Suroviny
- brambory (malé) 1,2 kg
- řepkový olej 3 lžíce
- bylinky (tymián, oregano, rozmarýn) 1 hrst
- křen (čerstvý) asi 3cm kousek
- zakysaná smetana 250 ml
- čerstvý sýr 250 g
- hladkolistá petržel 1 hrst
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- bylinkový olej (ochucený - bazalkový, libečkový, smrkový)
Postup přípravy
- Brambůrky důkladně operte ve vlažné vodě a nechte oschnout v cedníku. Troubu rozehřejte na 140 °C. Brambory rozprostřete do pekáče, osolte, promíchejte s 2 lžícemi oleje a nadrobno nasekanými bylinkami. Pečte zhruba 50 minut, až změknou.
- Mezitím oloupejte křen a nastrouhejte ho najemno. Rozmixujte s 1 lžící oleje do velmi hladké pasty. Metličkou ji vmíchejte do zakysané smetany. Osolte, opepřete, promíchejte a nechte odležet při pokojové teplotě.
- Do misky dejte zakysanou smetanu, do ní vložte horké brambory, natrhejte na ně čerstvý sýr, posypte lístky petrželky a zakápněte ochuceným olejem.
PRIMA TIP: Řepkový olej používá Pavel Drdel rád na pečení a smažení, protože má nejvhodnější složení mastných kyselin, doplňuje příjem žádoucích omega 3 i omega 6 mastných kyselin. A lze jej použít i v teplé kuchyni. Lisuje se ze semen řepky olejky, která roste i u nás. A na lokálních surovinách stojí celý koncept restaurace Sůl a Řepa.
Ochucený olej si snadno vyrobíte doma naložením oblíbených bylinek, chilli papriček či zeleniny do oleje na pár týdnů, nebo si ho můžete koupit v gurmánských obchodech nebo třeba stáčené ve Vom Fass.
Malé brambůrky pečené v oleji, se sýrem a zakysanou smetanou 2 Zdroj: Postní kuchařka od kořene po nať