Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Piškotoví medvídci s kakaovou náplní
Suroviny (8 porcí)
Těsto:
- vejce 4 ks
- třtinový cukr 40 g
- řepkový olej 60 ml + 10 ml na vymazání formy
- sůl 1 špetka
- polotučné mléko 70 ml
- hladká celozrnná špaldová mouka 140 g
- kypřicí prášek 1/2 lžičky
- kakao holandského typu 1lžička
Náplň:
- zralý banán 1 ks (150 g)
- střední zralé avokádo 1/2 ks
- med 20 g
- kakao holandského typu 20 g
Postup
- Ve větší míse vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny. Jakmile zbělá, přilévejte postupně olej a zašlehávejte ho. Bílky ušlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu. Do žloutkové směsi vmíchejte mléko a mouku s kypřicím práškem. Postupně přimíchejte sníh z bílků.
- Z těsta odeberte 3 lžíce do misky a vmíchejte do ní kakao. Obě těsta nechte stát 10 minut na lince, aby se v medvídcích nevytvořilo při pečení moc bublin. Troubu předehřejte na 170 °C a formu ve tvaru medvídků vymažte olejem.
- Kakaové těsto vlijte do formy do míst, kde mají medvídci ouška a tlapky. Zbylé části vyplňte světlým těstem do tří čtvrtin formy. Pečte v předehřáté troubě 12 minut, až těsto zpevní.
- Upečené medvídky vytáhněte a ihned vyklepněte na mřížku. Nechte zcela vychladnout.
- Mezitím připravte kakaovou náplň. Do mixéru na smoothie nakrájejte oloupaný banán, vydlabejte dužinu z avokáda, přidejte med a kakao a vyšlehejte hladký krém. Přesuňte ho do cukrářského sáčku s úzkou špičkou a naplňte vychladlé medvídky. Ihned podávejte.
PRIMA TIP: Místo kakaového krému můžete do medvídků před pečením vložit po čtverečku čokolády. Ponořte ho do těsta. Pokud nemáte formu na medvídky, použijte jiný tvar nebo formu na muffiny.
Jíme zdravě a pečeme s láskou
Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.
Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.