Domácí jíška – podrobný recept, jak ji správně připravit a použít při vaření

Jíška neboli zásmažka je tradičním způsobem zahušťování polévek, omáček a šťáv k masu. Nenechte se zmást, využití mouky, které je mnohými označované jako nezdravé a zbytečné, neslouží pouze k záchraně nepovedeného až moc tekutého oběda. Domácky vyrobená jíška má v kuchyni důležitější úlohu, než si možná myslíte. S kupovanými náhražkami navíc nemá mnoho společného.

V kuchyni byste se bez zahušťovadel kolikrát neobešli. V dnešní době jsou výběr různé náhražky a zlepšováky, jak omáčku či polévku zahustit. Díky nim sice zjednodušíte vaření a nezašpiníte další hrnec, ve kterém byste jíšku museli připravovat. Rozhodně ale nedocílíte tak skvělé chuti, jako když ji připravíte doma.

Moc vodnatá omáčka dokáže na talíři natropit paseku. Přebytečnou vodou nasáknou knedlíky či jiná příloha dříve, než je stihnete přinést na stůl. Na rýži by zase omáčka měla držet a nestékat na dno misky. Zásmažka dokáže takovému jídlu pomoci.

Jak zahušťování funguje?

Zahušťování pokrmů má svá pravidla a i obyčejným přidáváním mouky do jídla lze mnohé pokazit. Při výrobě domácí jíšky je důležitá trpělivost. Příprava obvykle vyžaduje nízký a pomalý ohřev.

K zahuštění dochází při rozpuštění škrobu obsaženého v mouce, ze kterého se stane díky teplé tekutině nabobtnalá hmota, která má za následek zhoustnutí pokrmu.

Jaké ingredience zvolit na přípravu jíšky?

Jíška se skládá jen ze dvou surovin a to z mouky a tuku. Nejvhodnější je připravit ji z klasické hladké mouky a másla, které dodá zásmažce lahodnou oříškovou vůni. Jíška se dá však připravit z jakéhokoliv tuku, a to i z obyčejného oleje či sádla. Zvolte tedy podle vaší chuti. Jen margaríny nejsou zcela vhodné kvůli většímu obsahu vody.

PRIMA TIP: Dejte pozor na chlebové mouky. Ty kvůli nižšímu obsahu lepku zahušťují méně, protože neobsahují tolik škrobu. Jíška se dá připravit i z bezlepkové mouky.

Recept na jíšku

Klíč k úspěchu je správné a intenzivní míchání. V kastrůlku nechte rozpustit a zahřát tuk. Neměl by vařit, ale musí být horký. Poté přisypte hladkou mouku a metličkou po dobu minuty až dvou vše dobře míchejte na středním ohřevu. Ideální poměr ingrediencí je 1:1. Pokud jste nechali rozpustit jednu lžíci tuku, do hrnce přisypte stejně gramů mouky. Poté, co vypnete plotnu, hrnec odstavte a jíšku ještě chvilku míchejte, aby se nepřipálila od spodu. Horké dno by ji mohlo spálit.

Jak se liší světlá, zlatá a tmavá jíška?

Obecně platí, čím světlejší omáčka tím světlejší jíška. Světlá je hotová za minutu a hodí se do bešamelu či mléčných pokrmů. Zlatavou jíšku vyrobíte tak, že ji v hrnci mícháte o tři minuty déle než bílou. Ve chvíli, kdy zásmažka začne lehce růžovět a vonět, máte hotovo. Tmavou vyrobíte stejným způsobem, jen je důležité ji dobře kontrolovat a včas ji přestat smažit. Tmavá by měla vonět po oříšcích.

PRIMA TIP: Světlá jíška zahušťuje pokrm o něco více než tmavá.

Jíšku přidávejte postupně již do ochuceného hotového pokrmu a vařte ji klidně ještě dvacet minut, aby se dobře v tekutině propojila.

Zdroj: redakce, earthfoodandfire.com, allrecipes.com, foto: iStock

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty