Vánoce jsou svátky plné radosti klidu a rodinných setkání. Nicméně se tento nejdůležitější svátek v roce neobejde bez každoročního vymýšlení dárků pro blízké. Ti s radostí hlásí, že letos opravdu nic nechtějí, čímž to opravdu nikomu neulehčí. Dobrých nápadů na vánoční dárky proto není nikdy dost.
Vyrobte čokoládu jako vánoční dárek. Ozdobte ji oříšky, pepřem nebo solí
Jedlé dárky jsou jistotou, která se do šuplíku s těmi nevhodnými nikdy nedostane. Co takhle vyrobit čokoládu?
Ručně vyráběnou čokoládu můžete ozdobit jakýmkoliv způsobem, podle preferovaných chutí. Použít lze kvalitní hořkou čokoládu nebo mix nejrůznějších druhů. Zvolené ingredience na posyp závisí také jen a pouze na vás.
Co budete potřebovat na výrobu čokolády:
- 4 tabulky čokolády
- špejle
- plech na pečení vyložený pečicím papírem
- suché plody (oříšky, sušené nebo lyofilizované ovoce, koření)
Postup:
- Základem na výrobu jsou 4 tabulky čokolády různých druhů a barev. Samozřejmě záleží pouze na vás, použít můžete čokoládu bílou, mléčnou, hořkou i ruby. Pokud se rozhodnete tvořit čokoládu jen z jedné příchutě, bude výsledná čokoláda jednobarevná. V případě, že použijete různé barvy, vyskládejte je na pečicí plech tak, aby byly vedle sebe na těsno a dvě různé barvy vedle sebe.
- Předem připravte oříšky, sušené ovoce a koření. Čokoládu musíte stihnout ozdobit, než ztuhne.
- Větší kousky ořechů nasekejte nahrubo. Do čokolády lépe zatuhnou.
- Troubu zapněte na teplotu kolem 40 stupňů, aby se čokoláda roztekla, ale zároveň, aby se nijak nepekla. Plech vložte do trouby na pár minut. Až bude čokoláda dostatečně tekutá, plech vyndejte.
- Špejlí do sebe propojte čokolády. Vnikne tak jedna velká čokoládová plocha. Někde bude čokolády bílé více, někde zase tmavé. Je to pouze na vás, jak se do sebe rozhodnete jednotlivé druhy propojit.
- Nyní na řadu přichází zdobení. Čokoláda musí být stále tekutá. Začněte většími kousky, které do čokolády zatlačte jemně prsty. Poté na čokoládu nasypte malé kousky oříšků a opět některé zatlačte prsty. Nakonec nasypte koření či ovocný prach.
- Čokoládu nechte dobře ztuhnout v lednici nebo na balkoně. Poté ze spodu sloupněte pečicí papír a na kuchyňském prkénku čokoládu nalámejte rukou či pomocí nože na menší nepravidelné dílky.
- Pár kousků zabalte do celofánu či přírodního balícího papíru a ozdobte mašlí.
Uvidíte, že takovýto dárek udělá rozhodně radost.
Netradiční čokoláda
Pokud připravujete čokoládu pro blízkého, který miluje neotřelé chutě, ozdobte ji vločkovou solí, chilli nebo hrubě mletým pepřem.
Zdroj: autorský text
redaktorka FTV Prima