená japonská rýže k podávání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Naklepané kotlety ochuťte solí a pepřem. Rovnoměrně je poprašte moukou. Do jedné misky dejte 1 rozšlehané vejce, strouhanku do druhé. Pánev postavte na střední stupeň a vlijte do ní tenkou vrstvu oleje.
- Zatímco se olej rozehřívá, maso obalte ve vejci a pak důkladně omačkejte ve strouhance, aby dobře držela. Kotlety vložte do rozehřátého oleje a smažte je 5 až 6 minut z každé strany. Nechte na kuchyňském papíru odsát přebytečný tuk a kotlety pak nakrájejte na proužky.
- Vývar dejte hřát na střední stupeň. Přidejte sójovou omáčku, rýžové víno a cukr a uveďte do varu. Na jednu porci dejte čtvrtinu vývaru do malého kastrůlku, vsypte čtvrtinu plátků cibule a na středním stupni chvilku vařte. Vložte čtvrtinu proužků masa a krátce povařte na mírném stupni.
- Zbylé vejce prošlehejte v misce. Vývar s masem teď uveďte do varu, vlijte čtvrtinu vejce, snižte příkon a kastrůlek přikryjte, dál už nevařte. Maso s vývarem a vejcem podávejte s uvařenou rýží v misce.