Malé brambůrky pečené v oleji, se sýrem a zakysanou smetanou

Moje hodnocení
10x

Pečené brambory vždycky potěší, malé pečené brambůrky působí jako z restaurace a pokud je nejprve předpečete v troubě a pak dopečete na roštu nad ohněm, získáte skvostný pokrm s jemnou uzenou chutí hodný michelinské hvězdičky. Zakysaná smetana s čerstvým křenem ještě podtrhne jejich chuť a čerstvý sýr ji zjemní. Dokonalé prosté jídlo z pár surovin.

4 porce
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Brambůrky důkladně operte ve vlažné vodě a nechte oschnout v cedníku. Troubu rozehřejte na 140 °C. Brambory rozprostřete do pekáče, osolte, promíchejte s 2 lžícemi oleje a nadrobno nasekanými bylinkami. Pečte zhruba 50 minut, až změknou.
  2. Mezitím oloupejte křen a nastrouhejte ho najemno. Rozmixujte s 1 lžící oleje do velmi hladké pasty. Metličkou ji vmíchejte do zakysané smetany. Osolte, opepřete, promíchejte a nechte odležet při pokojové teplotě.
  3. Do misky dejte zakysanou smetanu, do ní vložte horké brambory, natrhejte na ně čerstvý sýr, posypte lístky petrželky a zakápněte ochuceným olejem.

PRIMA TIP: Řepkový olej používá Pavel Drdel rád na pečení a smažení, protože má nejvhodnější složení mastných kyselin, doplňuje příjem žádoucích omega 3 i omega 6 mastných kyselin. A lze jej použít i v teplé kuchyni. Lisuje se ze semen řepky olejky, která roste i u nás. A na lokálních surovinách stojí celý koncept restaurace Sůl a Řepa.

Ochucený olej si snadno vyrobíte doma naložením oblíbených bylinek, chilli papriček či zeleniny do oleje na pár týdnů, nebo si ho můžete koupit v gurmánských obchodech nebo třeba stáčené ve Vom Fass.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pavel Drdel

Postní kuchařka Pavel Drdel

Půst nemusíme brát jen jako přísně vymezené období, obvykle stanovené tradicemi a náboženskými zvyklostmi, ale i jako čas, kdy se vzdáme masa ve prospěch zeleniny – a to je stav, za který nám naše tělo i životní prostředí může jen děkovat. Často nám ale zeleninový jídelníček splývá s čímsi ochuzeným, a ne příliš chutným. Autor tady dokazuje pravý opak. Kromě více než 80 receptů na skvělá bezmasá jídla tu najdete na šedesátku tipů, jak potraviny uchovat a zhodnotit a další stovku autorských nápadů na udržitelnější a bezodpadové vaření včetně fotografií. A tak je docela možné, že se k jinému jídelníčku ani nebudete chtít vrátit a slovo půst se změní spíš v synonymum dobrého jídla a rozumného hospodaření.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty