Pomalá zeleninová boloňská omáčka podle Green Kitchen
Zdroj: Green Kitchen / Quick + Slow
Pomalá zeleninová boloňská omáčka podle Green Kitchen
Zdroj:
Green Kitchen / Quick + Slow
Chcete-li si užít línou neděli naplno, nespěchat s obědem ani s večeří a prostě příjemně prolenošit den, připravte se na to už v sobotu a uvařte si dlouho taženou boloňskou omáčku, v tomto případě zeleninové ragú. Odleželé chutná lépe a vykouzlíte z něj spoustu pokrmů. Servírujte ho k burratě, těstovinám, polentě, jako polévku či na topince… Co nesníte, můžete zamrazit, ale to se nejspíš nestane.
Postup přípravy
-
Cibuli, mrkev a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno, celer také nakrájejte najemno. Ve velkém kastrolu rozehřejte na středním stupni 2 lžíce oleje, vsypte zeleninu a za občasného míchání restujte 6 minut.
-
Mezitím nakrájejte na kostičky cuketu nebo lilek, papriku zbavte jádřince a nakrájejte ji nadrobno. Přidejte do pánve spolu s kapary a zbylým olejem a restujte na nižším stupni 20 minut, až zelenina ztratí objem a trochu se zabarví. Čas od času promíchejte, aby se nepřipálila, případně snižte teplotu.
-
Vlijte víno a vařečkou odškrabejte přípečky, pak přidejte sójovou omáčku nebo tamari, vývar, rajčata a bobkové listy, osolte a opepřete. Důkladně promíchejte, teplotu snižte na velmi nízkou, kastrol přiklopte a vše nechte pomalu vařit nejméně 2,5 hodiny, nebo ještě déle – sem tam promíchejte.
-
Před podáváním uvařte ve velkém hrnci v osolené vodě těstoviny podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente. Odeberte hrnek vody, v níž se těstoviny vařily, sceďte je a vraťte do hrnce. Přidejte k nim špenát a množství omáčky podle počtu strávníků, kleštěmi promíchejte, případně vše ještě spojte trochou slité vody z těstovin. Zbylou omáčku zmrazte.
-
Těstoviny důkladně zakapejte olivovým olejem a rozdělte na 4 talíře. Navrch natrhejte burratu a bazalku a dochuťte spoustou čerstvě namletého pepře.
Pomalá zeleninová boloňská omáčka podle Green Kitchen
Zdroj: Green Kitchen / Quick + Slow
Pomalá zeleninová boloňská omáčka podle Green Kitchen
Zdroj:
Green Kitchen / Quick + Slow
Mohlo Vás dále zajímat