Koláč
- cukr krupice 200 g
- slazené kondenzované mléko 200 g
- vanilková esence 1/2 lžičky
- máslo 180 g + na vymazání
- vejce (lehce ušlehaná vidličkou) 2 ks
- hladká mouka 100 g
- kakao (holandského typu) 50 g
- kypřicí prášek do pečiva 1/2 lžičky
- jedlá soda 1/2 lžičky
- rum 2 lžíce
Poleva
- slazené kondenzované mléko 200 g
- vanilkový extrakt 1/2 lžičky
- olej (kukuřičný) 2 lžíce
- kakao (prosáté, holandského typu) 20 g
- sůl 1 špetka

Postup přípravy
- Na korpus v kastrolu promíchejte cukr s mlékem, vanilkou a máslem. Na nízkém stupni promíchávejte, až se cukr a máslo rozpustí, sejměte z plotýnky a uchovejte teplé.
- Do lehce vychladlé směsi vmíchejte vejce a dobře promíchejte. Do velké mísy prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva a sodu, navrch vlijte tekutou směs a vše dobře promíchejte na tekuté těstíčko. V nádobě s pařákem uveďte do varu vodu. Kulatou formu o průměru 22 až 24 cm vymažte máslem a vyložte papírem na pečení.
- Těstíčko vlijte do formy, postavte ji na pařák, navrchu volně zakryjte alobalem a na středním stupni vařte v páře 45 minut. Koláč nechte před dozdobením vychladnout ve formě, pak ho vyklopte a ozdobte.
- Na polevu promíchejte v kastrolu přesáté kakao, kondenzované mléko a olej a na mírném stupni promíchávejte do zhoustnutí. Vmíchejte sůl a vanilku. Nechte trochu vychladnout a potřete korpus. Před podáváním nechte koláč vychladnout v ledničce.
Vyzkoušejte také nejjednodušší čokoládový koláč podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Ten nejjednodušší čokoládový koláč na světě ze čtyř ingrediencí