redakce Prima FRESH

Japonský vepřový řízek Katsudon

Moje hodnocení
12x

Japonská variace řízku podávaného s rýží a dochuceného vývarem s vejcem nemusí na první pohled vypadat lákavě, ale věřte nám, zdání klame. Katsudon patří v zemi svého původu (i když o import smaženého masa se zřejmě postarali portugalští misionáři) čestné místo, a, jak už tomu tak v tamní kultuře bývá, název jídla je symbolický: katsu znamená (tence rozklepaná) kotleta a don vyjadřuje fakt, že se pokrm podává v misce. Jednotlivé porce se připravují individuálně.

4 porce
60 minut
japonská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Naklepané kotlety ochuťte solí a pepřem. Rovnoměrně je poprašte moukou. Do jedné misky dejte 1 rozšlehané vejce, strouhanku do druhé. Pánev postavte na střední stupeň a vlijte do ní tenkou vrstvu oleje.
  2. Zatímco se olej rozehřívá, maso obalte ve vejci a pak důkladně omačkejte ve strouhance, aby dobře držela. Kotlety vložte do rozehřátého oleje a smažte je 5 až 6 minut z každé strany. Nechte na kuchyňském papíru odsát přebytečný tuk a kotlety pak nakrájejte na proužky.
  3. Vývar dejte hřát na střední stupeň. Přidejte sójovou omáčku, rýžové víno a cukr a uveďte do varu. Na jednu porci dejte čtvrtinu vývaru do malého kastrůlku, vsypte čtvrtinu plátků cibule a na středním stupni chvilku vařte. Vložte čtvrtinu proužků masa a krátce povařte na mírném stupni.
  4. Zbylé vejce prošlehejte v misce. Vývar s masem teď uveďte do varu, vlijte čtvrtinu vejce, snižte příkon a kastrůlek přikryjte, dál už nevařte. Maso s vývarem a vejcem podávejte s uvařenou rýží v misce.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty