Najděte si recept
Na co máte chuť?

Velikonoční makový beránek
Tradice a Velikonoce patří k sobě, proto by na žádném českém stole neměl chybět sladký beránek. Všichni jistě znají recepty z piškotového nebo šlehačkového těsta, ale málokdo už ví, že v Českém ráji se pečou beránky makové. Připravte si tuto pochoutku s oblíbenou kulinářskou surovinou i vy doma.
do 1 hodiny
1 ks porce
Suroviny (1 ks porce)
- středně mletý mák 120 g
- Vejce 1 ks
- polohrubá mouka 200 g
- cukr krupice 150 g
- rozehřáté máslo 50 g
- vychladlá silná černá káva 250 ml
- Kypřicí prášek 1/2 sáčku
- Citronová kůra
- vlašské ořechy, nahrubo nasekané
- rozinky
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Nejprve vyšlehejte vejce s cukrem a pak postupně zašlehávejte střídavě mák, mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva, máslo a vychladlou kávu.
- Na závěr přimíchejte citronovou kůru, ořechy a rozinky.
- Směs nalijte do vymazané a vysypané formy (dobře chutná, když formu vysypete kokosem) a pečte ve středně vyhřáté troubě 40–50 minut.
- Zda je těsto upečené, zjistíte klasicky pomocí špejle – pokud po vytažení z těsta nelepí, je hotovo.
- Formu nechte zhruba 10 minut vychladnout a pak beránka vyklopte. Můžete ho jen pocukrovat nebo polít čokoládovou či citronovou polevou. Zdobení je jen na vás. Odměnou vám bude šťavnatá chuť se zajímavou příchutí kávy.
Recept na makového beránka prozradil Jiří Mikula, majitel Pekárny a cukrárny Mikula, která je tradičními recepturami v Českém ráji a Pojizeří proslulá. www.pekarnamikula.cz