Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Nemrzněte, nesmutněte – jezte jedlé kaštany!

Jedlé kaštany

Jedlé kaštany Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít
Jedlé kaštany

Jedlé kaštany Zdroj: Thinkstock

Venku sněží. Procházíte se vánočními trhy, je vám zima a máte hlad. Koupili jste jistě dost dárků vašim blízkým. Nezapomněli jste ale na sebe? Zaposlouchejte se do zpěvů vánočních koled a kupte si něco na zub. Třeba sáček jedlých kaštanů. Zahřejí vás. Mimoto zasytí. A navíc – jsou zdravé.

Seznam.cz banner

Kaštan jedlý pochází z oblasti kolem Černého a Středozemního moře. U nás se pěstuje ve vinařských oblastech jižní Moravy. Kaštanovník je vysoký 20–25 metrů. Dožívá se věku i přes 1000 let.

Plody kaštanu rostou v pichlavém obalu, mají tmavě hnědou barvu a lesknou se. Sbírají se ručně koncem října. Poté se máčejí v dezinfekčních lázních a následně suší a třídí podle velikostí. Jedlé kaštany jsou vysoce kalorické a zdravé. Dají se z nich připravovat různé pokrmy, sladké i slané, ale nejvíc si stejně pochutnáte na těch pečených, v kornoutku, kdy si o ně nedočkavě spálíte prsty :)

Složení jedlých kaštanů

Jedlé kaštany jsou výživné a zdravé. Jsou výborným zdrojem sacharidů a bílkovin. Obsahují draslík, sodík, hořčík, vápník, železo, měď, fosfor, chlor a kyselinu pantotenovou. Z vitamínů jsou v nich zastoupeny vitamíny: B1, B2, B6, E, C, karoten a biotin. Neobsahují sodík.

Léčivé účinky jedlých kaštanů

• Prospívají při nemocech srdce a krevního oběhu a ledvin

• Při průjmovém onemocnění působí dobře pyré kaštanů

• Doporučuje se užívat kaštany při revmatických onemocněních a dně

• Podporují zdravý vývoj kostí a svalů

• Podporují pozitivní myšlení a zahánějí chmury

• Údajně podporují paměť

• Mají pozitivní vliv na kvalitu nehtů, vlasů a pokožky

Jedlé kaštany v kuchyni

a) Kaštany nařízneme na špičce do kříže. Pečeme na středním ohni na pánvi s tlustým dnem. Pokropíme trochu vodou. Kaštany prohazujeme, aby se propekly ze všech stran. Hotové jsou tehdy, když začínají praskat a vybarvovat se do tmavě hněda. Příprava trvá zhruba 10 minut.

b) Než začneme kaštany péct, nařízneme je. V troubě pečeme kaštany rozložené na plechu asi 15 minut na 200 stupňů. Kaštany jsou hotové, když začnou jejich skořápky hnědnout a pukat.

c) Ve vodě vaříme kaštany 10–20 minut. Poté oloupeme a rozmačkáme na kaši či pyré.

Pečené kaštany se hodí na talíř k masu, zelenině. Po povaření se z nich dá připravit hutná kaše, která lahodně chutná třeba ke zvěřině. Rozemletím uvařených kaštanů získáme mouku. Z kaštanů můžeme připravovat také nádivky, dezerty, nugáty. Možná byste ani nevěřili, že z kaštanů lze připravit kaštanové pyré se šlehačkou či dokonce kaštanový pudink.

Pomalu pečená kachna s meruňkami a kaštany a křupavá dýně
Recepty

Pomalu pečená kachna s meruňkami a kaštany a křupavá dýně

23

Prima tipy:

• Proti průjmovému onemocnění uvařené kaštany rozmačkáme na kašovitou hmotu a posypeme sušenými borůvkami.

• Kaštany nařízneme, na chvíli vložíme do horké vody. Oloupeme, rozemeleme a osušíme. Vznikne nám kaštanová mouka, kterou můžeme zahustit polévky a omáčky či si z ní upéct chléb.

Víte, že...

• ... zhruba před 150 lety byly jedlé kaštany v horských alpských vesnicích základní potravinou sedláků? Tyto výživné plody jim tak pomáhaly přežít tuhou zimu.

• ... jedlé kaštany jsou kaloričtější než brambory?

• ... jedlé kaštany neobsahují lepek, fruktózu ani glukózu? Proto jsou vhodné pro osoby trpící celiakií i pro diabetiky.

Kupte si na vánočních trzích pečené jedlé kaštany a zahřejte se jimi a pohýčkejte svůj jazýček jejich znamenitou chutí! Snězte je teplé přímo venku a nebo si je připravte sami doma a konzumujte při dlouhých zimních večerech.

Autor: Alžběta Krchová

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky nemoc Středozemní moře Jihomoravský kraj pyré nehty jírovec maďal kaštanovník setý

Návrhy pro vás

Makové řezy s povidly a čokoládovou polevou – vláčný moučník jako od babičky Sladké

Makové řezy s povidly a čokoládovou polevou – vláčný moučník jako od babičky

Slaná žemlovka s hráškem a šunkou – jednoduchá a levná večeře ze zbytků pečiva Předkrmy a chuťovky

Slaná žemlovka s hráškem a šunkou – jednoduchá a levná večeře ze zbytků pečiva

Domácí pacholík s karamelovou omáčkou – sladká tečka z tvarohu pro děti i dospělé Sladké

Domácí pacholík s karamelovou omáčkou – sladká tečka z tvarohu pro děti i dospělé

Ořechová polévka s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou – originální chuťová kombinace na sváteční stůl Polévky

Ořechová polévka s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou – originální chuťová kombinace na sváteční stůl

Holandský řízek z divočáka podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu Maso

Holandský řízek z divočáka podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu

Jablečné knedlíky z bramborového těsta – známý sladký pokrm s podzimním twistem Sladké

Jablečné knedlíky z bramborového těsta – známý sladký pokrm s podzimním twistem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Žitný perník s ořechy a čokoládovou polevou – jednoduchý moučník, který můžete mlsat bez výčitek Sladké

Žitný perník s ořechy a čokoládovou polevou – jednoduchý moučník, který můžete mlsat bez výčitek


Přečtěte si také

Sladké
Makové řezy s povidly a čokoládovou polevou – vláčný moučník jako od babičky

Makové řezy s povidly a čokoládovou polevou – vláčný moučník jako od babičky

Prostřeno!
Prostřeno: Roláda s mascarpone a malinami

Prostřeno: Roláda s mascarpone a malinami

Prostřeno!
Prostřeno: Grilovaný losos s citrónovým máslem, pečené brambory, salát s hořčično-balzamikovým dipem

Prostřeno: Grilovaný losos s citrónovým máslem, pečené brambory, salát s hořčično-balzamikovým dipem

Prostřeno!
Prostřeno: Hovězí vývar, nudle

Prostřeno: Hovězí vývar, nudle

Prostřeno!
Prostřeno: Bruschetta al pomodoro

Prostřeno: Bruschetta al pomodoro

Kam za jídlem
Podzimní RestaurantWeek odstartoval! Láká do restaurací v prémiových hotelích i na klasiku u Pohlreicha nebo Riccarda Lucqueho.

Podzimní RestaurantWeek odstartoval! Láká do restaurací v prémiových hotelích i na klasiku u Pohlreicha nebo Riccarda Lucqueho.

Předkrmy a chuťovky
Slaná žemlovka s hráškem a šunkou – jednoduchá a levná večeře ze zbytků pečiva

Slaná žemlovka s hráškem a šunkou – jednoduchá a levná večeře ze zbytků pečiva

Soutěžící
Martina Gromanová je extrovert a zároveň trémistka

Martina Gromanová je extrovert a zároveň trémistka

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce Těstoviny

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Fusilli s houbami a slaninou – podzimní klasika s italskými chutěmi Recepty

Fusilli s houbami a slaninou – podzimní klasika s italskými chutěmi

Sladké
Makové řezy s povidly a čokoládovou polevou – vláčný moučník jako od babičky

Makové řezy s povidly a čokoládovou polevou – vláčný moučník jako od babičky

Domácí pacholík s karamelovou omáčkou – sladká tečka z tvarohu pro děti i dospělé Sladké

Domácí pacholík s karamelovou omáčkou – sladká tečka z tvarohu pro děti i dospělé

Jablečné knedlíky z bramborového těsta – známý sladký pokrm s podzimním twistem Sladké

Jablečné knedlíky z bramborového těsta – známý sladký pokrm s podzimním twistem

Maso
Holandský řízek z divočáka podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu

Holandský řízek z divočáka podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Vepřové výpečky na černém pivu s jablky – dokonale hořkosladká chuť na talíři Maso

Vepřové výpečky na černém pivu s jablky – dokonale hořkosladká chuť na talíři

Vegetariánské
Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl Maso

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Zapečený květák s paprikami, slaninou a sýrem – vydatný oběd z pár surovin Recepty

Zapečený květák s paprikami, slaninou a sýrem – vydatný oběd z pár surovin

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Ryby a mořské plody
Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Polévky
Ořechová polévka s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou – originální chuťová kombinace na sváteční stůl

Ořechová polévka s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou – originální chuťová kombinace na sváteční stůl

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem Polévky

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem

Hřejivá polévka s vepřovým masem, houbami a vejcem – pokrm inspirovaný japonským ramenem Polévky

Hřejivá polévka s vepřovým masem, houbami a vejcem – pokrm inspirovaný japonským ramenem

Předkrmy a chuťovky
Slaná žemlovka s hráškem a šunkou – jednoduchá a levná večeře ze zbytků pečiva

Slaná žemlovka s hráškem a šunkou – jednoduchá a levná večeře ze zbytků pečiva

Rychlé domácí langoše bez kynutí – festivalová klasika se zakysanou smetanou a slaninou Recepty

Rychlé domácí langoše bez kynutí – festivalová klasika se zakysanou smetanou a slaninou

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři Vegetariánské

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři

Vegetariánské
Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem Polévky

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři Vegetariánské

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři

Sladké
Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení Sladké

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci Maso

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři Přílohy

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Trump a Putin se setkají v Budapešti. Zkusí ukončit válku Boom na sítích zápasníka Procházky: Způsobili ho Indové, politici vtipkovali o pobočce v Česku Lipavský vítá Trumpovu mírovou iniciativu. Vyjmenoval způsoby, jak zatlačit Putina do kouta

prima-zeny

Tomáš byl připravený na roli zrádce jako nikdo. Že Bára navrhla jeho jméno, ho zranilo Honza z nahé seznamky neměl lehký život. Jsem easy lover, život je krásný, říká dnes Dobrodružství Vojty Kotka začalo obřím dárkem od manželky. V maringotce už i spí

prima-zoom

Opravdový středověký poklad Kolem Země prosviští viditelná kometa, najdete ji poblíž Velkého vozu Největší zbraňový trumf Ukrajiny: Nové rakety zasáhnou celé evropské Rusko, konkurence je nesmírně pozadu

prima-fresh

Makové řezy s povidly a čokoládovou polevou – vláčný moučník jako od babičky Podzimní RestaurantWeek odstartoval! Láká do restaurací v prémiových hotelích i na klasiku u Pohlreicha nebo Riccarda Lucqueho. Slaná žemlovka s hráškem a šunkou – jednoduchá a levná večeře ze zbytků pečiva

prima-cool

Nový film s DiCapriem prodělá 100 milionů Amadeus s japonskými kořeny? Trailer nového seriálu vyvolal velkou kontroverzi 7 věcí, které nevíte o Jean-Claudu Van Dammovi: Původně běhal v hmyzím kostýmu na place Predátora

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Granátové jablko: Jak kupovat, jíst i pěstovat ovoce lásky, krásy a zdraví Zázvor na čaj si vypěstujte doma v květináči. Jak na to? Připravte se na zimu a postarejte se o topení: Krok za krokem, jak na to

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.