Suroviny
Postup přípravy
- Bylinky nasekejte na velmi jemno nebo rozsekejte v robotu, pár lístků si můžete nechat v celku na ozdobu. K bylinkám přidejte sůl a pepř, promíchejte je s moukou a najemno nastrouhaným parmazánem.
- Do sypké směsi nakrájejte na kousky máslo, pomocí nože ho obalte moukou tak, až vznikne drobenka, a pak rychle prohněťte do hladkého těsta. Pokud by se drolilo, přidejte 1 lžíci studené vody. Z těsta vytvořte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a nechte asi 1 hodinu odpočívat v lednici.
- Odpočinuté těsto rozpulte, polovinu vraťte zpět do lednice a druhou rozválejte na jemně pomoučené ploše na plát silný 5 mm. Do těsta můžete zaválet také hezké části bylinek (lístky nebo i stonky s lístky).
- Troubu předehřejte na 180 °C, plechy vyložte pečicím papírem. Z těsta vykrajujte libovolné tvary, skládejte je na připravený plech a pečte 15–20 minut dorůžova podle velikosti kousků. Pokud je přepečete, parmazán zhořkne, po 10 minutách je proto pravidelně kontrolujte. Podle potřeby plechy v polovině pečení otočte. Sušenky nechte zchladnout na plechu.
- Stejným způsobem zpracujte druhou polovinu těsta. Vychladlé sušenky uchovávejte v uzavíratelné nádobě.
Slané bylinkové sušenky s parmazánem Zdroj: Spolu sníme