Potřebné suroviny
- cibule 1 ks
- mrkev 2 ks
- česnek 4 stroužky
- řapíkatý celer 1 řapík
- olivový olej 7 lžic
- lilek (nebo cuketa) 2 ks
- červená paprika 1 ks
- kapary 2 lžíce
- červené víno (suché) 60 ml
- sójová omáčka (nebo tamari) 1 lžíce
- zeleninový vývar 250 ml
- rajčata (konzervovaná krájená) 1,2 kg (3 plechovky)
- bobkový list
- sůl
- čerstvě namletý pepř
K podávání (na 4 porce)
- těstoviny (rigatoni (nebo jiné oblíbené těstoviny)) 300 g
- baby špenát 1 velká hrst
- extra virgin olivový olej
- burrata (velká ) 1 ks
- bazalka 1 hrst lístků
Postup přípravy
- Cibuli, mrkev a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno, celer také nakrájejte najemno. Ve velkém kastrolu rozehřejte na středním stupni 2 lžíce oleje, vsypte zeleninu a za občasného míchání restujte 6 minut.
- Mezitím nakrájejte na kostičky cuketu nebo lilek, papriku zbavte jádřince a nakrájejte ji nadrobno. Přidejte do pánve spolu s kapary a zbylým olejem a restujte na nižším stupni 20 minut, až zelenina ztratí objem a trochu se zabarví. Čas od času promíchejte, aby se nepřipálila, případně snižte teplotu.
- Vlijte víno a vařečkou odškrabejte přípečky, pak přidejte sójovou omáčku nebo tamari, vývar, rajčata a bobkové listy, osolte a opepřete. Důkladně promíchejte, teplotu snižte na velmi nízkou, kastrol přiklopte a vše nechte pomalu vařit nejméně 2,5 hodiny, nebo ještě déle – sem tam promíchejte.
- Před podáváním uvařte ve velkém hrnci v osolené vodě těstoviny podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente. Odeberte hrnek vody, v níž se těstoviny vařily, sceďte je a vraťte do hrnce. Přidejte k nim špenát a množství omáčky podle počtu strávníků, kleštěmi promíchejte, případně vše ještě spojte trochou slité vody z těstovin. Zbylou omáčku zmrazte.
- Těstoviny důkladně zakapejte olivovým olejem a rozdělte na 4 talíře. Navrch natrhejte burratu a bazalku a dochuťte spoustou čerstvě namletého pepře.
Mohlo Vás dále zajímat