Quick & Slow

Pomalá zeleninová boloňská omáčka podle Green Kitchen

Moje hodnocení
3x

Chcete-li si užít línou neděli naplno, nespěchat s obědem ani s večeří a prostě příjemně prolenošit den, připravte se na to už v sobotu a uvařte si dlouho taženou boloňskou omáčku, v tomto případě zeleninové ragú. Odleželé chutná lépe a vykouzlíte z něj spoustu pokrmů. Servírujte ho k burratě, těstovinám, polentě, jako polévku či na topince… Co nesníte, můžete zamrazit, ale to se nejspíš nestane.

12 porcí
120 minut

Potřebné suroviny

K podávání (na 4 porce)

Postup přípravy

  1. Cibuli, mrkev a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno, celer také nakrájejte najemno. Ve velkém kastrolu rozehřejte na středním stupni 2 lžíce oleje, vsypte zeleninu a za občasného míchání restujte 6 minut.
  2. Mezitím nakrájejte na kostičky cuketu nebo lilek, papriku zbavte jádřince a nakrájejte ji nadrobno. Přidejte do pánve spolu s kapary a zbylým olejem a restujte na nižším stupni 20 minut, až zelenina ztratí objem a trochu se zabarví. Čas od času promíchejte, aby se nepřipálila, případně snižte teplotu.
  3. Vlijte víno a vařečkou odškrabejte přípečky, pak přidejte sójovou omáčku nebo tamari, vývar, rajčata a bobkové listy, osolte a opepřete. Důkladně promíchejte, teplotu snižte na velmi nízkou, kastrol přiklopte a vše nechte pomalu vařit nejméně 2,5 hodiny, nebo ještě déle – sem tam promíchejte.
  4. Před podáváním uvařte ve velkém hrnci v osolené vodě těstoviny podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente. Odeberte hrnek vody, v níž se těstoviny vařily, sceďte je a vraťte do hrnce. Přidejte k nim špenát a množství omáčky podle počtu strávníků, kleštěmi promíchejte, případně vše ještě spojte trochou slité vody z těstovin. Zbylou omáčku zmrazte.
  5. Těstoviny důkladně zakapejte olivovým olejem a rozdělte na 4 talíře. Navrch natrhejte burratu a bazalku a dochuťte spoustou čerstvě namletého pepře.

Mohlo Vás dále zajímat

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Quick & Slow

David Frenkiel a Luise Vindahl Quick & Slow

Manželé a rodiče tří dětí známí po celém kulinárním světě jako Green Kitchen Stories popularizují vegetariánskou kuchyni již od roku 2009. Neúnavně ukazují, jak barevné, chutné, zábavné a kreativní mohou být pokrmy bez masa a že se hodí opravdu pro každého. Ve své poslední knize, kterou přeložila a vydala blogerka Kitchenette, řeší dvě protichůdné situace v kuchyni – jak rychle uvařit (snídani, večeři či oběd) a do čeho se pustit, když chcete pozvat přátele, nechat troubu pracovat za vás nebo strávit mnoho hodin u plotny. Obě kategorie spojují precizně sepsané recepty s neotřelými kombinacemi surovin, koření a bylinek tak, aby se zelenina ukázala v tom nejlepším světle. Vegetariánské vaření zkrátka oslavuje dary přírody.

Vydala Kitchenette.


Přečtěte si také

Recepty